Connect with us

Hi, what are you looking for?

Πολιτική

Μητσοτάκης στη Σύνοδο ΟΗΕ για το Μέλλον: Υπάρχουν παγκόσμιες απειλές που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις

Μητσοτάκης στη Σύνοδο ΟΗΕ για το Μέλλον: Υπάρχουν παγκόσμιες απειλές που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις


«Υπάρχουν παγκόσμιες απειλές που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις», τόνισε μιλώντας στην ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για Το Μέλλον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικά σταυροδρόμι για την παγκόσμια κοινότητα και με τη Μέση Ανατολή στο χείλος της ολικής ανάφλεξης, μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον και εξέπεμψε το μήνυμα ότι το παγκόσμιο συμφέρον ξεπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών. Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι πριν να είναι πολύ αργά, πριν να φτάσουμε στην επόμενη πραγματική παγκόσμια κρίση υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Επίπλέον πρόσθεσε ότι «το Σύμφωνο για το Μέλλον είναι ένα σημείο παγκόσμιας συναίνεσης και είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, ωστόσο, απαραίτητο. Αποτελεί μια πολιτική διακήρυξη δράσης και διατρανώνει την πολιτική βούληση που είναι ένας μοχλός δράσης σε εθνικό επίπεδο αλλά και συλλογικά σε παγκόσμιο επίπεδο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε την ευκαρία να κάνουμε κάτι πριν να είναι πολύ αργά, πριν να φτάσουμε στην επόμενη πραγματική παγκόσμια κρίση» σημείωσε σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μπορούμε να αναστρέψουμε ακόμη την καταστροφή που οφείλεται στις παγκόσμιες απειλές που αντιμετωπίζουμε» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα ήθελα να αρχίσω εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μου στον ΓΓ ο οποίος μας συνεκάλεσε εδώ για να υιοθετήσουμε το Σύμφωνο για το Μέλλον» ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος συνέχισε ως εξής:

«Όλοι μας οι οποίοι είμαστε εδώ απόψε αναγνωρίζουμε την επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης. Επίσης αναγνωρίζουμε την εφαρμογή των διαφορετικών πρωτοβουλιών που ήδη υπάρχουν στο Σύμφωνο για το Μέλλον, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ασφάλεια , την ειρήνη, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Μία εμπιστοσύνη η οποία έχει φυσικά κλυδωνιστεί. Επ’ ωφελεία ημών αλλά και των μελλοντικών γενεών έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε μία συμφωνία που δεν ήταν κάτι απλό σε μία εποχή δυσπιστίας, πόλωσης αλλά και αψιμαχιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα καταφέραμε να φτάσουμε σε μία συναίνεση διότι γνωρίσουμε ότι το διακύβευμα είναι εξαιρετικά υψηλό και οι παγκόσμιες απειλές είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε μαζί ως παγκόσμια κοινότητα που φυσικά είναι επ΄ωφελεία όλων και είναι κάτι μεγαλύτερο από τα ατομικά συμφέροντα ή τα συμφέροντα μίας μόνο κυβέρνησης. Για αυτό άλλωστε δημιοργήθηκε ο ΟΗΕ πριν από 80 περίπου έτη.

Στο οικοδόμημα της δημιουργίας ήταν η αναγνώριση ότι υπάρχει το παγκόσμιο συμφέρον, το παγκόσμιο κοινό καλό για την ανθρωπότητα που διαπερνά τα ατομικά και μεμονωμένα συμφέροντα των κρατών. Η γενιά που δημιούργησε τα Ηνωμένα Έθνη και υιοθέτησε τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών μας άφησε ένα κληροδότημα, μία πολύ συγκεκριμένη διαφορά μεταξύ των ιστορικών στιγμών.

Δημιούργησαν το διεθνές σύστημα την επαύριο μιας παγκόσμιας καταστροφής και φυσικά αναφέρομαι στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εμείς από την άλλη πλευρά, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι πριν να είναι πολύ αργά. Πριν να φτάσουμε στην επόμενη πραγματική παγκόσμια κρίση. Μπορούμε να αναστρέψουμε ακόμη την καταστροφή που οφείλεται στις παγκόσμιες απειλές που αντιμετωπίζουμε.

