Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

6 γλυκά-πειρασμοί που ξεχωρίσαμε στη Νάξο

6 γλυκά-πειρασμοί που ξεχωρίσαμε στη Νάξο


Γνωστή σε όλους ως νησί της θεαματικής Πορτάρας, αγαπημένη όσων έχουν βουτήξει στα κρυστάλλινα νερά των ατελείωτων ακρογιαλιών της, απολαυστική για όσους έχουν δοκιμάσει την τοπική κουζίνα και τα εξαιρετικά ντόπια προϊόντα της, η Νάξος κερδίζει κάθε χρόνο την προτίμηση όλων και περισσότερων ταξιδιωτών.

Και όχι άδικα, αφού προσφέρει ένα από τα πιο πλήρη πακέτα συναρπαστικών εμπειριών. Οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και της ηλιοθεραπείας σε χρυσαφένιες αμμουδιές, εκείνοι που αναζητούν αυθεντικά νησιώτικα χωριά κι όσοι έλκονται από τη γοητεία του ενετικού της Κάστρου καταλήγουν ενθουσιασμένοι με το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Και όλοι ανεξαρτήτως συμφωνούν ότι η γαστρονομία της είναι ασύγκριτη: νοστιμότατα κρεατικά, ολόφρεσκοι θησαυροί του Αιγαίου, λαχανικά όλο γεύση και οι κορυφαίες πατάτες της χώρας, μεταμορφώνουν ακόμη και το πιο λιτό τραπέζι σε γιορτή γεύσης. Χωρίς να υπολείπονται καθόλου, γλυκές απολαύσεις συμπληρώνουν το γαστρονομικό προφίλ ενός νησιού, όπου όλοι τρώνε καλά κι όλοι θέλουν να δοκιμάσουν κι άλλα.

Τα παρακάτω γλυκά, αληθινοί πειρασμοί για όλες της ώρες της ημέρας, θα ταιριάξουν ιδανικά με τον καφέ σας, θα σας ξαφνιάσουν με τη δημιουργικότητά τους, θα συντροφεύσουν τις βόλτες σας στη Χώρα, θα σας δροσίσουν και θα γίνουν τα πιο απολαυστικά σουβενίρ των διακοπών σας.

Παραδοσιακά και όλο άρωμα

Τι αρώματα αναδίδει η εύφορη κοιλάδα της Νάξου, η πράσινη καρδιά του νησιού; Αυτή του κίτρου φυσικά, του περίφημου εσπεριδοειδούς με τους μεγάλους καρπούς που θυμίζουν λεμόνια ή κυδώνια στην όψη και αξιοποιούνται δίνοντας έντονη γεύση και μοναδική ευωδιά στα περίφημα αποστάγματα κίτρου, το πιο χαρακτηριστικό ναξιώτικο ποτό. Πλάι σ΄ αυτά τα γλυκόπιοτα λικέρ που από το 1915 παρασκευάζονται στο ιστορικό αποστακτήριο Προμπονά, με αγάπη, μεράκι και βάση πατροπαράδοτων μυστικών συνταγών, το κίτρο που καλλιεργείται στα ιδιόκτητα οικογενειακά περιβόλια γίνεται η βάση για μια πλούσια γκάμα ποιοτικών παραδοσιακών γλυκών και άλλων προϊόντων που αναδεικνύουν τη χαρακτηριστική γεύση του μεγαλόκαρπου εσπεριδοειδούς.

Θα τα βρείτε στο καλαίσθητο κατάστημα Προμπονά στη Χώρα και πολύ κοντά στο λιμάνι, φτιαγμένα μόνο με φυσικά αρώματα κι αυθεντικά εκχυλίσματα κίτρου, τα οποία δίνουν μοναδική γεύση σε μπουκίτσες λουκουμιού που μας μεταφέρουν σε άλλες εποχές, σε καταπληκτικές χαλβαδόπιτες με θυμαρίσιο μέλι και πλούσια γέμιση με ολόκληρα ψημένα αμύγδαλα, που εκτός του ότι αφήνουν την πιο αρωματική επίγευση γίνονται και ιδανικό σνακ για τις ώρες στην παραλία, ως αποξηραμένες φλούδες που ταιριάζουν με τα πάντα –από συστατικό στα δικά σας γλυκά ως συνοδευτικό cocktails και πλατό για κρασιά– και βέβαια ως γλυκό του κουταλιού. Πλάι τους, μια ακόμη νότα παράδοσης, αυτή των κλασσικών νησιωτικών αμυγδαλωτών που λιώνουν στο στόμα.

