Ήταν Χριστούγεννα του 1895 στο Chambray της Γαλλίας όταν ο Γάλλος ζαχαροπλάστη Louis Dufour επινόησε μία νέα, σοκολατένια λιχουδιά για το ζαχαροπλαστείο του: μικρά μπαλάκια από ganache, βουτηγμένα σε λιωμένη σοκολάτα και καλυμμένα με σκόνη κακάο. Τόσο μικρά και απλά στη σύλληψή τους, τόσο περίπλοκα και εκρηκτικά στη συνάντησή τους με τον ουρανίσκο. Τα ονόμασε truffles γιατί έμοιαζαν εξ όψεως με τις πολυτελείς και δυσεύρετες τρούφες. Από τότε μέχρι σήμερα, τα τρουφάκια όχι απλά εδραίωσαν τη σύλληψή τους στις αγορές, αλλά ταξίδεψαν και σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, γνώρισαν αρκετές μεταλλάξεις και παραλλαγές και, πάνω απ’ όλα, αγαπήθηκαν με τέτοια σφοδρότητα όσο λίγα γλυκά κεράσματα κατάφεραν ποτέ να αγαπηθούν.
Κάθε χειμώνα, λοιπόν, ειδικά κοντά ή μέσα στις γιορτινές περιόδους, τα τρουφάκια αποτελούν το πιο εύστοχο κέρασμα-δώρο επ’ αφορμής φιλικών ,επαγγελματικών ή οικογενειακών συνάξεων. Δύσκολα, άλλωστε, ένα τέτοιο τρατάρισμα μπορεί κάποιον, ακόμα και αν δεν δηλώνει αφοσιωμένος οπαδός της σοκολάτας, να τον απογοητεύσει. Στην Αθήνα οι τρούφες και τα τρουφάκια έχουν αυτή την εποχή την τιμητική τους, με τα περισσότερα κεντρικά αλλά και συνοικιακά ζαχαροπλαστεία της πρωτεύουσας να επιδίδονται με όρεξη και δημιουργικότητα στην παραγωγή νέων και παλαιότερων συνθέσεων. Με κάθε λογής σοκολάτα, με ξηρούς καρπούς, με λικέρ ή ποτά, με πουρέδες φρούτων ή μπαχαρικά, τα τρουφάκια και αυτόν τον χειμώνα είναι εδώ για να κλέψουν καρδιές και εντυπώσεις!
Peter Panos
Μπορεί να τον γνωρίσαμε -και να τον αγαπήσαμε- για τα χρωματιστά σοκολατάκια του με τις ιντριγκαδόρικες γεμίσεις και τα αρώματα των μπαχαρικών, όμως και τα τρουφάκια του ξέρουν να κλέβουν τις εντυπώσεις. Σοκολατένια τρουφάκια με μούρα και φρέσκο τζίντζερ, με gianduja φουντουκιού (vegan), με κονιάκ και με σοκολάτα υγείας. Τη γευστική δυναμική τους συμπληρώνει η καλαισθησία της εικόνας τους. Συσκευάζονται δε, σε πολυτελείς και σοφιστικέ μαύρες κασετίνες οι οποίες και μας προϊδεάζουν ευχάριστα για το περιεχόμενό τους.
Φιλολάου 200, Παγκράτι, τηλ. 210 7523654
ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ
Με έμφαση στη σοκολάτα -και όχι μόνο- τα τρουφάκια του Αριστοκρατικόν δίνουν και φέτος τις γιορτές, αφορμές για βόλτες στο Κέντρο. Τι βρίσκουμε στις βιτρίνες και στα ψυγεία του ιστορικού ζαχαροπλαστείου (λειτουργεί από το 1928); Τρουφάκια αμυγδάλου με επικάλυψη αμυγδάλου, σαμπάνιας, πραλίνας και κονιάκ, ganache σοκολάτας γάλακτος ή υγείας, μόκας, ακόμα και τρουφάκια με κακάο και κροκάν. Όλα αυτά, και μερικά ακόμα σοκολατένια κεράσματα, χωρούν στις πολυτελείς κατακόκκινες συσκευασίες του «Αριστοκρατικόν» που αν μη τι άλλο, δίνουν elegant ιδέες και δημιουργική έμπνευση για δώρα, σκέτη γλύκα, στις γιορτές.
