Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

17 νόστιμες περιπέτειες στα πέριξ της Αθήνας: από ξυλόφουρνοι μέχρι μυστικές καντίνες | ΕΞΟΔΟΣ

17 νόστιμες περιπέτειες στα πέριξ της Αθήνας: από ξυλόφουρνοι μέχρι μυστικές καντίνες | ΕΞΟΔΟΣ


17 νόστιμες περιπέτειες στα πέριξ της Αθήνας: από ξυλόφουρνοι μέχρι μυστικές καντίνες | ΕΞΟΔΟΣ
Ο Πέτρος Γούλας, μάστορας του γάστρου και της σούβλας στην ταβέρνα «Η βλάχικη γάστρα» στη Ροδόπολη
Τα μυστικά του σαρακατσάνικου γάστρουΤα μυστικά του σαρακατσάνικου γάστρου
Το ψήσιμο στον «γάστρο», όπως λένε οι σαρακατσάνοι τη γάστρα, είναι τέχνη. Στον γάστρο θα ψήσεις ομελέτες και γεμιστά, λαδερά και μοσχάρι, αρνάκι, κόκορα και κυνήγι, πίτες και γλυκά. Δεν υπάρχει περιορισμός. Κάτι ήξεραν οι νομάδες κτηνοτρόφοι της Ελλάδας και των Βαλκανίων που το είχαν ως κύριο μαγειρικό σκεύος στις μετακινήσεις τους!
Ραμνούς: Συναρπαστική σπιτική μαγειρική στη μέση του πουθενάΡαμνούς: Συναρπαστική σπιτική μαγειρική στη μέση του πουθενά
Στη μέση του πουθενά, κυριολεκτικά, κάτω από την παχιά σκιά των δέντρων, στην οικογενειακή ταβέρνα Ραμνούς, στον Ραμνούντα. Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
Ραμνούς: Συναρπαστική σπιτική μαγειρική στη μέση του πουθενάΡαμνούς: Συναρπαστική σπιτική μαγειρική στη μέση του πουθενά
Δεν το φτιάχνουν καθημερινά αυτό το πιάτο στην ταβέρνα Ραμνούς, αλλά όταν το ετοιμάζουν χρησιμοποιούν δικές τους πατάτες, δικά τους αυγά και δική τους φέτα. Πιάτο απλό, της αττικής cusina povera.

Όπου κι αν βρίσκεσαι στην Αττική, σε 40 λεπτά το αργότερο έχεις φτάσει σε παραλία. Ας δούμε και το αντίστροφο: Σε όποια αττική παραλία κι αν βρεθείς, σε μάξιμουμ μισή ώρα υπάρχει ένα μαγαζί για αλησμόνητο φαγητό. Για μελωμένα αρνάκια, προβατίνα και κατσικάκι ψημένο στη σαρακατσάνικη γάστρα, ανηφορίζουμε στη Ροδόπολη, στη Βλάχικη Γάστρα-Γούλας (Κολοκοτρώνη 14, Ροδόπολη, Τ/210-62.10.165) όπου σουβλίζεται και ένα από τα καλύτερα κοκορέτσια της χώρας. Ή πηγαίνουμε στο Σταφυλόμελι (Επαρχ. Οδός Κερατέας-Αναβύσσου 77, Κερατέα, Τ/22990-63.441), την ταβέρνα της Κερατέας όπου ψήνονται στη γάστρα ακόμα και ομελέτα ή λαδερά, και η σχάρα βγάζει έκτακτα παϊδάκια. Αν το μπάνιο συνδυάζεται και με επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο, κατευθυνόμαστε προς τον Ραμνούντα και δοκιμάζουμε φαγητά με ιδιοπαραγόμενα υλικά: μελωμένα, τρυφερότατα κρεατικά σιγοψημένα στον φούρνο, κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια αλλά και πιτάρια στο τηγάνι, στην ταβέρνα Ραμνούς (Τέρμα Λεωφόρου Ραμνούντος, αρχαιολογικός χώρος, Τ/22940-63.670), σε σκιερή και δροσερή αυλή, κάτω από τα δέντρα. Για βουνίσια δροσιά, ανηφορίζουμε στο Νταού Πεντέλης, στη Γωνιά του Τόρβα (Πλαστήρα και Καραϊσκάκη, Νταού Πεντέλης, Τ/210-60.38.458), μία από τις παλιότερες ταβέρνες της Αττικής, και παραγγέλνουμε παϊδάκια-αποκάλυψη και ό,τι άλλο βγάλει η σχάρα του μαγαζιού, και κοκκινιστά της κατσαρόλας, που θα απολαύσουμε σε μια λουλουδιασμένη αυλή. Στο Καπανδρίτι πάλι, στην ταβέρνα του Μπαρμπα-Βασίλη (Σπύρου Πολυχρόνη, Μικροχώρι Καπανδριτίου, Τ/22950-56.025) θα φάμε πυκνό τζατζίκι με πρόβειο γιαούρτι σακούλας, καλοτηγανισμένες πατάτες, φουσκωτό τηγανόψωμο και παϊδάκια κότας που ίσως βάζουν κάτω και τα αρνίσια. Β.Κ.