Όλα ολόφρεσκα, σε καλαίσθητες συσκευασίες που σχεδιάζει η εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς της οικογενειακής επιχείρησης κα Κατερίνα Προμπονά, αποδεικνύουν τη διαχρονική αξία κλασικών κι αγαπημένων γλυκών και σας δικαιολογούν όσα κι αν πάρετε μαζί σας επιστρέφοντας.

Υγιεινά και φρουτένια

Μια αξιώτικη οικοτεχνία που με τα χρόνια άνθισε κι εξελίχτηκε σε επιχείρηση με έδρα το προσεγμένο κατάστημα Naxion στη Χώρα, γεμάτο ζουμερούς, φρουτένιους πειρασμούς. Η κα Μαριέττα Μαργαρίτη, παθιασμένη με την εύφορη γη του νησιού της, αξιοποιεί κάθε εποχή όσα φρούτα και καρπούς πλουσιοπάροχα χαρίζει η Νάξος, μετατρέποντάς τα σε αγνά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, όλο γεύση αλλά και ισορροπημένα σε γλυκύτητα. Κύριο χαρακτηριστικό τους η μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που εκτός από περισσότερο υγιεινά, τα κάνει και πιο γευστικά επιτρέποντας στην αληθινή γεύση των φρούτων να αναδειχθεί και να μετατρέψει κάθε κουταλιά σε πραγματική απόλαυση.

Στα ράφια του Naxion ξεχωρίζουν ανάμεσα στα γλυκά του κουταλιού η υπέροχα αρωματική παπυλώνα, ένα ακόμη εσπεριδοειδές που φύεται στο νησί, το πασίγνωστο κίτρο, τα άγρια σύκα της Νάξου που, όπως θα σας εξηγήσει η ενθουσιώδης ιδιοκτήτρια, δεν ωριμάζουν αλλά μόνο γίνονται γλυκό, καρυδάκι, βύσσινο, πετροκέρασο και πορτοκάλι με αστεροειδή γλυκάνισο. Η σειρά από μαρμελάδες περιλαμβάνει φράουλα, μανταρίνι, κορόμηλο, σύκο, κίτρο και μια καυτερούτσικη μαρμελάδα ντομάτας, που μοιάζει με chutney και συνοδεύει εξαιρετικά τα αξιώτικα τυριά, όπως επίσης και η πολύ αρωματική κονφιτούρα πορτοκαλιού. Φτιαγμένα όλα με πολύ μεράκι, τρώγονται σκέτα, ταιριάζουν γάντι με τον καφέ σας, κάνουν απολαυστικό το γιαούρτι ή το παγωτό και απογειώνουν γευστικά τις τάρτες που θα ετοιμάσετε το χειμώνα. Αποτελούν εξαιρετική επιλογή και για δώρα, κρύβουν μόνο τον κίνδυνο να μην καταλάβετε πόσο γρήγορα τελειώσατε το βάζο, οπότε προνοήστε για προμήθειες.

Εξωτικά και υψηλής ζαχαροπλαστικής

Η υψηλή γαλλική ζαχαροπλαστική έχει βρει τον καλύτερο εκφραστή της στις Κυκλάδες στο boutique pastry shop Ακταίον, που όχι μόνο έχει βραβευτεί από τη Γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα για τα υψηλής ποιότητας και μοναδικών γευστικών συνδυασμών macaron τους, αλλά υποδέχεται κάθε καλοκαίρι με ακόμη πιο δημιουργική διάθεση και έμπνευση, που παίρνουν τη μορφή μοναδικών γλυκών δημιουργιών. Πίσω από το κορυφαίο ζαχαροπλαστείο της Νάξου που μπορεί επάξια να σταθεί μεταξύ των εκλεκτότερων της χώρας μας, το ακούραστο δίδυμο της ιδιοκτήτριας Καλίτσας Φραγκίσκου και του pastry chef Σταμάτη Ξενάκη δεν επαναπαύεται ποτέ. Σεμινάρια κυρίως στη Γαλλία, αναζήτηση εξελιγμένων τεχνικών και γευστικών συνδυασμών, ατέλειωτες δοκιμές ως την τελειότητα, άριστα υλικά, συνεργασίες με εικαστικούς ώστε η αρτιότητα να φτάνει μέχρι και τις συσκευασίες και μια ανανεωμένη κάθε καλοκαίρι βιτρίνα γλυκών, που κυριολεκτικά μοιάζουν με έργα τέχνης και σε βάζουν σε άμεσο πειρασμό.