Βουλής 7, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3220 546
Αργυροπούλου 8, Κηφισιά, τηλ.: 210 8016 533
Παύλου
Μπορεί τα τρουφάκια του να μην βρίσκονται σε πρώτο πλάνο κατά την είσοδό μας στο κατάστημα, όταν όμως ανακαλύπτουμε το ψυγείο-κόσμημα με τις πολλαπλές θέσεις που στηρίζουν τους γεμισμένους με λιμπιστές σοκολατένιες μπουκίτσες, δίσκους, τότε καταλαβαίνουμε ότι εδώ (και) το θέμα τρουφάκια λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν. Ποιες γεύσεις, λοιπόν, μονοπωλούν το ενδιαφέρον; Τρουφάκια με πραλίνα γάλακτος, με πραλίνα γάλακτος και Cointreau, με μαύρη σοκολάτα, ροζ τρουφάκια με φράουλα, με ρούμι, με αλατισμένα με μαύρο αλάτι ή με αλατισμένη καραμέλα. Και όλα αυτά σε όμορφες, σικάτες συσκευασίες για τις γιορτινές μας επισκέψεις.
Παπαδιαμαντοπούλου 24Γ, Ιλίσια, τηλ. 210 7774012
Montée
Μία σοκολατένια πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων μας υποδέχεται κατά την είσοδό μας στο Montée. Τρούφες ή pralines παραταγμένες η μία δίπλα στην άλλη για να μη ξέρουμε πραγματικά, τί να πρωτοδιαλέξουμε: Με κακάο Περού (ganache μαύρης σοκολάτας 60%), με φιστίκι Σικελίας (ganache λευκής σοκολάτας με χειροποίητη πάστα φιστίκι Σικελίας 100%), με espresso arabica 100%(ganache λευκής σοκολάτας ωριμασμένη με κόπους εσπρέσο για 48 ώρες), με λεμόνι (ganache λευκής σοκολάτας από βιολογικό λεμόνι Κρήτης), με βατόμουρο (ganache λευκής σοκολάτας με πούλπα από φρέσκα βατόμουρα), με φράουλα (ganache λευκής σοκολάτας με πούλπα από φρέσκες φράουλες), με Βανίλια Μαδαγασκάρης (ganache λευκής σοκολάτας ωριμασμένη με λοβό βανίλιας Μαδαγασκάρης για 24 ώρες), με gianduja (ganache σοκολάτα γάλακτος με χειροποίητη πάστα φουντούκι 100%). Όσο για τη γέμισή τους; Είναι ganache βελγικής σοκολάτας (η επικάλυψη από αυθεντική κουβερτούρα βελγικής σοκολάτας) και φτιάχνεται με κρέμα γάλακτος ,μέλι και σοκολάτα. Ευχάριστη έκπληξη και η πληροφορία ότι το μέλι και τα λεμόνια είναι δίκη τους παραγωγής και βιολογικά!
28ης Οκτωβρίου 56, Νέα Πεντέλη, τηλ.: 210 6134093
Το Μεράκι
Γνωστό για το μεράκι και την προσήλωσή του στα αφράτα, παραδοσιακά τσουρέκια και στα μοσχοβολιστά κουλουράκια, αυτό το πολυσυζητημένο αρτοζαχαροπλαστείο του Παγκρατίου, αποδεικνύει ότι και στα σοκολατένια τρουφάκια παίρνει άριστα 10! Οι επιλογές σε αυτή την κατηγορία μπορεί να μην είναι πληθωρικές είναι όμως αρκετές για να μας πείσουν ότι αξίζει να προσθέσουμε το Μεράκι στη λίστα με τα αγαπημένα μας. Καθημερινά, πλάθει τρουφάκια με σοκολάτα υγείας (καλυμμένα με τρούφα), με κακάο και σοκολάτα γάλακτος και με σοκολάτα γάλακτος και επικάλυψη σοκολάτα υγείας. Μία αληθινή ωδή στη σοκολάτα!