Το Σύμφωνο για το Μέλλον είναι ένα σημείο παγκόσμιας συναίνεσης και είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, ωστόσο, απαραίτητο. Αποτελεί μια πολιτική διακήρυξη δράσης και διατρανώνει την πολιτική βούληση που είναι ένας μοχλός δράσης σε εθνικό επίπεδο αλλά και συλλογικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα επόμενα δύο έτη, συμμετείχε ενεργά σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση.

Το αποτέλεσμα είναι καλό και γνωρίζω ότι μιλούμε για τη συμπερίληψη παραγράφων που μας αφορούν, όπως για παράδειγμα η θαλάσσια ασφάλεια και η προστασία του πολιτισμού ως μια βασική συνιστώσα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Επιπλέον, σήμερα ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη μας στο πολύπλευρο σύστημα και διατρανώνουμε τη δέσμευσή μας.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία ήταν απαραίτητο να υπάρχει αυτή η εκ νέου επιβεβαίωση για να πάμε πίσω στη βάση του Χάρτη του ΟΗΕ. Όπως για παράδειγμα η ειρηνική διευθέτηση των ζητημάτων επ’ ωφελεία όλων. Ταυτόχρονα, υπάρχουν απειλές παγκόσμιες και ταυτόχρονα απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Με το Σύμφωνο για το Μέλλον έχουμε έναν οδικό χάρτη για να μας οδηγήσει εκεί. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ζωτικής σημασίας», επισήμανε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο σημερινό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνονται ακόμα η συνάντηση με εβραϊκές οργανώσεις, η συνάντηση με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, Ρόναλντ Λόντερ και η συνάντηση με τον πρίγκιπα Διάδοχο του Κουβέιτ, που θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να κλειδώσει ο χρόνος της έκτης μέσα σε δώδεκα μήνες συνάντησης των κυρίων Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν.

Αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, καθώς ο πρόεδρος της γείτονος θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, αμέσως μετά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να εξετάσουν την πρόοδο των σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας το προηγούμενο χρονικό διάστημα και να επιβεβαιώσουν τη βούληση για ήρεμα νερά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Θα εξετάσουν, επίσης την εντατικοποίηση της συνεργασίας επάνω στη θετική ατζέντα, τον νέο οδικό χάρτη του διαλόγου Άγκυρας-Αθήνας. Ορόσημο θα αποτελέσει η σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά στην Τουρκία, πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους.

Ακόμα θα συζητήσουν τις περιφερειακές εξελίξεις, με αιχμή την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Πριν την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι συμπεριφέρεται σαν τρομοκρατική οργάνωση. Η Αθήνα, που αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, αναδεικνύει, σε κάθε ευκαιρία τις πάγιες θέσεις της για άμεση ολοκλήρωση των σχετικών συνομιλιών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να μπει τέλος στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Μαγαζίνο

ΚΑΡΤΑ ΙΕΡΕΙΑ Επανασύνδεση. Μήπως αναρωτιέσαι για το αν σε σκέπτεται το πρώην ταίρι σου; Το έδαφος στρώθηκε, το πρόσωπο που αγαπάς έρχεται ανανεωμένο και...

Αυτοκίνητο

Του Π. Χαλάτση Αύριο Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, στις 15.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) ξεκινάει ο 18ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της F1, στη Σιγκαπούρη....

Αθλητικά

O Άκης Μάντζιος κατάφερε να εξουδετερώσει τα ατού του Ολυμπιακού και οδήγησε τον Άρη σε μία σπουδαία νίκη με 2-1 σκορ επί των Πειραιωτών...

Αθλητικά

Ο Ματίας Αλμέιδα σε δηλώσεις στην Cosmote TV εν όψει του αγώνα της ΑΕΚ με την Athens Kallithea αναφέρθηκε στην απόκτηση του Άντονι Μαρσιάλ...