Δεν χρειάστηκε να πάρουμε μαζί το διαβατήριό μας. Ήταν αρκετό να περιηγηθούμε στους δρόμους της Αθήνας για να ταξιδέψουμε σε χώρες «εξωτικές», μακρινές, για να γνωρίσουμε και να γευτούμε τις κουζίνες του κόσμου. Γυρίσαμε τις γειτονιές της πόλης μας και επιλέξαμε 4 όχι και τόσο γνωστά εστιατόρια, όπου απολαύσαμε αυτό το μαγικό, χρωματιστό και αρωματικό, γευστικό ταξίδι.
Δείτε παρακάτω τις επιλογές μας:
Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων
Βρίσκεται στον πρώτο όροφο μιας συνηθισμένης πολυκατοικίας του κέντρου. Η σάλα του φωτεινή και μεγάλη με πολλά καλοστρωμένα τραπέζια. Ξεκίνησε ως αίθουσα εκδηλώσεων –συνεχίζει και σήμερα– όμως με τα χρόνια έγινε και εστιατόριο και μάλιστα όχι μόνο για τα μέλη του συνδέσμου ή τους Αιγυπτιώτες που μένουν στην Αθήνα, αλλά για όλους. Ο κατάλογός του περιλαμβάνει παραδοσιακά πιάτα όπως κοφτά (κεμπάπ), κουμπέμπα (τηγανητοί κεφτέδες από πλιγούρι γεμιστοί με μοσχαρίσιο κιμά), χουμουσέγια (αιγυπτιακό φαλάφελ) και ρύζι με φιδέ, κιμά και κάσιους, μεταξύ των άλλων. Β.Δ.
3ης Σεπτεμβρίου 56, Αθήνα, τηλ. 210 8228150
Afghan Watan
Το εστιατόριο βρίσκεται ακριβώς πάνω στην πλατεία Βικτωρίας, ελάχιστα βήματα από τη στάση του Ηλεκτρικού. Μπορείτε να καθίσετε έξω, αλλά και στον εσωτερικό χώρο. Ο κατάλογος (φτιαγμένος στο Photoshop με φωτογραφίες) είναι χαώδης, με την καλύτερη έννοια του όρου, αφού οι πολλές επιλογές μπλέκονται και ανοίγουν την όρεξη και σας κάνουν να προσθέτετε όλο και κάτι επιπλέον στην παραγγελία σας. Από τα πιάτα προτείνεται το αρνί και το εξαιρετικό daal – συνοδευόμενα από πίτες naan και sauce μέντας, τα οποία δεν παραγγέλνετε, αλλά βρίσκουν τον δρόμο τους προς το τραπέζι. Ενώ προφανώς κάποιος μπορεί να το επισκεφτεί μία φορά, ώστε να ανακαλύψει τη συγκεκριμένη κουζίνα, ταυτόχρονα αποτελεί ιδανική επιλογή για το καθημερινό φαγητό όχι μόνο λόγω της σπιτικής ποιότητας των πιάτων του, αλλά και χάρη στις πολύ καλές τιμές του. Γ.Κ.
Πλ. Βικτώριασ 12, Βικτώρια
Fulihua Chinese Restaurant
Βρίσκεται σε μία από τις γειτονιές όπου η Αθήνα δείχνει ένα κομμάτι του σκληρού της προσώπου και στην οποία συνυπάρχουν πολλές αντιφάσεις. Όταν το βλέπει κανείς, είναι σαν κάποιος να το έβαλε εκεί κατά λάθος, φτιάχνοντας την πόλη μέσα σε ένα video game. Καταλαβαίνετε αμέσως ότι πρόκειται να βιώσετε μια cult εμπειρία, χωρίς να ξέρετε, ακόμα, ότι παράλληλα θα φάτε και πάρα πολύ καλό φαγητό. Είναι σαφές ότι το εστιατόριο απευθύνεται κυρίως σε Κινέζους και πως δεν προσπαθεί να σας εισάγει με φθηνούς τρόπους στην κουλτούρα του (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το προσωπικό δεν είναι ευγενέστατο). Το menu έχει πάρα πολλά παραδοσιακά κινέζικα πιάτα, αρκετά από τα οποία θα τα δείτε για πρώτη φορά αφού δεν υπάρχουν στις πιο mainstream κινέζικες αλυσίδες (όπως το Jellyfish head, ένα πιάτο με μέδουσες). Προσωπικό αγαπημένο μου πιάτο, το εξαιρετικό Szechuan pork, όπως και τα σπιτικά Spring rolls που τρώγονται άνετα και χωρίς καν τη συνοδευτική sauce. Γ.Κ.
Ιάσονος 25, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5245688
Dao
Το 2019, όταν και πρωτοάνοιξε, βρισκόταν σε έναν μικρό χώρο στην οδό Σαρρή, με λίγα τραπέζια και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει πολύ κόσμο. Γι’ αυτό και μεταφέρθηκε σε ένα πιο μεγάλο λίγα μέτρα παραπέρα και πάλι στου Ψυρρή. Ιδιοκτήτριά του είναι η Tran Anh Dao (εξ ου και το όνομά του) που ήρθε από τη Σαϊγκόν στην Ελλάδα το 2007 και πάντα ήθελε να φτιάξει τον δικό της χώρο και να σερβίρει τα πιάτα της πατρίδας της, του Βιετνάμ. Η σούπα Pho βγάζει μια σπιτική θαλπωρή, με τον κόλιανδρο να της δίνει την απαραίτητη φρεσκάδα. Τα Banh cuon, κρέπες από ρυζάλευρο στον ατμό, έχουν μια γλυκoπικάντικη γεύση που θα τη λατρέψετε, ενώ τα διάφανα Goi cuon, που γεμίζονται με λαχανικά, χοιρινό ή γαρίδες, γίνονται δυο μπουκιές. Φυσικά ο κατάλογος έχει και άλλα ωραία όπως τηγανητό ρύζι και noodles καθώς και spring rolls. Όσο για το πόσο θα πληρώσετε, θα εκπλαγείτε. Β.Δ.
Λεπενιώτου 14, Ψυρρή, τηλ. 210 3248547
Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς και Γιώργος Καταπόδης
Φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος
Το άρθρο της εβδομάδας
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!