Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Pairings: Πώς θα συνδυάσετε το ουίσκι με το γεύμα σας

Pairings: Πώς θα συνδυάσετε το ουίσκι με το γεύμα σας



Οι απανταχού λάτρεις αυτού του ποτού γνωρίζουν πως το ουίσκι δεν απολαμβάνεται μόνο σαν απεριτίφ ή χαλαρωτικό ποτό, αλλά είναι επίσης ο τέλειος σύντροφος γεύματος. Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε γαστρονομικά μυστικά και να επιδείξετε την τέχνη του να απολαμβάνετε την αρμονία ανάμεσα σε μία εκλεκτή γεύση και ένα ποτήρι γεμάτο χαρακτήρα.

Της Ιουλίας Κυπρή

Όταν ξεκινάτε να συνδυάσετε το ουίσκι με φαγητό, πρέπει να έχετε κατά νου την υψηλή περιεκτικότητά του σε αλκοόλ. Γι’ αυτό, χρειάζεται φαγητό με έντονες γεύσεις που θα ταιριάξουν με τα εξίσου έντονα αρώματά του. Ακολουθεί ο μικρός μας οδηγός για μερικούς πετυχημένους συνδυασμούς.

ΣΤΡΕΙΔΙΑ
Η δύναμη του αρώματος του ιωδίου που υπάρχει στα στρείδια συνδυάζεται τέλεια με ορισμένα ουίσκι, ιδιαίτερα με εκείνα από τα Highlands που περιέχουν νότες θάλασσας και ιωδίου, όπως το Talisker από το Isle of Skye και το Kilchoman Machir Bay από την ομώνυμη παραλία του Islay καθώς και εκείνα με νότες αλατιού από το Ben Nevis. Ένας άλλος καλός συνδυασμός θα ήταν ένα malt όπως το Oban, που έχει έντονα χαρακτηριστικά ιωδίου, αλατόνερου και καπνού ξύλου.

ΚΑΠΝΙΣΤΟΣ ΣΟΛΟΜΟΣ
Σ’ αυτή την περίπτωση, η λεπτή καπνιστή γεύση του σολομού καθορίζει και τους πιθανούς συνδυασμούς. Όπως ακριβώς και με το κρασί, μπορείτε να κάνετε ένα ζευγάρωμα με βάση το «όμοιο προς όμοιο» ή να επιλέξετε κάτι που είναι ακριβώς το αντίθετο. Στην πρώτη περίπτωση, αναζητήστε ουίσκι με έντονο καπνιστό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, ένα Caol Ila 30 ετών από το Islay, του οποίου οι τυρφώδεις, καπνιστές, ιωδιούχες και φρουτώδεις νότες είναι ισορροπημένες, θα ταίριαζε μια χαρά. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε ένα Bowmore ή ένα Laphroaig. Αν αναζητάτε το αντίθετο, τα πιο λουλουδάτα ουίσκι που είναι μόνο ελαφρώς καπνισμένα και έχουν ελαφρώς ζωηρό χαρακτήρα είναι αυτό που χρειάζεστε. Επιλέξτε ουίσκι από τα Lowlands, όπως το Auchentoshan ή το Bladnoch καθώς και ιδιαίτερα φρουτώδη ιρλανδικά ουίσκι που συνήθως παράγονται σε μεγάλους αποστακτήρες που δημιουργούν ένα ελαφρύ και εκλεκτό αλκοολούχο ποτό. Οι μάρκες ιρλανδικού ουίσκι που πρέπει να προσέξετε είναι οι Bushmill και Jameson.

ΡΟΚΦΟΡ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙΑ
Εδώ, η δύναμη του τυριού απαιτεί ουίσκι που είναι εξίσου γευστικό, λιπαρό, καπνιστό, λιπαρό και πολύ τυρφώδες. Τα Kilchoman Sanaig, Laphroaig, Lagavulin, Ardberg, και Port Ellen, για παράδειγμα, θα ταίριαζαν μια χαρά.

ΚΥΝΗΓΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Δεν είναι τυχαίο ότι η διάσημη πέρδικα (grouse) κατάγεται από τη Σκωτία. Σε γενικές γραμμές, όλα τα θηράματα αυτής της οικογένειας (φασιανός, πέρδικα, φάσσα, τσίχλα…) μαγειρεμένα με μανιτάρια θα ήταν ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για ουίσκι με νότες ρεικιών, τους σπόρους των οποίων τρώνε οι πέρδικες. Εδώ, γενικά ταιριάζουν καλύτερα τα ουίσκι των Highlands με τις πικάντικες νότες τους και τα αρώματα του άγονου εδάφους, όπως το Clynelish ,το Highland Park, Glenmorangie 12YO, Highland Park, Dalmore, Glencadam 18YO.

ΠΑΠΙΑ ΚΟΝΦΙ (ΚΑΙ ΦΟΥΑ ΓΚΡΑ)
Τα πολύ τυρφώδη ή πολύ καπνιστά ουίσκι θα πρέπει να αποφεύγονται εδώ. Αντ’ αυτού προτιμήστε εκείνα που διαθέτουν νότες καρυδιού, σέρι ή πραλίνας. Η προτιμώμενη περιοχή για αυτό το ζευγάρωμα θα ήταν το Speyside, όπου υπάρχουν και τα περισσότερα αποστακτήρια στη Σκωτία (48 για την ακρίβεια). Η περιοχή παράγει ουίσκι με γεμάτο σώμα, αλλά και γλυκά ουίσκι που θα ταίριαζαν τέλεια με κονφί πάπιας ή φουά γκρα. Τα Glenfarclas, Balvenie, Cardhu , Macallan, Tomintoul, GlenAllachie 15YO, Glendronach 12YO είναι μόνο μερικές ετικέτες που πρέπει να προσέξετε.

ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Για ορισμένα πιάτα από την ασιατική κουζίνα, ιδίως από την Ταϊλάνδη και την Ινδία, όπως για παράδειγμα τα πιάτα με κάρυ, θα ήταν ιδανικά τα ουίσκι με αρώματα αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών, μπαχαρικών (κάρυ, μοσχοκάρυδο και σαφράν) και μήλου. Ο καλύτερος συνδυασμός είναι το Ινδικό Amrut Kadhambam Single Malt Whisky. Επίσης τα ουίσκι από το Brora και γενικότερα εκείνα από το Isley, που συχνά έχουν χαρακτήρα που μπορεί να εξισορροπήσει τα μπαχαρικά, όπως τα Ardberg, Bunnahabhain, Lagavulin, Laphroaig και το σπάνιο Port Charlotte, θα ταίριαζαν ωραία.

SUSHI
Όταν πρόκειται να επιλέξετε ένα ουίσκι για να συνοδεύσετε το σούσι σας, η καλύτερη επιλογή, μακράν, είναι φυσικά το ιαπωνικό ουίσκι. Το Nikka Days και το Toki Suntory είναι εξαιρετικές επιλογές, αλλά μπορείτε επίσης να επιλέξετε και άλλες μάρκες, όπως Yamazaki, Hakushu και Hibiki. Είναι όλα καλά ισορροπημένα και εκλεκτά ουίσκι που εναρμονίζονται πολύ καλά με το σούσι, ενώ εξακολουθούν να έχουν μια ισχυρή βάση γεύσης. Επίσης, το ιαπωνικό ουίσκι έχει ακριβώς τη σωστή πολυπλοκότητα ώστε να μπορεί να συνδυάσει και να αναδείξει τις πιο λεπτές νότες και γεύσεις στον ουρανίσκο, γι’ αυτό και είναι πολύ κατάλληλο για συνδυασμούς με φαγητό.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Με περιορισμένες διακυμάνσεις και χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στην μέχρι τώρα συνεδρίαση, εν μέσω ήπιας πτωτικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. O...

Πολιτική

Το debate ανάμεσα στους έξι υποψήφιους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ περνάει στην ιστορία. Στην ιστορία μένουν ωστόσο και οι ατάκες που ξεχώρισαν από...

Οικονομία

Την σύμβαση για την προμήθεια 414 πυροσβεστικών οχημάτων, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε εκδήλωση...

Κόσμος

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι περιμένει τον Τούρκο ομόλογό του, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Καζάν τον επόμενο μήνα, για...