Τυρόψωμο για κολατσιό ή κρεμμυδόπιτα;

Η Ελένη Τσούγκου στον «φούρνο της Ισμήνης» είναι μεγάλη μαστόρισσα στο ψωμί και στις χειροποίητες πίτες/ Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς
Οι παλιοί ξυλόφουρνοι της ΑττικήςΟι παλιοί ξυλόφουρνοι της Αττικής
Ο Φούρνος της Ισμήνης, στα Βίλια, θα σας προμηθεύσει ψωμί στον ξυλόφουρνο και καταπληκτικές χειροποίητες πίτες, στο δρόμο σας για τις κοντινές παραλίες της Ψάθας και του Πόρτο Γερμενό.

Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι καλύτερο για κολατσιό στον δρόμο πηγαίνοντας για μπανάκι στο Πόρτο Γερμενό, στην Ψάθα και στο Προσήλι. Ο ξυλόφουρνος της Ισμήνης (Πίνδου 1, Βίλια, Τ/22630- 22.271) άρχισε τα φουρνίσματα το προπολεμικό 1932 από την Ισμήνη Τσούγκου και έκτοτε ξεφουρνίζει ασταμάτητα προζυμένιες φραντζόλες και καρβέλια, με στάρια από τη Βοιωτία. Μαζί τους και θεϊκές πίτες, φημισμένες πια, με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι: τυρόπιτα που μοιάζει με αφράτο τυρόψωμο, κρεμμυδόπιτα, χορτόπιτες και σπανακόπιτα, όλες ψημένες σε χάλκινα ταψιά στον ξυλόφουρνο. Β.Κ.

Πάρτε ντομάτες- κειμήλια από έναν παραγωγό οραματιστή

Από τους πιο συνειδητοποιημένους και οραματιστές παραγωγούς-τροφούς μας, ο Νίκος Τσομπανόγλου συλλέγει άγρια χόρτα, ενώ καλλιεργεί –μεταξύ άλλων– πλήθος σαλατικά και απίθανες ντομάτες από παλαιές ποικιλίες-κειμήλια (heirloom). Τα προϊόντα του τα διαθέτει κάθε Τετάρτη στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης αλλά και στο χωράφι του (Όρος Πατέρας, θέση Ζάχουλη, ανάμεσα σε Βίλια και Μέγαρα, Τ/6970-624.655). Aναζητήστε τη μικρομεσαία, λεπτό-φλουδη ποικιλία La Bombeta ή Vesuviana, με χαρακτηριστική μυτούλα, που μετά τη συγκομιδή δένεται σε αρμαθιές και συντηρείται νωπή για 6-9 μήνες (κι όμως!) σε αεριζόμενο σημείο, αλλά και την εξίσου ιδιαίτερη Nelly’s Grape με γλύκα και νοστιμιά umami. Β.Κ.

Σπιτικοί μεζέδες κάτω από τη φτερωτή του αερόμυλου

Μεζέδες ταμάμ για ούζο και τσίπουρο, στην κορφή του λόφου, καταμεσής στο Μαρκόπουλο. Ο Αερόμυλος είναι νέα άφιξη που προσφέρει κάτι διαφορετικό. Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
Ήσυχη πλατεία, εξώστης με θέα τον κάμπο και το βουνό, δροσιά, ησυχία και συχνά ρεμπέτικα live χωρίς μικρόφωνο. Αττικό καλοκαίρι.
Ο Αερόμυλος του Μαρκόπουλου λειτουργεί κανονικά, είναι πλήρωες ανακαινισμένος από την οικογένεια Εμπειρίκου και ξεχωρίζει μεγαλόπρεπος πάνω από την κωμόπολη.

