Ούζο, τσίπουρο και θαλασσινά πλάι στο κύμα. Ο απόλυτος καλοκαιρινός συνδυασμός που απογειώνει τις διακοπές μας και νοστιμίζει τα τραπέζια μας με αιγαιοπελαγίτικη αύρα και δροσιά θερινής αλμύρα. Τα καλαμαράκια, πρωταγωνιστές στα μενού με τα θαλασσινά δίνουν ιδέες και εμπνέουν κατά τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις στα νησιά, ενώ υποστηρίζουν εξίσου καταπληκτικά και τα κυρίως πιάτα που κυκλοφορούν στο καθημερινό μας τραπέζι.
Αυτές είναι μερικές από τις πιο νόστιμες συνταγές σε καλαμαράκια που ξυπνούν τον σεφ που κρύβουμε μέσα μας και μας κάνουν να θέλουμε να φύγουμε κατ’ ευθείαν για το νησί (αν δεν είμαστε ήδη εκεί). Καλαμαράκια τηγανητά, στη σχάρα, στην κατσαρόλα ακόμα και στο air fryer για κάθε γούστο και κάθε περίσταση.
Τηγανιά στιγμής με καλαμαράκια σε άλμη
Μία διαφορετικη τηγανιά, μία τηγανιά που μοσχοβολά θάλασσα. Ένας μεζές που φτιάχνεται εύκολα, γρήγορα και προπάντων χωρίς καν να χρειαστεί να επιδείξουμε τις ιδιαίτερες μαγειρικές μας γνώσεις. Η παρουσία του στο τραπέζι μας, απαιτεί καραφάκια με ούζο ή παγωμένες μπύρες.
Καλαμαράκια με τζίντζερ και γλυκόξινη σάλτσα
Ένας νοστιμότατος θαλασσινός κρασομεζές με φρέσκο τζίντζερ που ρίχνει τα καλαμαράκια στο τηγάνι και έπειτα τα “σβήνει” με λευκό κρασί. Η γλυκόξινη σάλτσα δίνει την έξτρα δόση τσαχπινιάς που χρειάζεται το πιάτο, ενώ και το ξύσμα λεμονιού τονώνει δημιουργικά τα αρώματά του.
Καλαμαράκια σε πικάντικη σάλτσα μέσα σε φωλιά μελιτζάνας
Ο απόλυτος καλοκαιρινός μεζές που ενώνει στο ίδιο πιάτο δύο μεγάλες αγάπες της ελληνικής κουζίνας: τις μελιτζάνες και τα καλαμαράκια. Ταιριάζει καταπληκτικά με λευκό κρασί και ακόμα καλύτερα με ωραία παρέα. Ο μαϊντανός, η πιπεριά και η φρέσκια ρίγανη ενισχύουν το πιάτο με άρωμα, χρώμα και νοστιμιά.
Καλαμαράκια γιουβέτσι κοκκινιστά
Θα μπορούσε άνετα, να πρωταγωνιστεί στο κυριακάτικο τραπέζι των καλοκαιρινών μας διακοπών, εκτοπίζοντας προσωρινά το κρέας και δίνοντας μία νότα θαλασσινής νοστιμιάς στην κουζίνα μας. Στο γιουβέτσι προσθέτουμε και δύο κουταλιές της σούπας σταφίδες κορινθιακές για έξτρα νοστιμιά και γλυκάδα.
Καλαμαράκια πικάντικα, γεμιστά με τραχανά και ελιές
Τα καλαμαράκια είναι ένας εξαιρετικός μεζές, αν όμως τα φτιάξουμε γεμιστά και τα συνοδεύσουμε και με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα ή με χόρτα βραστά, γίνονται ένα χορταστικό κυρίως. Σε αυτή τη συνταγή, τα καλαμαράκια γεμίζουν με τραχανά, ελιές και πιπεριές Φλωρίνης.
Καλαμάρι στο BBQ με τσίλι και σκόρδο
Ψήνουμε καλαμάρι στο μπάρμπεκιου και του δίνουμε μια πικάντικη διάσταση προσθέτοντας τσίλι και σκόρδο.
Καλαμαράκια με σάλτσα ντομάτας, ούζο και ρύζι
Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για πιλάφι με καλαμαράκια, που γίνεται πιο πλούσιο με την «παρέμβαση» του ούζου, καθώς του δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα.
Πιλάφι με καλαμαράκια και ντομάτα
Πώς μας πιάνει στα καλά καθούμενα μια ξαφνική νοσταλγία για θάλασσα, νησιά και διακοπές, ακόμα και αν έχουμε μόλις γυρίσει από τις καλοκαιρινές μας διακοπές; Έτσι είναι και αυτή η συνταγή. Εύκολη, μερακλίδικη και με άρωμα καλοκαιριού. Έχει το καλαμαράκι της, το ουζάκι της, το κρασί, έχει και την ντοματούλα της.
Τα γεμιστά καλαμάρια είναι ένα εξαιρετικό ορεκτικό. Σε αυτή τη συνταγή τα καλαμάρια συνδυάζονται αρμονικά με φέτα και σάλτσα μουστάρδας. Φροντίζουμε πριν τα βάλουμε στο φούρνο να τα έχουμε πρώτα κλείσει προσεχτικά με μία οδοντογλυφίδα.
Ψητά καλαμάρια με πέστο βασιλικού
Ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό στο φούρνο με το καλαμάρι σε πρώτο πλάνο. Ανακατεύοντάς το με φρεσκοβρασμένο και στραγγισμένο σπαγγέτι, μεταμορφώνεται αυτομάτως σε ένα θεϊκό κυρίως πιάτο!
Πικάντικα καλαμαράκια με ελιές
Δίνουμε σε αυτά τα καλαμαράκια έναν πικάντικο τόνο προσθέτοντας μπούκοβο, αλλά και ιδιαίτερη γεύση, με τις πράσινες ελιές που μπαίνουν στην κατσαρόλα λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος.
Ντομάτα γεμιστή με κρύο καλαμαράκι και πέστο βασιλικού
Οι γεμιστές ντομάτες είναι αγαπημένο καλοκαιρινό πιάτο που έχει τις ρίζες του βαθιά στην ελληνική παράδοση. Πέρα από το ρύζι και τα μυρωδικά όμως, μπορούμε να τους προσθέσουμε και εναλλακτικές γεμίσεις, όπως καλαμαράκι. Και έτσι το πιάτο αλλάζει στο λεπτό!
Μπουκατίνι με σουπιές, καλαμαράκια και χωριάτικο λουκάνικο
Μακαρονάδα που συνδυάζει τα θαλασσινά με το χωριάτικο λουκάνικο, σε ένα «πάντρεμα» που μένει αξέχαστο!
Καλαμαράκια με πουρέ από φρέσκα κουκιά
Αφράτος και πεντανόστιμος πουρές από κουκιά σε μία συνταγή που αρωματίζει και αναδεικνύει γευστικά τα καλαμαράκια όσο λίγες. Για το πέστο χρησιμοποιούμε τριμμένο τυρί Σαν Μιχάλη, ενώ ο πουρές από τα κουκιά αναδεικνύεται καλύτερα με την προσθήκη μάραθου και τζίντζερ.
Σαλάτα με iceberg, φρέσκα μυρωδικά και μαριναρισμένο καλαμάρι
Δροσερή σαλάτα με γεύση και άρωμα από τη θάλασσα, που ταιριάζει πολύ σε ένα τραπέζι με όσπρια για κυρίως πιάτο.
Το άρθρο της εβδομάδας
FOOD SCIENCE
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!