Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

6 πίτες που κάνουμε στην Ελλάδα και δεν παίζει να τις έχεις δοκιμάσει

6 πίτες που κάνουμε στην Ελλάδα και δεν παίζει να τις έχεις δοκιμάσει


Μεγαλώνοντας στην Ήπειρο και τρώγοντας πίτες από παιδί, νομίζω ότι δικαιωματικά γράφω αυτή την στιγμή για αυτό το παραδοσιακό έδεσμα που δημιουργήθηκε όχι μόνο για να τέρψει τον ουρανίσκο, αλλά και για πρακτικούς λόγους, καθώς οι βοσκοί και οι ταξιδιώτες στο μακρινό παρελθόν ήθελαν να κουβαλούν στο δισάκι τους μία ολοκληρωμένη τροφή που θα είναι εύκολο να μεταφέρουν.

Οι πίτες ωστόσο για να πετύχουν είναι αποτέλεσμα τέχνης και τεχνικής, ενώ υπάρχουν διάφορα είδη σε όλη την Ελλάδα που σχετίζονται και με τα υλικά που διέθετε σε αφθονία κάθε περιοχή.

Μπορεί να είναι πιο γνωστές η τυρόπιτα και η λαχανόπιτα, οι συνδυασμοί υλικών όμως είναι αμέτρητοι και οι τεχνικές επίσης.

Το φύλλο πρέπει να γίνει λεπτό και εύκολο στη χρήση και προσοχή να μην τρυπήσει, ενώ υπάρχουν και πίτες, όπως για παράδειγμα το ηπειρώτικο ζυμάρι που δεν έχει φύλλο. Υπάρχουν και πίτες στυλ μπατσαριάς, καλυμμένες γύρω γύρω με καλαμποκάλευρο, με ιδιαίτερη γεύση.
Το intronews.gr συγκέντρωσε κάποιες ασυνήθιστες πίτες, ίσως όχι τόσο δημοφιλείς, αλλά ιδιαίτερα γευστικές που τις προτείνουμε και αν δοκιμάσετε να τις φτιάξετε θα είναι μοναδική εμπειρία για τον ουρανίσκο σας!

Κερκυραϊκή σπουρδόπιτα

Πήρε το όνομά της από τη μεγάλη κολοκύθα ή αλλιώς σπούρδα, όπως την λένε στην Κέρκυρα.

Υλικά ζύμης
2½ φλυτζ. τσαγιού Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. Ελαιόλαδο παρθένο
1 κ.σ. Ξύδι ½ κ.γλ.
Αλάτι
Νερό ανάλογα όσο πάρει η ζύμη

Υλικά γέμισης

500 gr σπούρδα (κολοκύθα) κομμένη σε μικρά κυβάκια
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 ποτήρι νερό κρύο
3 Αυγά

1 φλυτζ. του καφέ ελαιόλαδο παρθένο
1 φλυτζ. του καφέ ρύζι Καρολίνα
½ κ.γλ. πιπέρι μαύρο
½ κ.γλ. αλάτι

Εκτέλεση

Ανακατεύετε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί και ζυμώνετε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν και να γίνει ένα ωραίο ζυμάρι, το οποίο δεν θα κολλάει στα χέρια σας (σε περίπτωση που κολλάει προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι).

Αφήνετε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 20 λεπτά περίπου. Χτυπάτε σε ένα μπολ τα αυγά της γέμισης, ρίχνετε το λάδι και το νερό. Μετά προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη ή και με τα χέρια παραδοσιακά σε φύλλο! Έπειτα λαδώνετε ένα ταψί, στρώνετε μέσα το φύλλο και βάζετε την γέμιση της σπούρδας. Διπλώνετε τις άκρες της ζύμης όπου περισσεύουν στα πλάγια.

Αν θέλετε χτυπάτε σε ένα μπολ ένα αυγό ακόμα και λίγο νερό και το περιχύνετε ομοιόμορφα από πάνω από την πίτα, έτσι ώστε κατά το ψήσιμο η πίτα να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Η πίτα παραμένει ανοικτή από πάνω (χωρίς φύλλο). Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η πίτα. Προαιρετικά μπορείτε στη γέμιση να προσθέσετε λίγες σταφίδες μαύρες.