Ανεμόμυλοι εν πλήρει λειτουργία δεν υπάρχουν πια στην Αττική, πλην ενός, εκ βάθρων ανακαινισμένου, καταμεσής του Μαρκόπουλου, στην κορυφή λόφου όπου τον χτυπά αλύπητα ο άνεμος. Ιδανικό σημείο δηλαδή. Λίγα σκαλάκια πιο κάτω, το καφενείο-μεζεδοπωλείο Αερόμυλος (Εθν. Αντιστάσεως 32, Μαρκόπουλο, Τ/22990-40.687), θαυμάσια ενταγμένο αισθητικά στο συγκρότημα του μύλου, σερβίρει μεζεδάκια χειροποίητα: καγιανά, λαδοτύρι σαγανάκι με ροζ πιπέρι, κεφτεδάκια-αφρό, ντολμαδάκια γιαλαντζί, πατατοσαλάτα με κάππαρη, μοσχαρίσια γλώσσα, ομελέτα με σουτζούκι κι άλλα μερακλίδικα, όπως γλυκά κουταλιού, παγωτό καϊμάκι με βύσσινο, ελληνικό καφέ στη χόβολη με λουκούμι και καλή λίστα τσίπουρων. Β.Κ.

Φάρμες για εκδρομή για όλη την οικογένεια

Το Κέντρο της Γης (Πύργος Βασιλίσσης, Λ. Δημοκρατίας 67, Ίλιον, Τ/210-23.25.380 & 210-23.13.607) θα το επισκεφτείτε μαζί με τα παιδιά, καθώς ειδικοί παιδαγωγοί, περιβαλλοντολόγοι και γεωπόνοι εξηγούν για τη βιοποικιλότητα και τη διατροφή, με δραστηριότητες σχεδιασμένες ειδικά για παιδιά και βιολογικό μποστάνι για διασκεδαστική εξάσκηση.

Στα 40 στρέμματα της Φάρμας Μοο (Τ/6987-072.816), στο δάσος της Ραπεντώσας, σε ένα απίθανα όμορφο φυσικό περιβάλλον που περιλαμβάνει ακόμη και ποταμάκι, τα πιτσιρίκια θα φυτέψουν στο περιβολάκι τους ό,τι τους αρέσει, με καθοδήγηση και ενημέρωση. Ιδανικό για εκδρομή και πικνίκ ή για να φάει όλη η οικογένεια στο εστιατόριο της εγκατάστασης.

Συναρπαστική εμπειρία για όλους, ιδιαίτερα για τα παιδιά, είναι να ζυμώσουν, να ψήσουν και να απολαύσουν το δικό τους ψωμί, αφού πρώτα έχουν παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε όλη τη διαδικασία παρασκευής. Το ίδιο και με τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου. Κι αν πεινάτε κι άλλο, μπάρμπεκιου και ξυλόφουρνος για πίτσα βγάζουν τακτικά λιχουδιές για όλους. Όλα αυτά στο βιωματικό πάρκο Μια φορά κι έναν καιρό, στον Αυλώνα (Τ/22950-29.933, 6977-656.028). Β.Κ.

Η (όχι και τόσο) κρυφή καντίνα στα Σπάτα με προβατίνα -λουκούμι

18 νόστιμες περιπέτειες στα περιξ18 νόστιμες περιπέτειες στα περιξ
Στα Σπάτα, η καντίνα Στις Ελιές δεν είναι αμέσως εμφανής αλλά για όσους γνωρίζουν είναι ένα καταφύγιο νοστιμιάς από τα λίγα! Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
Τα πάντα στα κάρβουνα, άψογα ψημένα, ιδιαίτερα η σπεσιαλιτέ, τα μικρά χοιρινά μπριζολάκια.
Το ζουμερό μπιφτέκι δοκιμάστε το με τις απίθανες χερίσιες τηγανητές πατάτες.

Αν και πάνω στον κεντρικό δρόμο, δεν την πιάνει εύκολα το μάτι, καθώς τα τραπέζια βρίσκονται στην πίσω πλευρά, μέσα στα λιόδεντρα. Η καντίνα του κ. Γιάννη, γνωστή και ως η καντίνα Στις ελιές (Αγίου Θωμά 24, Σπάτα, Τ/6983-387.046), κρύβει γαστρονομικά διαμάντια, με αφτιασίδωτο, σχεδόν καλτ στιλ. Πρωταγωνιστεί η προβατίνα σε μικρά κομμάτια, άψογα ψημένη, τρυφερή, με λιπάκι τόσο όσο. Στη σχάρα ψήνονται πανσέτες-αφρός, μπιφτέκια μπαμπάτσικα, χοιρινά μπριζολάκια λαιμού, συκώτι. Απόλαυση οι πατάτες κομμένες στρογγυλές στο χέρι και τηγανισμένες σαν τσιπς. Στα συν τα λίγα εμφιαλωμένα αττικά κρασιά και τα κρητικά τυριά, που τα φέρνει εδώ ο ίδιος ο παραγωγός – δοκιμάστε τις γραβιέρες. Β.Κ.