Αντήνορος 9, Παγκράτι, τηλ.: 210 7218487
Troufa bread and chocolate
Ωδή στη σοκολάτα σε ένα περιποιημένο και εμβληματικό για τα βόρεια προάστεια, κατάστημα που αναμιγνύει με μαεστρία τα αρώματα ενός παραδοσιακού Γαλλικού φούρνου, τη βαβούρα και τη ζωντάνια ενός Ιταλικού Espresso bar, και το ύφος ενός cafe στο Manhattan. Εκεί ανάμεσα σε βουτυράτες ζύμες και γλυκά, ανακαλύπτουμε το βασίλειο της τρούφας: Τρουφάκια με σαμπάνια γάλακτος (ganache σαμπάνια με επικάλυψη σοκολάτα γάλακτος και τρίμμα σοκολάτας), με λευκή σοκολάτα και ganache βατόμουρο ή με ganache limoncello, με Cointreau bitter (ganache Cointreau με επικάλυψη σοκολάτας bitter και κρυσταλλική ζάχαρη), με ganache 70% σοκολάτας (με επικάλυψη σοκολάτας bitter και τρούφα bitter). Καιρού και χρόνου επιτρέποντος, πριν ή μετά τις αγορές μας, απολαμβάνουμε και τον καφέ, το brunch ή τη σοκολάτα μας έξω στον καταπράσινο κήπο!
Λεωφ. Θησέως 4, Δροσιά, τηλ.: 210 8000950
Yum Guilt Free
Τρουφάκια χωρίς ζάχαρη έχουμε; Έχουμε! Χωρίς, ζάχαρη, χωρίς γαλακτοκομικά και συντηρητικά. Κοινώς χωρίς τύψεις, όπως ακριβώς υποστηρίζει και η ταμπέλα του μαγαζιού.
Τί βρίσκουμε, λοιπόν, σε αυτό το αγαπημένο, healthy friendly, γλυφαδιώτικο στέκι; Εκτός από τάρτες, μπάρες, μπουκίτσες ενέργειας, τούρτες και μπισκότα (όλα χωρίς ζάχαρη), βρίσκουμε και τρουφάκια τα οποία διεκδικούν -και κερδίζουν επάξια- τη δική τους θέση στα ψυγεία του Yum Guilt Free και στις καρδιές των πελατών του: Ωμοφαγικά και vegan τρουφάκια φουντούκι αλλά και τρουφάκια (σε κύβους και επίσης ωμοφαγικά) μαύρης σοκολάτας με κρέμα καρύδας.
Ξενοφώντος 40, Γλυφάδας, τηλ.: 210 9613374
Buttermilk
Χειροποίητα τρουφάκια με Βέλγικη σοκολάτα σε mix δυο γεύσεων από μία οικογενειακή επιχείρηση στα Σπάτα: Christmas Flavor με Bitter σοκολάτα μπαχαρικά και ρούμι και Praline με σοκολάτα γάλακτος πραλίνα και καβουρντισμένα φουντούκια. Το pastry Χριστουγεννιάτικο σκηνικό του Buttermilk συμπληρώνουν τα Christmas Chutney, τα cookies βουτύρου με διακόσμηση ζαχαρόπαστας και τα μαστιχωτά Panettone ( φτιάχνονται με την αυθεντική ιταλική συνταγή, με προζύμι σε επιλογή 2 γεύσεων Classic με πορτοκάλι και σταφίδες ή Chocolate με ψηφίδες σοκολάτας. Μία περιήγηση στο eshop τους είναι αρκετή για να φέρει μπροστά μας ότι ακριβώς αναζητούμε!
