Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Χατζηδάκης στο Bloomberg: Στόχος να μειωθεί το χρέος στα προ του 2009 επίπεδα

Χατζηδάκης στο Bloomberg: Στόχος να μειωθεί το χρέος στα προ του 2009 επίπεδα


Η Ελλάδα στοχεύει να μειώσει περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες από το χρέος της μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, κάτι που αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο για τη διαφυγή της χώρας μας από τη δεκαετή κρίση της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Ο Κωστής Χατζηδάκης προέβλεψε ότι ο κρατικός δανεισμός θα συρρικνωθεί «κοντά στο 130%» του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2028, ενισχυμένος από μια οικονομία που έχει καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες των άλλων χωρών. «Πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική μείωση», δήλωσε ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόβλεψη

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο δείκτης χρέους της Ελλάδας κορυφώθηκε στο 207% το 2020 και η κυβέρνηση προβλέπει ήδη ότι θα συρρικνωθεί στο 152,7% φέτος. Μια μείωση της ποσότητας που προβλέπει ο κ. Χατζηδάκης δημιουργεί την άμεση προοπτική ενός μικρότερου όγκου δανείων από την Ιταλία, εκτός εάν η πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας αλλάξει δραστικά.

Μαζί με την αποτίναξη του καθεστώτος «junk» πέρυσι, η προοπτική η Ελλάδα να μην ξεχωρίζει πλέον ως το πιο υπερχρεωμένο κράτος της περιοχής θα ισοδυναμούσε με μια αξιοσημείωτη στροφή για τη χώρα μας, που όπως αναφέρει το Bloomberg υπήρξε κάποτε ένας «σχεδόν χρεοκοπημένος παρίας» εντός της Ευρωζώνης.

Οι νέες προβλέψεις θα συμπεριληφθούν σε ένα δημοσιονομικό σχέδιο που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες στις αρχές Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που βοηθάει την Ελλάδα επί του παρόντος είναι μια οικονομία που υπεραποδίδει σε σχέση με τους περισσότερους Ευρωπαίους ομολόγους της. Αναπτύχθηκε κατά 1,1% το β’ τρίμηνο, τη στιγμή που η Ευρωζώνη στο σύνολό της σημείωσε ανάπτυξη μόλις 0,2%.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά τώρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της χώρας θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ φέτος αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,1%. Αυτό δίνει περιθώριο στην κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες. «Χάρη στις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις του προϋπολογισμού, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Η Ελλάδα θα μπορέσει να αυξήσει τις καθαρές δαπάνες της κατά «λίγο πάνω από 3%» το 2025 – από 3% που ήταν η αρχική πρόβλεψη – ενώ θα μπορέσει να συνεχίσει να αυξάνεται κατά μέσο όρο στο τελευταίο αυτό ποσό μέχρι το τέλος του 2028, παρατήρησε ο υπουργός.

Πρόωρη αποπληρωμή πιστώσεων

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά επίσης στην πρόωρη αποπληρωμή πιστώσεων διάσωσης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, που καλύπτουν αποπληρωμές δανείων από το 2026 έως το 2028. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που επιταχύνει την αποπληρωμή της βοήθειας που έλαβε στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το 2010. Όλες αυτές οι αποφάσεις υπογραμμίζουν τη δύναμη της οικονομίας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την πορεία της δημοσιονομικής σύνεσης, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Αυτό το μήνυμα είναι πλήρως κατανοητό από τους οίκους αξιολόγησης, τους διάφορους διεθνείς οργανισμούς και τους επενδυτές στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών

Η κυβέρνηση πρόκειται επίσης να ολοκληρώσει μια ταχεία προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα, η οποία ξεκίνησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο με την πλήρη αποχώρηση του κράτους από την Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το ΤΧΣ σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω διάθεση μεριδίου στην Εθνική Τράπεζα. «Μια πρόσθετη πώληση μετοχών από αυτές που κατέχει το ΤΧΣ είναι πιθανό να συμβεί τον Οκτώβριο – υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι συνθήκες της αγοράς θα είναι ευνοϊκές», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον ακριβή χρόνο ή το μέγεθος μιας τέτοιας προσφοράς.

Προκειμένου η Εθνική Τράπεζα να μην έχει κανένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας, «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθούν τα ειδικά δικαιώματα που έχει το κράτος επί του δανειστή», πρόσθεσε ο υπουργός.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Στη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών....

Αθλητικά

Η «Δίκη  ΣΚΑΪ» αποκάλυψε ότι ο 9ος Τακτικός Ανακριτής Αθηνών Παναγιώτης Τζιούβας διερευνά το κακουργηματικό αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου...

Αυτοκίνητο

Το πρόβλημα που δημιουργείται με τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα που προξενούν τροχαία ατυχήματα είναι ότι δεν αποζημιώνονται αυτοί που είναι νόμιμα ασφαλισμένοι και δεν είναι...

Αθλητικά

Πέντε 24ωρα μετά τα δύο γκολ που πέτυχε εις βάρος της Χετάφε (2-1), ο Τζιοβάνι Λο Σέλσο, σκόραρε ξανά το βράδυ της Δευτέρας στο...