Τυροκόμοι της Αττικής: οι τελευταίοι των Μοϊκανών

Φέτα δύο λογιών, μαλακή και σκληρή, ανθότυρο, παραδοσιακό γιαούρτι, όλα στο τυροκομείο Το Μαντρί-Μαργώνης, στον δρόμο Κερατέας-Αναβύσσου. Για το γιαούρτι του στην πήλινη τσανάκα έρχονται πιστοί πελάτες από κάθε γωνιά της Αττικής. Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς
Στο τυροκομείο Πλούμπη στα Βίλια θα δοκιμάσετε μία από τις καλύτερες φέτες στην Ελλάδα και καταπληκτικές παλαιωμένες γραβιέρες και μυζήθρες, με γάλα από κοπάδια που βόσκουν στις πλαγιές του Κιθαιρώνα.

Από τα εκατοντάδες μικρά τυροκομεία που λειτουργούσαν στην Αττική έως πριν από λίγες δεκαετίες, σήμερα έχουν απομείνει λιγότερα από όσα τα δάχτυλα ενός χεριού και αξίζει να τα αναζητήσετε ένα προς ένα. Απίθανες φέτες, παλαιωμένες γραβιέρες, πρόβεια γιαούρτια με την πέτσα τους ή πυκνά στραγγιστά σακούλας, κρέμες και παγωτά, όλα από γάλατα κοπαδιών που βόσκουν στα τελευταία αττικά βοσκοτόπια. Αναζητήστε τα απευθείας από τον παραγωγό και τυροκόμο, έχει άλλη αξία! Β.Κ.

Ενδεικτικά:

Τυροκομικά Παγώνη: Θέση Ζαπουρνιά, Ερυθρές, Τ/22630-62.459
Τυροκομείο το Μαντρί- Μαργώνη: Θέση Τογάνι, Κερατέα, Τ/22990-68.766
Τυροκομείο Πλούμπη (πρατήριο): 50ό χλμ. Παλαιάς ΕΟ Αθηνών-Θηβών, Οινόη, Τ/22630-51.560

Μήπως αντί για τη λαϊκή, να πάτε εκδρομή;

Στον Μαραθώνα, τον πανάρχαιο κάμπο της Αττικής όπου λειτούργησαν και τα πρώτα θερμοκήπια στην Ελλάδα, το Οικολογικό Αγρόκτημα Διαμάντι, λίγα μέτρα από τον Τύμβο Μαραθωνομάχων, πρωτοπορεί στη βιοκαλλιέργεια ήδη από τη δεκαετία του ’80. Σήμερα, στο αγρόκτημα παράγονται πλήθος βιολογικών προϊόντων εξαίρετης ποιότητας, όπως μια μεγάλη ποικιλία από ντομάτες και σαλατικά, αλλά και μεταποιημένα προϊόντα, κυρίως γαλακτοκομικά, με γάλα από δικά τους κοπάδια. Πριν ή μετά τη βόλτα σας στη λίμνη Μαραθώνα ή στις κοντινές παραλίες, περάστε από το πρατήριό τους για να ψωνίσετε τα βιολογικά ζαρζαβατικά της εβδομάδας (Λ. Μαραθώνος 210, Μαραθώνας, Τ/22940- 67.866, Σαββατοκύριακα 09.00-20.00). B.K.

Το ψάρι από το καΐκι έχει άλλη χάρη

«Το ψάρι δεν χρειάζεται να είναι ακριβό, αρκεί να είναι φρέσκο», συμβουλεύουν οι ψαράδες στο λιμανάκι της Παλαιάς Φώκαιας.

Διάλειμμα από το καθάρισμα των διχτυών στο γρι-γρι, με ένα ταψί ολόφρεσκα σύκα.

Στο καΐκι του καπετάν Παναγιώτη Καστριώτη η ψαρά της εποχής είναι κυρίως σκάροι, ένα κι ένα για τηγάνι.