Tips: 1. Το ελαιόλαδο κάνει την ζύμη πιο ελαστική και το ξύδι το φύλλο πιο τραγανό. 2. Αν κοσκινίσετε το αλεύρι, το μείγμα θα βγει πιο αφράτο.

6 πίτες που κάνουμε στην Ελλάδα

Μαλαθρόπιτα

Η μαλαθρόπιτα είναι μια παραδοσιακή αλμυρή πίτα με προέλευση από τη Χίο, φτιαγμένη με άγριο μάραθο που ονομάζεται μάλαθρο. Τα φρέσκα φύλλα μάραθου συνδυάζονται με ένα κουρκούτι από αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο και αλάτι και η πίτα που προκύπτει στη συνέχεια τηγανίζεται, μέχρι να γίνει τραγανή και να πάρει ωραίο χρώμα.

Άλλα κοινά συστατικά που χρησιμοποιούνται στο κουρκούτι περιλαμβάνουν ψιλοκομμένα κρεμμύδια, διάφορα είδη χόρτων και μυρωδικών, σκόρδο, αυγά και ξύδι. Αυτή η πίτα παρασκευάζεται συνήθως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά αυτό που κάνει τη χιώτικη εκδοχή να διαφέρει από άλλες εκδοχές της πίτας είναι η προσθήκη αυγοτάραχου.

Με ευχάριστο άρωμα σαν γλυκάνισο, οι μαραθόπιτες συνήθως απολαμβάνονται όσο είναι ακόμα ζεστές είτε για πρωινό είτε για μεσημεριανό, αν και αποτελούν επίσης εξαιρετικό μεζέ, συνοδευόμενο από ένα ποτήρι ούζο με γεύση χιώτικης μαστίχας στο πλάι.

6 πίτες που κάνουμε στην Ελλάδα

Καρπουζόπιτα από τη Μήλο

Η παραδοσιακή νησιώτικη συνταγή για κυκλαδίτικη δροσερή και άκρως ακαταμάχητη πίτα με καρπούζι είναι αρκετά εύκολη.

Η καρπουζόπιτα ή καρπουζένια είναι μια κατ’ εξοχήν νησιώτικη και περισσότερο Κυκλαδίτικη πίτα. Φολέγανδρος, Κίμωλος και Μήλος είναι τα νησιά όπου αποτελεί σπεσιαλιτέ. Θα χρειαστείς καρπούζι φυσικά, ελαιόλαδο, αλεύρι, σουσάμι, κανέλα, καρύδια και μέλι.

Υλικά

1 κιλό καρπούζι, καθαρισμένο και χωρίς κουκούτσια
250 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. κοσκινισμένο
150 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
150 γρ. σουσάμι

80 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. κανέλα
100 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προσθέτουμε σε ένα μπολ το καρπούζι και το σπάμε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης, ώστε να γίνει κομμάτια. Σουρώνουμε τα υγρά του κι έπειτα προσθέτουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το αλεύρι, τα καρύδια, την κανέλα και ανακατεύουμε με τα χέρια, μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.

Κατόπιν, ραντίζουμε με ελαιόλαδο ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 35Χ25 εκ. και αμέσως μετά πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με τη μισή ποσότητα (75 γρ.) σουσαμιού προσέχοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Στη συνέχεια, απλώνουμε τη ζύμη της πίτας ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού πάνω από το σουσάμι πιέζοντάς τη με τα χέρια, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα σουσαμιού (75 γρ.) και ψήνουμε στους 180°C για 40-45 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμη, αφαιρούμε την καρπουζόπιτα από το φούρνο, την κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρουμε.

Tips: Προσέχουμε το πάχος της πίτας να είναι περίπου 2 εκ., ώστε όταν κόψουμε σε κομμάτια να μοιάζει με παστέλι.

6 πίτες που κάνουμε στην Ελλάδα

Τσιτσανόπιτα, η «γυμνή» τυρόπιτα της Βόρειας Εύβοιας (χωρίς φύλλα)

Μια πανεύκολη ζυμαρόπιτα διαφορετική από τις υπόλοιπες, με αφράτη, ζουμερή ζύμη. «Τσιτσάνικος» στην ντοπιολαλιά πολλών περιοχών στη Βόρεια Εύβοια σημαίνει «γυμνός».

