Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Σκάνδαλο Οντεμπρέχτ: Πάνω από 20 χρόνια κάθειρξη στον πρώην πρόεδρο του Περού Τολέδο

Σκάνδαλο Οντεμπρέχτ: Πάνω από 20 χρόνια κάθειρξη στον πρώην πρόεδρο του Περού Τολέδο


Ο 78χρονος πρώην πρόεδρος του Περού Αλεχάντρο Τολέδο (2001-2006) καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή είκοσι ετών και έξι μηνών κάθειρξης χθες Δευτέρα στη δίκη του στη Λίμα για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, κατηγορίες συνδεόμενες με δωροληψία από τη γιγαντιαία βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία που ονομαζόταν άλλοτε Οντεμπρέχτ, πτυχή πολύκροτου σκανδάλου που σάρωσε το πολιτικό σκηνικό σ’ αυτήν και άλλες χώρες, ιδίως της Λατινικής Αμερικής.

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη και επιβολή ποινής σε πρώην αρχηγό του κράτους των Άνδεων για την υπόθεση, η οποία είχε έναυσμα έρευνα που ξεκίνησε αρχικά να διενεργείται στη Βραζιλία με την κωδική ονομασία Lava Jato («πλύσιμο αυτοκινήτου εξπρές»).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το δικαστήριο αυτό εγκρίνει τα αιτήματα της εισαγγελίας» για την επιβολή «ποινής κάθειρξης 20 ετών και 6 μηνών στον κ. Αλεχάντρο Τολέδο Μανρίκε», ανακοίνωσε η έδρα, με παρόντα τον πρώην πρόεδρο.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας του Περού, που άκουσε την ετυμηγορία μοιάζοντας απόλυτα ήρεμος, κατηγορείτο πως έλαβε 35 εκατ. δολάρια από την πρώην Οντεμπρέχτ —έχει πλέον μετονομαστεί σε Novonor— για να τη βοηθήσει να εξασφαλίσει δημόσια σύμβαση για την κατασκευή δρόμου που συνδέει τις νότιες ακτές του Περού με τη δυτική Βραζιλία.

Διατράνωνε την αθωότητά του εξαρχής, μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν το 2016 από τον βραζιλιάνικο κολοσσό των κατασκευών στην αμερικανική δικαιοσύνη για το πελώριο σύστημα διαφθοράς που είχε δημιουργήσει στη νότια Αμερική ώστε να εξασφαλίζει αναθέσεις δημοσίων έργων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνήγορος του κ. Τολέδο, ο Ρομπέρτο Σου, δήλωσε στον Τύπο πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

Ο πρώην πρόεδρος συνελήφθη το 2019 στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του σκανδάλου και του επιβλήθηκε κατ’ οίκον κράτηση στην Καλιφόρνια ως την έκδοσή του στην πατρίδα του τον Απρίλιο του 2023 και την προφυλάκισή του στην Μπαρβαδίγιο, στην ανατολική Λίμα.

Πέρα από τον κ. Τολέδο, άλλοι τρεις πρώην πρόεδροι αντιμετώπισαν κατηγορίες για το σκάνδαλο. Πρόκειται για τους Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016), Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι (2016-2018) και Άλαν Γκαρσία (2006-2011) — αυτός ο τελευταίος αυτοκτόνησε το 2019, ενώ είχε καταφθάσει στο σπίτι του η αστυνομία προκειμένου να τον συλλάβει για την υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, την περασμένη εβδομάδα, ο κεντρώος πρώην πρόεδρος επέμεινε για ακόμη μια φορά πως είναι αθώος. «Ουδέποτε έκλεισα συμφωνία με τον κ. (Χόρχε) Μπαράτα», τον πρώην επικεφαλής της θυγατρικής της Οντεμπρέχτ στο Περού, επανέλαβε.

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας Χοσέ Ντομίνγκο Πέρες αντέτεινε στην αγόρευσή του πως υπάρχουν αποδείξεις που επιτρέποπυν να λεχθεί ότι «ο Αλεχάντρο Τολέδο ζήτησε 35 εκατομμύρια δολάρια από την Οντεμπρέχτ» για να της εξασφαλίσει την ανάθεση της κατασκευής του οδικού έργου το οποίο συνέδεσε τις ακτές του Περού στον Ειρηνικό με τις ακτές της Βραζιλίας στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο πρώην πρόεδρος ζήτησε επανειλημμένα επιείκεια από το δικαστήριο, επικαλούμενος την προχωρημένη ηλικία του και την κατάσταση της υγείας του. «Έχω καρκίνο και καρδιακά προβλήματα (…) Θέλω να πάω σε ιδιωτική κλινική, σας ζητώ να με αφήσετε να θεραπευτώ ή να πεθάνω σπίτι μου», είπε.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η Οντεμπρέχτ μοίρασε για πάνω από μια δεκαετία 788 εκατομμύρια δολάρια σε πάνω από δέκα χώρες της Λατινικής Αμερικής και δύο της Αφρικής για να εξασφαλίσει την ανάθεση κρατικών συμβάσεων.

Όταν άρχιζαν οι πρώτες έρευνες, το 2014, η Οντεμπρέχτ απασχολούσε κάπου 180.000 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο.

Μετά τη Βραζιλία, το Περού είναι η χώρα που επλήγη περισσότερο από την υπόθεση αυτή, βίωσε πολλαπλές πολιτικές κρίσεις.

Η πρώην Οντεμπρέχτ καταδικάστηκε να πληρώσει αποζημιώσεις σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου ποσού 2,6 δισεκ. δολαρίων που κατέβαλε στις κυβερνήσεις της Βραζιλίας, των ΗΠΑ και της Ελβετίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Στα Ιωάννινα βρίσκεται για την πανηπειρωτική σύσκεψη που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Στην ομιλία του ο Γραμματέας της...

Μαγαζίνο

Καλεσμένος στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» στο Mega βρέθηκε ο Δημήτρης Παπανώτας. Ο γνωστός δημοσιογράφος μίλησε για το διάστημα που έμεινε δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ και...

Οικονομία

Με την τιμή του χρυσού να έχει ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο η «παραδοσιακή» για πολλούς Έλληνες, επένδυση σε χρυσές λίρες, καθίσταται ολοένα και ποιο...

Μαγαζίνο

Η Κατερίνα Καινούργιου μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» και αναφέρθηκε τόσο στην προσωπική της ζωή όσο και στη φετινή τηλεοπτική σεζόν. Η παρουσιάστρια...