Ολόφρεσκος ξιφίας που κόβεται επί τόπου σε φέτες και πωλείται μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Δεν λείπουν τα καλά ψαρομανάβικα στην Αθήνα, αλλά το να περιμένεις να δέσει το ψαροκάικο για ψάρι σπαρταριστό, έχει άλλη χάρη. Παλαιά Φώκαια και Λαύριο είναι μόνο δύο από τα λιμανάκια στην Αττική όπου νωρίς το πρωί (καιρού επιτρέποντος) καταφθάνουν φορτωμένα καΐκια και γρι-γρι. Στην Π. Φώκαια αναζητήστε το καΐκι «Άγιος Νικόλαος» του καπετάν Ηλία Αγγελίδη και το «Καπετάν Γεώργιος» του Παναγιώτη Καστριώτη, ενώ στο Λαύριο και στο μικρό λιμανάκι του Θορικού προτείνουμε τα καΐκια του Σαββαγιού, του «Κουτσομούρα» και του Μιχάλη Μαργαρίτη. Αγοράστε ό,τι σας φωτίσει η έμπνευσή σας. Β.Κ.

Επισκεφτείτε ένα αττικό οινοποιείο

Αν έχετε κάποια μέρα ελεύθερη μέσα στην εβδομάδα και θέλετε να νιώσετε ότι κάνετε διακοπές, αφιερώστε τη σε ένα από τα πολλά επισκέψιμα οινοποιεία της Αττικής. Στα περισσότερα, κατόπιν συνεννόησης, μπορείτε να ξεναγηθείτε στον αμπελώνα, στο αποστακτήριο και στο οινοποιείο τους και να δοκιμάσετε τα κρασιά τους. Από τα πιο όμορφα είναι η Οινότρια Γη στο Καπανδρίτι (2ο χλμ. Καπανδριτίου-Καλάμου, Τ/22950-52.213, 22950-52.214), το Κτήμα Μάτσα στην Κάντζα (Λεονταρίου 61, Θέση Λεοντάρι, Τ/6947-007.021), η Στροφιλιά στην Ανάβυσσο (Τ/22910-41.650), στο Κορωπί το Κτήμα Βασιλείου (1ο χλμ. Κορωπίου-Μαρκόπουλου, Τ/210-66.26.870) και το Οινοποιείο Νικολού (Νικολάου Ντούνη 8, Τ/210-60.20.775), το Οινοποιείο Παπαγιαννάκος στο Μαρκόπουλο (Πούσι-Καλογέρι, Τ/22990-25.206), οι Αμπελώνες Μάρκου στην Παιανία (1ο χλμ. Παιανίας-Μαρκόπουλου, Τ/210-66.44.711), η Οινοποιία Αναστασία Φράγκου στη Ραφήνα (Λεωφ. Μαραθώνος και Μακεδονομάχων, Τ/22940-32.508), η Μικροοινοποιία Μυλωνάς (Ιπποκράτους 3, Τ/22990-68.156) στην Κερατέα, το Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα (Τ/210-81.45.113, 6946- 06.80.10) και το Οινοποιείο Γκίκας στα Σπάτα (Λεωφόρος Κιάφας, Τ/210-66.34.595).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα μαγειρεία της Αθήνας όπου τρώμε σαν στο σπίτι μαςΤα μαγειρεία της Αθήνας όπου τρώμε σαν στο σπίτι μαςΤα μαγειρεία της Αθήνας όπου τρώμε σαν στο σπίτι μαςΤα μαγειρεία της Αθήνας όπου τρώμε σαν στο σπίτι μας



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Η Κατερίνα Καινούργιου έχει σήμερα, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, την ονομαστική της γιορτή, και οι συνεργάτες και οι αγαπημένοι της άνθρωποι τής ευχήθηκαν με τον...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το δεξί και με νέα ρεκόρ ξεκίνησε η εβδομάδα στη Wall Street. Παράγοντας-κλειδί στάθηκε η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Για τις νέες ταξινομήσεις θα έχουμε επίσημα στοιχεία με αριθμούς και ποσοστά το αργότερο την 2η εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Λίγο υπομονή και θα δούμε...

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Στους δημοσιογράφους προχώρησε σε δηλώσεις η Δανάη Μπάρκα. Πιο συγκεκριμένα, η παρουσιάστρια έκανε λόγο αναφορικά με τη μετακίνησή της στη μεσημεριανή ζώνη, τα νούμερα...