Στο ψωμί, στο γιαούρτι, στα γλυκά, οι μαρμελάδες δίνουν έξτρα τόνους γεύσης, αρωμάτων και νοστιμιάς σε όποια παρασκευή, σε όποια ζύμη και όποιο υλικό και αν προστίθενται. Ο χειμώνας εμπνέει μερικές από τις πιο δημιουργικές συνταγές σε μαρμελάδες, καθώς άλλωστε η ποικιλία των φρούτων μας το επιτρέπει με άνεση.
Μαρμελάδα μανταρίνι
Μαζί με τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια κερδίζουν – επάξια – τον τίτλο των δημοφιλέστερων εσπεριδοειδών του χειμώνα. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προσπεράσουμε βιαστικά τη ζουμερή, γλυκιά γεύση τους και τους ωφέλιμους χυμούς τους;
Μαρμελάδα κάστανο
Ο νόστιμος χειμωνιάτικος καρπός του κάστανου δίνει αυτή την ξεχωριστή μαρμελάδα, ιδανική για άλειμμα στο ψωμί ή για την παρασκευή μίας βουτυρένιας και τραγανής πάστα φλώρα. Απαραίτητο συστατικό της συγκεκριμένης μαρμελάδας – και αυτό είναι άλλωστε που κάνει και τη διαφορά – το ρούμι ή εναλλακτικά το κονιάκ.
Μαρμελάδα πορτοκάλι
Αξιοποιούμε τα πορτοκάλια στην καλύτερή τους εποχή και τα κάνουμε μαρμελάδα-γλύκισμα. Αυτή η σπιτική μαρμελάδα δεν πρέπει να λείπει από κανένα ντουλάπι. Τη χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική για να φτιάξουμε αφράτα γεμιστά μπισκότα, τάρτες, γλυκά ψυγείου ακόμα και κέικ.
Μαρμελάδα εσπεριδοειδών
Μια αρωματική μαρμελάδα με τα φρούτα της εποχής, εύκολη στην παρασκευή της, που την απολαμβάνουμε με τσάι ή καφέ, πάνω στο γιαούρτι, σε φρουτοσαλάτες, αλλά και σε γλυκές δημιουργίες, όπως τάρτες και κέικ. Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε μία πληθώρα εσπεριδοειδών όπως πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ κίτρινο και ροζ, μανταρίνι τύπου Χίου, περγαμόντο, κίτρο, φράπα κ.α.
Σοκολατένια μαρμελάδα μήλου
Δύο μεγάλες αγάπες κλεισμένες σε ένα κοινό γυάλινο βάζο και σε μία γλυκιά συνταγή που κάθε άλλο παρά αδιάφορη μπορεί να είναι: μαρμελάδα με μήλο και σοκολάτα. Όσο αντιφατικές και οξύμωρες ως γεύσεις και αν φαντάζουν, στην πραγματικότητα η σοκολάτα μπορεί να συμπληρώσει καταπληκτικά το μήλο, και το μήλο να δώσει στη σοκολάτα το άρωμα και τις εντάσεις που έχει ανάγκη. Έτσι, η εποχικότητα συναντά τη διαχρονικότητα και οι δύο μαζί «δένουν» ισορροπημένα στην ίδια κατσαρόλα.
Μαρμελάδα αχλάδι με κόκκινο κρασί
Με φίνα αρώματα και γευστικές πινελιές γεμάτες εντάσεις, αυτή η μαρμελάδα γίνεται ο αγαπημένος μας σύμμαχος σε κάθε επίσημο ή καθημερινό τραπέζι του χειμώνα. Τα αχλάδια αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους και έτσι σε συνδυασμό και με την προσθήκη της γλυκιάς μαυροδάφνης, η συγκεκριμένη μαρμελάδα έρχεται με ευκολία να απογειώσει κάθε εύκολη, απλή ή ιντριγκαδόρικη, γαστρονομική μας έμπνευση
Μαρμελάδα με αχλάδια και χουρμάδες
Μια συνταγή με εκρηκτικό συνδυασμό γεύσεων και αρωμάτων: χουρμάδες, αχλάδια, βανίλια, σοκολάτα, λεμόνι και μπαχαρικά. Μαζί με ένα γιαούρτι ή μια πανακότα είναι το απόλυτο επιδόρπιο μετά από ένα «βαρύ» χειμωνιάτικο δείπνο ή το καλύτερο, light βραδινό σε περίπτωση που προσέχουμε τη διατροφή μας.
Μαρμελάδα γάλακτος
Πρόκειται για σπεσιαλιτέ της Αργεντινής και της Ουρουγουάης, ενώ σε Χιλή, Βολιβία, Βενεζουέλα, Βραζιλία και Κολομβία αποτελεί βάση για πολλά άλλα γλυκά. Στην αυθεντική συνταγή της το γάλα βράζει αργά στην κατσαρόλα μαζί με ζάχαρη και απαιτεί συνεχές ανακάτεμα. Χρειάζεται δηλαδή να εξατμιστεί το νερό του γάλακτος ώστε να μείνει το ένα έκτο του όγκου του και να καραμελώσει με τη ζάχαρη.
Μαρμελάδα καρύδι με ξερά σύκα
Με τα αποξηραμένα σύκα του Αυγούστου, φτιάχνουμε μια διαφορετική μαρμελάδα από όσες έχουμε μέχρι σήμερα δοκιμάσει. Την απολαμβάνουμε με χίλιους δυο τρόπους: στο γιαούρτι, στις κρέμες, στα παγωτά, στα κέικ, στο ψωμί, μαζί με λευκά τυριά και αλλαντικά ή όπως τραβάει η όρεξη και προστάξει η φαντασία μας κάθε φορά.
Μαρμελάδα κολοκύθας
Μπορεί οι κολοκύθες να είχαν την τιμητική τους στον εορτασμό του Halloween όμως αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι εκτός από εξαιρετικές πίτες και σούπες φτιάχνουν και εξίσου καταπληκτικές μαρμελάδες. Με τζίντζερ, λεμόνι και με τη συμπληρωματική προσθήκη μερικών μήλων, η μαρμελάδα κολοκύθας θα γίνει εύκολα η αγαπημένη μας μαρμελάδα γι’ αυτή την εποχή.
Το άρθρο της εβδομάδας
ΘΕΜΑΤΑ
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!