Κωστή Παλαμά 12, Σπάτα, τηλ.: 210 6632570, buttermilk.gr
Lateau
Με ιστορία από το 1986, το Lateau, τοπόσημο για την περιοχή των Αμπελοκήπων, έχει αγαπηθεί για τη σπεσιαλιτέ του, τις πραλίνες με κακάο. Μικρά στρογγυλά μπαλάκια σοκολάτας gianduja, με ρευστή και εύπλαστη υφή, πασπαλισμένα με φρέσκο ιταλικό κακάο. Από την άλλη, οι φίλοι των κλασσικών γεύσεων, βρίσκουν, σταθερά, ενδιαφέρον στα παραδοσιακά τρουφάκια, με τη μαύρη σοκολάτα και τη μαύρη τρούφα: Μικρές μπουκίτσες, με γεύση πικρής σοκολάτας, εμπλουτισμένες με φίνο κονιάκ και ένα κομματάκι καρύδι. Στα συν, ότι μπορούν να καταναλωθούν και σε περίοδο νηστείας. Ωστόσο, οι μικροί choco fans, φαίνεται να προτιμούν τις πολύχρωμες πραλίνες με την χρωματιστή τρούφα αλλά και τις πραλίνες με καρύδα οι οποίες θυμίζουν αρκετά τις δημοφιλείς σοκολάτες BOUNTY.
Πανόρμου 101, Αμπελόκηπους, τηλ.: 210 6922841
Φύσις
Η αγάπη των ζαχαροπλαστείων Φύσις στις βιολογικές πρώτες ύλες και στους μικρούς Έλληνες παραγωγούς είναι λίγο ως πολύ γνωστή στο κοινό. Αυτό ίσως που κάποιοι δε γνωρίζουν είναι ότι πέρα από τις τούρτες, τα κέικ, τις τάρτες και τα μπισκότα μπορούν να βρουν στα ψυγεία των Φύσις και εμπνευσμένα σοκολατένια κεράσματα «βασιλιάδες» των οποίων είναι βεβαίως τα τρουφάκια: Πλασμένα όλα στο χέρι, άλλα με καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς και σοκολάτα υγείας, άλλα με σοκολάτα υγείας, χωρίς γλουτένη και με άρωμα κανέλας και άλλα με σοκολάτα υγείας και ακατέργαστο κακάο.
Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, τηλ.: 210 6090740
Λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, τηλ.: 211 4069267
ÉSOPHY
Στον «ναό» της premium και handmade σοκολάτας, στο Esophy, κάθε εποχή, ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές οι απανταχού choco fans της Πρωτεύουσας (ειδικά των βορείων προαστείων) βρίσκουν σοβαρές αφορμές για να ενδώσουν, ξανά και ξανά, στο πάθος τους. Ανάμεσα σε λαχταριστές πλάκες σοκολάτας, signature μπάρες, σοκολατάκια, φρούτα και ξηρούς καρπούς επικαλυμμένα με σοκολάτα, spreads και σοκολατένια ροφήματα, βρίσκουν τη θέση τους και οι χριστουγεννιάτικες προτάσεις σε κολασμένα τρουφάκια πραλίνας με Gianduja & μπαχαρικά του χειμώνα (που «παντρεύονται» ιδανικά με τη σοκολάτα). Την γιορτινή κολεξιόν συμπληρώνουν το 3D Σοκολατένιο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, καθώς και το παιχνιδιάρικο Christmas Cracker που είναι εξαιρετικά διάσημο στο Εξωτερικό.
Λεωφ. Κηφισίας 357, Νέα Ερυθραία, τηλ: 210 6230230
Αφοί Ασημακόπουλοι
Βιρτουόζοι της σοκολάτας και μετρ των κλασικών γεύσεων σε γλυκά, το ιστορικό ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι (στην ίδια θέση από το 1915) φορά τα γιορτινά του και μας τρατάρει μαλακές, φρέσκες και αφράτες σοκολατένιες μπουκίτσες που σκάνε σαν έκπληξη στον ουρανίσκο. Εδώ, τα τρουφάκια είναι small-package chou γεμισμένα με κρέμα σοκολάτας και επικάλυψη τρούφας σοκολάτας. Ξεχωριστής μνείας αξίζουν και οι μαλακές πραλίνες με το ελαφρύ πασπάλισμα κακάο, τα μαστιχωτά τσουρέκια, που ειδικά τώρα στις γιορτές έχουν την τιμητική τους, οι πάστες σεράνο και νουγκατίνα και φυσικά τα αυθεντικά παραδοσιακά γιαούρτια από φάρμες στον Μαρκόπουλο.
