Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Όταν το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ του διπλασιασμού σου

Όταν το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ του διπλασιασμού σου


Του Απόστολου Μάνθου

Σε αυτούς τους δύο ομίλους, που θα αναφέρω παρακάτω, το έντονα αναπτυξιακό περιβάλλον που έχει στηθεί γύρω από τη δραστηριότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο συνωμοτεί για μια οικονομική και χρηματιστηριακή μεγέθυνση που ξεπερνάει σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα το διπλασιασμό τους. Μιλάω για τον όμιλο της Intralot και των Ευρωσύμβουλων που ο καθένας, για τους δικούς του λόγους, έχει πάρει γραμμή για μια ανοδική πορεία που θα οδηγήσει τις μετοχές τους πάνω από το όριο των 2 ευρώ. 

Ξεκινάω με τον όμιλο της Intralot (ΙΝΛΟΤ) όπου στα τελευταία οικονομικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2024 πιστοποίησε με το καλύτερο τρόπο ότι πλέον έχει μπεί στις ράγες για τη μετάβασή του σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι σε ετησιοποιημένο επίπεδο (LTM) ο κύκλος εργασιών των 360 εκατ. ευρώ και των 126 εκατ. ευρώ σε EBITDA κερδοφορία, συνεχίζοντας έτσι στον πολύ θετικό ρυθμό του υψηλού περιθωρίου EBITDA  άνω του +35%, αποτελούν τον απόλυτο πυθμένα των μελλοντικών οικονομικών αποτελεσμάτων.  

Έτσι από τα επόμενα τρίμηνα και έπειτα ο όμιλος έχει μόνο πάνω. Και δικαιολογημένα βέβαια καθώς αναμένει αύξηση επιδόσεων από τη Κροατία, την Ολλανδία, τη Τουρκία και φυσικά την Αμερική ενώ ταυτόχρονα η Intralot διεκδικεί συμβόλαια σε Βόρεια Ντακότα, στην Αυστραλία, στο Μιζούρι, στο Κεμπέκ, στο Τέξας, στη Βραζιλία και στο δικό μας ΟΠΑΠ (VLTs). Μεγάλη σημαντικότητα έχουν επίσης για τον όμιλο και τα συμβόλαια  στο Μιζούρι, την Αριζόνα και το Μέριλαντ.

Τι είναι όμως αυτό που δείχνει την επερχόμενη μεγάλη άνοδο της μετοχής;

Το πρώτο και το πλέον βασικό  στοιχείο είναι η εκτίμηση της διοίκησης ότι είτε αυτόνομα, είτε σε “στρατηγική συνεργασία” με εταιρεία του κλάδου θα πραγματοποιήσει την εισαγωγή της Intralot σε μια από τις δύο χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ. Η δήλωση δε του κ. Σωκράτη Κόκκαλη στη ΓΣ των μετόχων ότι επιδιώκουμε να επιλέξουμε μια λύση που θα δώσει άλλο “μέγεθος” στον όμιλο της Intralot μου φέρνει στο μυαλό την άποψη ενός ισχυρού θεσμικού παράγοντα της χρηματιστηριακής αγοράς όπου στο πάνθεον μιας παρουσίασης μου είχε αναφέρει ότι πρίν η Intralot εισέλθει στη Wall Street θα θελήσει να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο είτε με κάποια σημαντική εξαγορά είτε με μια “στρατηγική συνεργασία” με εταιρεία του κλάδου που είναι ήδη εισηγμένη σε αυτήν ώστε να προκληθεί ένα εκρηκτικό re-rating μέσω της “πλάγιας” εισαγωγής. Δεν είναι δηλαδή απαραίτητο να θεωρήσουμε ώς βασικό στόχο της διοίκησης να μπεί μόνη της η αμερικανική θυγατρική Intralot Inc αλλά τελικά ολόκληρη η Intralot.

Φυσικά το σχέδιο αυτό θα φέρει τεράστια ανατροπή καθώς όχι μόνο θα μεγαλώσει την Intralot αλλά θα τη φέρει στη κυριολεξία εμπρός στα μάτια των μεγάλων funds και των κολοσσών του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών. 

Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτή τη στιγμή στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών γίνεται μια απίστευτη κοσμογονία. Ας θυμηθούμε το πρόσφατο σούπερ deal των 2,6 δισ. ευρώ για την εξαγορά της σουηδικής Kindred από τη γαλλική La Francaise des Jeux. Εξαγορά η οποία αν δούμε ότι τα ετησιοποιημένα κέρδη EBITDA της Kindred έχοντας μέσα και το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν στα 249 εκατ. ευρώ έγινε σε τιμή που αντιπροσωπεύει έναν πολλαπλασιαστή στο 10,5x. Η Intralot με ετησιοποιημένα EBITDA στα 126 εκατ. ευρώ έχει στην τωρινή κεφαλαιοποίηση των 688 εκατ. ευρώ ένα αντίστοιχο πολλαπλασιαστή στα 5,5x.

