Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Διχάζει η αύξηση των Airbnb στη Χαλκιδική

Διχάζει η αύξηση των Airbnb στη Χαλκιδική


Καθοδικά κινήθηκε το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής και διαμορφώθηκε στο 2,3% από 4,1% το αμέσως προηγούμενο δίμηνο, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερο επίπεδο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, οπότε και ήταν στο 1,1%.

Αυτό, προκύπτει από την δίμηνη έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής η εταιρεία Interview, σε δείγμα 335 επιχειρήσεων διαφόρων μεγεθών που είναι μέλη του φορέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 50% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής, δήλωσαν ικανοποιημένοι με τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασαν οι επιχειρήσεις τους στο διάστημα Αυγούστου- Σεπτεμβρίου, με το 23% αυτών να τα κρίνουν καλά (18% στο αμέσως προηγούμενο δίμηνο), το 31% ικανοποιητικά (από 19%), το 34% μέτρια (από 46%) και το 12% αρνητικά (από 17%).

Μικρή μεταβολή παρουσίασε το ποσοστό των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής που δήλωσαν ότι ο τζίρος τους αυξήθηκε στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου και διαμορφώθηκε στο 20%, έναντι του 19% το προηγούμενο δίμηνο, 28% δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερός, από 45% την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου και το 52% δήλωσε ότι μειώθηκε, από 36%.

Σε επίπεδο απασχολουμένων ποσοστό 11% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής, δήλωσαν με βάση την έρευνα ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις, από 13% στο αμέσως προηγούμενο δίμηνο, το 82% ανέφεραν ότι θα διατηρήσουνβ τον αριθμό των απασχολουμένων τους και το 7% είπε ότι θα απολύσει, από 5% στην περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο, το 70% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής αναμένει τα ίδια ή καλύτερα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, το 22% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής, δήλωσε ότι περιμένει καλύτερα αποτελέσματα για την επιχείρησή του, έναντι του 25% στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, 50% από 49% τα ίδια και 28% από 26% χειρότερα.

Διχάζει η αύξηση του Airbnb

Μοιρασμένοι στη μέση είναι οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής για το πώς έχει επηρεάσει το Airbnb την τοπική οικονομία, με το 41% να δηλώνει ότι έχει θετικό αντίκτυπο, το 42% αρνητικό, ενώ το 17% δηλώνει «δε γνωρίζω- δεν απαντώ». Με βάση το 15ο Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής για τους μήνες Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, το 89% των επιχειρηματιών δηλώνει ναι ή μάλλον ναι στο ερώτημα εάν οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων έχουν επηρεαστεί λόγω της δραστηριότητας του Airbnb, 5% λένε όχι ή μάλλον όχι και 6% δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

Αρνητική πάντως καταγράφεται η θέση των κατοίκων της Χαλκιδικής για την αύξηση της δραστηριότητας των Airbnb καταλυμάτων στην περιοχή τους, με το 53% να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του. Στον αντίποδα, θετική ή μάλλον θετική «βλέπουν» την αύξηση της δραστηριότητας των Airbnb οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής και το 19% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

Πέντε στους δέκα επιχειρηματίες της Χαλκιδικής πιστεύουν ότι το Airbnb επηρεάζει αρνητικά τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το 52% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής κρίνουν ότι το Airbnb επηρεάζει αρνητικά τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία και εστιατόρια, το 37% λέει ότι τις επηρεάζει θετικά, ενώ το 11%, δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

Στο μεταξύ, η πλειονότητα των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής, ήτοι το 72%, αναφέρει ότι η αύξηση των Airbnb καταλυμάτων έχει οδηγήσει στην αλλαγή του προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή, προσελκύοντας περισσότερο οικογένειες, παρέες φίλων και επιμηκύνοντας τον χρόνο διαμονής. Το 14% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι δεν έχει επηρεάσει το προφίλ των τουριστών στην περιοχή και ισάριθμο ποσοστό δε γνωρίζει δεν απαντά.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το απόγευμα του Σαββάτου (28/9) την προετοιμασία του ενόψει του αυριανού (29/9, 21:30) μεγάλου αγώνα με την ΑΕΚ στην «OPAP Arena»...

Οικονομία

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 χρόνια, έναντι ανταλλάγματος 3,27 δισ. ευρώ,...

Μαγαζίνο

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος το τελευταίο διάστημα διανύει μια πολύ όμορφη περίοδο στην προσωπική ζωή του. Το βράδυ της Παρασκευής 27/9 πραγματοποίησε μια νέα δημόσια...

Αθλητικά

Η Λειψία στο καλύτερο έως τώρα παιχνίδι της διέλυσε την άμυνα της Άουγκσμπουργκ και πήρε εύκολα τη νίκη με 4-0, στο πλαίσιο της 5ης...