Χαρ. Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ.: 210 3610092
Chocolicious by Nicolas Paschalis
Για εμάς που προτιμάμε την άνεση και την ασφάλεια των διαδικτυακών αγορών, το Chocolicious φέρνει τα τρουφάκια κυριολεκτικά στην πόρτα μας. O Pastry Chef και Chocolatier, Νικόλας Πασχάλης φροντίζει για αυτό, ετοιμάζοντας καθημερινά στους πάγκους του εργαστηρίου του, στη Δάφνη, 30 διαφορετικές προτάσεις σε τρουφάκια. Μεταξύ αυτών, σοκολατένια τρουφάκια με Baillys, με Bounty, τρουφάκια mocca, raspberry, passion caramel, banoffee, κάστανο, τιραμισού μέχρι και τρουφάκια με μαστίχα και μπισκότα Lotus. Μπαίνουμε, όμως στον πειρασμό και παραγγέλνουμε και τυλιχτά κεράσματα με σοκολάτα, για να κάνουμε εμείς, πραγματικά, την έκπληξη και τη διαφορά στο φετινό εορταστικό τραπέζι.
Πλαταίων 12, Δάφνη, τηλ.: 211 1178121, chocolicious.gr
Fresh
Γίνονται γιορτές χωρίς μία βόλτα, πρώτα, από τα Fresh; Σίγουρα όχι, και ένας από τους λόγους, κρύβονται στα τρουφάκια του: Gingerbread Truffles με λευκή σοκολάτα, μπισκότο, κανέλλα και ginger, Red Velvet Truffles, με χαρακτηριστική γεύση βανίλιας και ξινόγαλου με κρέμα mascarpone, Bitter Chocolate Truffles με σοκολάτα bitter, ξηρούς καρπούς και ρούμι, Cookies and Cream Truffles με λευκή σοκολάτα και μπισκότο Oreo αλλά και Vegan Truffles Gluten-Free ( 0% ζάχαρη), με σοκολάτα bitter, μπισκότο, καρύδι πεκάν και κακάο. Τα τρουφάκια σοκολάτας με ζάχαρη άχνη συμπληρώνουν μία σειρά γλυκών κερασμάτων που κλείνονται στο πακέτο του Afternoon Tea Box (μαζί με κέικ, γαλλικά μακαρόν, φρεσκοψημένες μαρέγκες κ.α.). Και μετά απ’ όλα αυτά…ας αρχίσει το πάρτι!
Λ. Κηφισίας 162, Ψυχικό, τηλ.: 210 6753802
The Dark Side of Chocolate
Το αγαπήσαμε για τα ιδιαίτερα σοκολατάκια του αλλά και για τα γεμάτα γεύση ροφήματα σοκολάτας που με μεράκι και μαεστρία σερβίρει στα τραπέζια του από το 2011. Δεν είναι όμως μόνο αυτά που κάνουν το Dark Side of Chocolate τον απόλυτο προορισμό κάθε φορά που τρυπώνει στο μυαλό μας η ανάγκη για σοκολάτα. Είναι και τα τρουφάκια του, τα οποία χωρίς φασαριόζικη παρουσία επεξηγούν με τον καλύτερο τρόπο, γιατί αγαπάμε τόσο πολύ αυτό το μέρος. Η ganache τους, προκύπτει από δύο διαφορετικές σοκολάτες, μία με 62% περιεκτικότητα σε κακάο και μία άλλη, που είναι γάλακτος. Καθαρή γεύση σοκολάτας με μοναδικές προσθήκες, το ουίσκι ή το ρούμι. Η επικάλυψη γίνεται με σοκολάτα στο χέρι και με μία στρώση κακάο. Ο Παράδεισος των φανατικών chocoholics!
Σόλωνος 49, Αθήνα, τηλ. 210 3392348
Το άρθρο της εβδομάδας
ΘΕΜΑΤΑ
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!