Ο Μοναχός Eπιφάνιος ο Μυλοποταμινός μάς άφησε μια σπουδαία μαγειρική κληρονομιά. Στο βιβλίο του «Η Μαγειρική του Αγίου Όρους», που έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες, σε καταγραφές του Γαστρονόμου στο Ιερό Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου (Μυλοποτάμου), στην κατοπινή στήλη του στο περιοδικό, σε τηλεοπτικές καταγραφές και αλλού, συναντάμε φαγητά, λιτά, απέριττα, με νοστιμιά συναρπαστική, φαγητά που υμνούν τη σοφία της μεσογειακής διατροφής και δείχνουν ότι αν υπάρχει μεράκι και με το τίποτα γίνονται θαύματα.
Οι έξι συνταγές που ακολουθούν το επιβεβαιώνουν. Προέρχονται από τη στήλη του «Λόγια της Παραστιάς» που φιλοξενούσε για χρόνια στην τελευταία σελίδα του ο Γαστρονόμος. Φωτογραφήθηκαν και ψηφιοποιούνται για πρώτη φορά. Μοιραζόμαστε μαζί σας την πρώτη, ανοιξιάτικη φουρνιά αδημοσίευτων συνταγών του. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες. Όπως θα δείτε, στις περισσότερες πρωταγωνιστούν τα χόρτα και τα μυρωδικά της εποχής, όπως οι χορτοκεφτέδες με κολοκυθανθούς ή τα αξέχαστα πράσα στον ταβά με αρωματικά βότανα και φλούδες πορτοκαλιού. Για συνοδεία των λαδερών φαγητών, μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε και τη συνταγή του για απλό, καθημερινό ψωμί.
Πηγή: Γαστρονόμος
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!