Τη φετινή σεζόν, πλάι σε αγαπημένες, κλασσικές αξίες όπως η τάρτα εποχικών φρούτων, η lemon pie, το αυθεντικό tiramisu, το άψογο mille-feuille με τα καραμελωμένα, τραγανά φύλλα, το πλούσιο, βελούδινο προφιτερόλ, μια εξωτική σειρά μας κλείνει το μάτι, αποτελώντας ωδή σε γεύσεις που μας ταξιδεύουν σε μαγευτικούς προορισμούς. Το ολόιδιο μ’ εξωτική καρύδα Exotic, είναι ένας δροσερός καλοκαιρινός συνδυασμός από φρούτο του πάθους, μάνγκο, κομποτέ ανανά και μους καρύδας, πάνω σε τραγανή βάση μαρέγκας που σχεδόν λυπάσαι να το φας για να μην χαλάσεις την εμφάνιση-κομψοτέχνημα. Στo Yuzu Valrhona που μοιάζει με ανοιχτό λουλούδι, θα γευτείτε την απόλυτη ισορροπία κρέμας yuzu με το εσπεριδοειδές καλαμάνσι και νότες από lime, ενώ στην Πανακότα Dulcey με λευκή καραμελωμένη σοκολάτα Valrhona και τραγανό μπισκότο, την εξωτική νότα δίνει το μάνγκο, δημιουργώντας σας την εντύπωση ότι δοκιμάζετε για πρώτη φορά το κλασσικό ιταλικό επιδόρπιο. Το να επιλέξεις είναι αδύνατο, οπότε αποφύγετε το δίλλημα και δοκιμάστε και τις τρεις εξίσου εντυπωσιακές σε γεύση και εμφάνιση haute patisserie δημιουργίες.

Φωτογραφίες: Facebook chouchouro.profiterole

Νεοαφιχθέντα και λαχταριστά

Κλασικό, διαχρονικό και πολύ δημοφιλές, το προφιτερόλ είναι ένα γλυκό συνήθως συνδεδεμένο με το χειμώνα, αυτό τουλάχιστον μέχρι την άφιξη του ChouChouRo Divine Profiterole που από το φετινό καλοκαίρι μας δίνει έναν ακόμη εξαιρετικά απολαυστικό λόγο-να βολτάρουμε στα γραφικά σοκάκια της Χώρας που ελίσσονται γύρω από το ενετικό κάστρο. Με τα αρώματα της λαχταριστής σοκολάτας να ξεχύνονται ολόγυρα, με ένα μοναδικό concept που σας καλεί να δημιουργήσετε το δικό σας μοναδικό συνδυασμό βάσης από σου-κρέμας-σάλτσας σοκολάτας και με την υπογραφή του διεθνώς αναγνωρισμένου pastry chef Δημήτρη Χρονόπουλου -πρεσβευτή της κορυφαίας σοκολάτας Valrhona σε Ελλάδα και Μέση Ανατολή-, οι ουρές που σχηματίζονται από το πρωί ως αργά το βράδυ, είναι απόλυτα δικαιολογημένες.

Για τον ιδιοκτήτη, κ. Μάνο Φώτη, η άριστη ποιότητα των υλικών, η πιστή απόδοση της αυθεντικής γαλλικής συνταγής που θέλει τα chou τραγανά και όχι μαλακά όπως λανθασμένα έχουμε συνηθίσει, και η επιτόπια, καθημερινή παρασκευή όλων των επιμέρους συστατικών και των toppings των à la minute profiterole, είναι αδιαπραγμάτευτη: όλες οι σοκολάτες που χρησιμοποιούνται είναι αποκλειστικά Valrhona, τα μικρά σαν μπουκίτσες choux craquelin ψήνονται στο πίσω μέρος του καταστήματος, διατηρούνται τραγανά και δεν γεμίζουν με κρέμα ώστε να μην νοτίσουν αλλά καλύπτονται από χειροποίητες κρέμες ή soft παγωτό, η βανίλια που δίνει μοναδικό άρωμα είναι Μαδαγασκάρης και όλες οι σάλτσες σοκολάτας, όπως και τα compotée και coulis είναι επίσης δικές τους παρασκευές, συχνά με αξιώτικα φρούτα.