Υλικά
500 γρ. φέτα, τριμμένη
500 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
6-7 αυγά

200 γρ. γιαούρτι της αρεσκείας μας
200 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

125 ml ελαιόλαδο
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
μπόλικη τριμμένη φρυγανιά, για το ταψί και το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για την τσιτσανόπιτα ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά, εκτός από την τριμμένη φρυγανιά.

Λαδώνουμε το ταψί και το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Το τινάζουμε να φύγει η περίσσεια και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της πίτας με επιπλέον τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία.

Τη σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

6 πίτες που κάνουμε στην Ελλάδα

Βλαχόπιτα

Η απλότητα των υλικών και η γεύση τους κυριολεκτικά κάνουν αυτή την πίτα μοναδική.

Υλικά για το φύλλο:

2 κούπες αλεύρι
1/4 κούπα νερό
1 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.γ αλάτι
1/3 κ.γ μαγιά ξηρή

Υλικά για τη γέμιση:

ελαιόλαδο
400-500 γρμ. φέτα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνεις όλα τα υλικά και αρχίζεις να ανακατεύεις με το χέρι μέχρι να γίνει ένα λείο ζυμάρι που να μη κολλάει στα χέρια.

Το αφήνεις στην άκρη σκεπασμένο για περίπου 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.

Τρίβεις την φέτα σου.

Ρίχνεις αλεύρι στο πάγκο σου και ανοίγεις φύλλο σε ορθογώνιο σχήμα.

Μόλις ανοίξει, ρίχνεις ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια και φέτα.

Διπλώνεις τις δύο πλευρές. Ρίχνεις πάλι ελαιόλαδο και τυρί και διπλώνεις τα πλαϊνά κοινώς να γίνει ένας φάκελος.

Έπειτα το κάνεις ρόλο, το πιέζεις σα φυσαρμόνικα και το βάζεις μέσα στο πυρέξ.
Μόλις το βάλεις στο πυρέξ το πιέζεις να απλωθεί παντού.

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα για 50-60’.

Tip: Το μυστικό είναι να βάλεις τόσο όσο ελαιόλαδο, αλλά χωρίς τσιγκουνιές βέβαια και φυσικά μπόλικο τυράκι. Μπορείς να βάλεις φέτα και ανθότυρο μαζί για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

6 πίτες που κάνουμε στην Ελλάδα

Ρουμελιώτικο κορκοτό

Υλικά

Kολοκύθι 500 γραμ.
Φέτα (ήπια σε γεύση) 200 γραμ.
Aνθότυρο 100 γραμ.
Γάλα 100 ml

Γιαούρτι 200 γραμ.
Αυγά 2
Ελαιόλαδο 50 ml

Τραχανάς 100 γραμ.
Αλεύρι 250 γραμ.
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τρίβουμε από το προηγούμενο βράδυ το κολοκύθι και το τοποθετούμε σε τουλουπάνι για να αποβάλει τα υγρά του.

Στη συνέχεια τοποθετούμε σε μπασίνα το στραγγισμένο κολοκύθι, την τριμμένη φέτα με το ανθότυρο, το γιαούρτι και τον τραχανά και ανακατεύουμε, καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι (προσοχή στην ποσότητα του αλατιού να είναι σε συνάρτηση με την αρμύρα της φέτας).

Προσθέτουμε τα αυγά, το ελαιόλαδο, το γάλα και το αλεύρι. Το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ένας αρκετά σφιχτός χυλός (προσοχή μπορεί να χρειαστεί να πάρει η συνταγή μας περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι).

Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και ραντίζουμε με ελαιόλαδο ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 50 – 60 λεπτά.

6 πίτες που κάνουμε στην Ελλάδα



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Το Dragons’ Den Greece επιστρέφει για 3η σεζόν, στον ΑΝΤ1, ανανεωμένο, με παρουσιαστή τον Σάκη Τανιμανίδη. Η ομάδα στον 3ο κύκλο του Dragons’ Den...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ο Ίλον Μασκ αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία νέου κόμματος. Μιλώντας σε υποστηρικτές του στα γραφεία του στον Ταύρο,...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανηγυρικό φαίνεται ότι ήταν το κλίμα στις τάξεις των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη μετά το επεισοδιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Παρασκευής που...