Οι επιλογές ατελείωτες κι ευφάνταστες: υπάρχουν έτοιμες προτάσεις, όπως το πρωτότυπο Profiterole Red Velvet με κόκκινα σουδάκια, sauce λευκής σοκολάτας, κρέμα λεμονιού και φρέσκα κόκκινα φρούτα, το αρωματικό Profiterole Dulcey-Tonka με σου βανίλιας, καραμελωμένη λευκή σοκολάτα Valrhona Dulcey αρωματισμένη με tonka, απαλή κρέμα τυριού αρωματισμένη με λεμόνι, κομποτέ βύσσινο και sable σοκολάτας-λεμονιού, ή το κολασμένο Profiterole Caramelia με σοκολατένια σου, σοκολατένια sauce Caramelia, κρέμα μαύρης σοκολάτας, καραμελωμένα φουντούκια και χειροποίητη σαντιγί βανίλιας. Ειδάλλως, επιλέξτε ανάμεσα σε τρεις τύπους σου, πέντε κρέμες ή τρία χειροποίητα soft παγωτά και οκτώ διαφορετικές σάλτσες σοκολάτας, κι απολαύστε το θεϊκό προφιτερόλ σας στα γύρω σοκάκια. Με sugar free επιλογές σε κάθε συστατικό, με τόσους συνδυασμούς και τόσο λαχταριστό κάθε φορά αποτέλεσμα, είστε απόλυτα δικαιολογημένοι αν κάθε μέρα απολαμβάνετε το ίδιο, αλλά τόσο διαφορετικό κάθε φορά, γλυκό.

Η βουτυράτη διαχρονική αξία

Μπορεί η τοποθεσία του να άλλαξε πέρυσι, και το διάσημο ως την Αθήνα Waffle House να μετακόμισε από τα σοκάκια στον κεντρικό παραλιακό πεζόδρομο της Χώρας, ο συνωστισμός όμως και η αναμονή για τραπέζι παραμένουν απαράλλαχτα. Και όχι άδικα, αφού οι φρεσκοψημένες, λεπτές βάφλες του «ναού των γλυκών απολαύσεων» μαγνητίζουν τα πλήθη με το βουτυράτο άρωμά τους και συγκαταλέγονται στις κορυφαίες γευστικές συγκινήσεις που σας περιμένουν στη Νάξο. Σκέτες ή με πραλίνα, με φρέσκα φρούτα ή σαντιγί, αλλά πάντα με μία ή περισσότερες μπάλες από το καταπληκτικό, ολόφρεσκο παγωτό του Waffle House, βάζουν σε πειρασμό μικρούς και μεγάλους κι είναι ικανός λόγος ακόμη και να παραλείψετε το γεύμα για χάρη τους.

Τα signature χειροποίητα παγωτά, πλούσια σε ξηρούς καρπούς, κομμάτια σοκολάτας, σπιτικές σάλτσες και σε γεύσεις που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού, απογειώνουν την απόλαυση: δοκιμάστε να συνοδεύσετε τη βάφλα σας με την κλασσική κρέμα Waffle House, την ξανθιά σοκολάτα φουντουκιού, την αρωματική μαστίχα-κανέλα ή την ολοκαίνουργια γεύση μαστίχα-ακανές, με καϊμάκι ή με το πρωτότυπο θυμαρίσιο μέλι Νάξου με παστέλι, με κλασσικό παρφέ κρέμα, σοκολάτα-πορτοκάλι, σοκολάτα-Μαυροδάφνη, την καταπληκτική σοκολάτα 3 νησιά με κίτρο Νάξου, μαστίχα Χίου και φιστίκια Αιγίνης, ή τη φετινή σταρ λευκή σοκολάτα με δυόσμο και lime. Σε περίπτωση που δεν βρείτε ελεύθερο τραπέζι ή απλά θέλετε μια γλυκιά συντροφιά για τη βόλτα σας, φρεσκοψημένα βαφλάκια-μπουκίτσες γαρνίρονται εξίσου πλούσια και παραμένουν απολύτως εθιστικά. Αν πάλι καθίσετε εκεί και είστε δύο, μην κάνετε το λάθος και παραγγείλετε μόνο μία βάφλα. Θα είναι κρίμα να τσακωθείτε στις διακοπές.

Το αγνό, χειροποίητο παγωτό

Αν υπάρχει ένα γλύκισμα που δεν χορταίνουμε το καλοκαίρι και που κάθε φορά μας μεταφέρει κατευθείαν στα χρόνια της παιδικής αθωότητας, αυτό δεν είναι άλλο από το παγωτό και ειδικά όταν είναι χειροποίητο, φτιαγμένο καθημερινά µόνο με φυσικά υλικά και τις καλύτερες πρώτες ύλες. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Mitatos Handcrafted Ice Cream και το πάθος του σεφ Κωνσταντή Χουζούρη, που όταν δεν επιβλέπει την κουζίνα του παραδοσιακού-with a modern twist εστιατορίου Πέτρινο στην παραλία της Πλάκας, επιδίδεται στην παρασκευή artigianale παγωτού, που με την βελούδινη κρεμώδη υφή του θυμίζει ιταλικό gelato.

Γεύσεις σαν το καταπληκτικό φιστίκι, το πλούσιο Ferrero, το Raffaello με αμύγδαλο και καρύδα και η stracciatella, σίγουρα θα μπορούσαν να βρεθούν σε κάποιες από τις καλύτερες gelaterie της Ιταλίας, όμως οι πειραματισμοί και οι δημιουργικές γαστρονομικές ιδέες του Κωνσταντή, έχουν σαν αποτέλεσμα γεύσεις μοναδικές που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού και που οι πιστοί φίλου του Μιτάτου αναζητούν σταθερά κάθε χρόνο.

Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται ελληνικά βότανα κι αρωματικά φυτά της Νάξου, πολλά απ΄τα οποία προέρχονται από τον κήπο του Μιτάτου και μπορείτε να τα διακρίνετε ανάμεσα στις τριανταφυλλιές. Βασιλικός, δυόσμος, αρμπαρόριζα, φρέσκο γάλα, σοκολάτα Valrhona και 30% λιγότερη ζάχαρη σε όλες τις γεύσεις, έχουν σαν αποτέλεσμα παγωτά που πλημμυρίζουν αρώματα το στόμα κι αφήνουν έντονη επίγευση, όπως το Βυζαντινό με πορτοκάλι και κανέλα, το Σκάμνο –αξιώτικο μούρο- με σοκολάτα γάλακτος σε μεγάλα κομμάτια, την Αρμπαρόριζα και από φέτος τον πρωτότυπο Μπακλαβά και τα ιδιαίτερα ελαφριά Γιαούρτι με περγαμόντο και Γιαούρτι με σπιτική μαρμελάδα τριαντάφυλλο που γαρνίρεται με ροδοπέταλα. Μαζί με τα δροσιστικά σορμπέ φρούτων είναι ο μόνος λόγος και δικαιολογία για να αφήσετε για λίγο τη μαγευτική παραλία της Πλάκας και να ενδώσετε στις γεύσεις της ημέρας.

Φωτογραφία ανοίγματος: Facebook chouchouro.profiterole

Το άρθρο της εβδομάδας


Tomato,Sauce,With,Garlic,And,Basil,In,A,Wooden,Bowl

CUCINA CARUSO

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναφορικά με τις δηλώσεις που έκανε χθες (21/11) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θέτοντας θέμα «τουρκικής μειονότητας», διπλωματικές πηγές σημειώνουν τα εξής: «Η...

ΕΛΛΑΔΑ

Στον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός υπόπτου που φέρεται να έβαζε χρήματα για το ενοίκιο της οπλαποθήκης στο Παγκράτι έφτασαν οι Αρχές το απόγευμα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων σε ορισμένα από τα επιμελητήρια. Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει από τις 15 Νοεμβρίου,...

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Η Salma Hayek συμμετέχει στην ταινία «Sacrifice» που γυρίζεται στη Δράμα εδώ και λίγους μήνες. Η γνωστή ηθοποιός έφτασε στην Αθήνα και εντυπωσίασε με...