Κοινώς με απλούς υπολογισμούς η Intralot “προσφέρεται” πρός εξαγορά στα 1,33 δισ. ευρώ ή σε τιμή ανα μετοχή στα 2,20 ευρώ. Και που είναι τώρα η τιμή της μετοχής; Στα 1,14 ευρώ. Προσέξτε όμως γιατί η κεφαλαιοποίηση αυτή των 1,33 δισ. ευρώ βρίσκεται μέσα στο εύρος των 1 με 1,5 δισ. ευρώ που δήλωσε στη ΓΣ η διοίκηση.

Κρυφός αλλά ισχυρός χορηγός στον εν λόγω στόχο είναι και οι σημαντικές ταμειακές ροές που εμφανίζει και θα εμφανίζει ο όμιλος κατεβάζοντας έτσι στην πορεία ακόμα πιό πολύ το καθαρό δανεισμό και το δείκτη καθαρής μόχλευσης (Net Debt/Adj. EBITDA). Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 ήταν στο 2,6x με την έκθεση της Ambrosia Capital να προβλέπει ότι στο τρέχον έτος θα πέσει στο 2,3x ενώ το 2025 θα κατηφορίσει περαιτέρω πρός το 1,8x. 

Στη διαγραμματική ανάλυση το πάτημα που δημιουργείται στο διμηνιαίο chart τιμών  στην περιοχή των  1,10 ευρώ δίνει διαδοχικά  τα 1,40, τα 1,70 και μετά το τελικό στόχο των 2,26 ευρώ.

Προχωράμε στο τεχνολογικό όμιλο των Ευρωσύμβουλων (ΕΣΥΜΒ), όπου βγήκαν προχθές και ανακοίνωσαν ένα συνολικό ανεκτέλεστο έργων που ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για ένα ποσό το οποίο είναι υπερδιπλάσιο του κύκλου εργασιών του 2023 και αυτό χωρίς να συνυπολογίζονται τα νέα έργα που διεκδικεί ο όμιλος μέσα στο 2024 όπου σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τα 15 με 20 εκατ. ευρώ. Είναι πολύ πιθανόν δηλαδή οι Ευρωσύμβουλοι να βρεθούν στους επόμενους μήνες με ανεκτέλεστα έργα άνω των 30 εκατ. ευρώ. 

Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενες αναλύσεις ο όμιλος αυτός έχει την τεράστια δυνατότητα να εμφανίζει στα οικονομικά του αποτελέσματα ένα πολύ ισχυρό περιθώριο απόδοσης EBITDA στο 54% και καθαρής κερδοφορίας στο +42% (!).  Κοινώς δηλαδή ο όμιλος έχει την ικανότητα από τα 30 εκατ. ευρώ τα 16 εκατ. ευρώ να τα μετατρέψει σε EBITDA κερδοφορία και τα 12,6 εκατ. ευρώ σε καθαρή κερδοφορία δίχως μέσα σε αυτά να έχουμε υπολογίσει σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης το “κλειδωμένο” εκτιμώμενο EBITDA από τα υπάρχοντα έργα που τρέχουν και φτάνει τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Άν σε όλο αυτό το πολύ θετικό σκηνικό προσθέσουμε και το γεγονός ότι παρεμφερείς όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο τομέα της καινοτομίας, της μεταφοράς τεχνολογίας και των τεχνολογικών εφαρμογών που άπτονται της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής με πολύ υγιή ή μηδενικό καθαρό χρέος, όπως είναι αυτή τη στιγμή των Ευρωσύμβουλων, έχουν μια κεφαλαιοποίηση 3 με 4 φορές το εκτιμώμενο EBITDA τότε εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η τιμή της μετοχής έχει όλα τα φόντα να ξεπεράσει κατά πολύ τα 2,20 ευρώ με τη τωρινή κεφαλαιοποίηση των 20 εκατ. ευρώ να είναι στη κυριολεξία για… γέλια.

Περιμέντε όμως γιατί δε τελείωσε εδώ μιας που όλα τα παραπάνω αφορούν τη καθαυτού δραστηριότητα των Ευρωσύμβουλων δίχως να έχουμε βάλει μέσα τις τρεις πολύ σημαντικές εξαγορές που ετοιμάζει ο όμιλος σε τρεις πολύ hot τομείς όπως είναι: 

Πρώτον  στο χώρο του ESG, παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες για την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας, μέσω της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς ESG και της ενσωμάτωσης της βιωσιμότητας και της αειφόρας στις επιχειρηματικές πρακτικές. 

Δεύτερον στο ψηφιακό  μετασχηματισμό, στην ανάπτυξη σύγχρονων εφαρμογών πληροφορικής, καθώς και στην παροχή ολοκληρωμένης τεχνικής υποστήριξης και εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε φορείς του Δημοσίου, ΟΤΑ και επιχειρήσεις παρέχοντας ταυτόχρονα και σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία και 

Τρίτον στο χώρο της καινοτομίας και της καθαρής πράσινης μετάβασης, των ψηφιακών τεχνολογιών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογιών IoT, καθώς και της διαχείρισης ενέργειας , του ενεργειακού μετασχηματισμού και των ενεργειακών υποδομών.

Μάλιστα σύμφωνα με τη διοίκηση σύντομα θα είναι σε θέση να προβεί στις σχετικές με τις προαναφερθέντες εξαγορές πράγμα που σημαίνει  ότι έτσι όπως το πάει μέχρι τα τέλη του 2024 ο όμιλος θα έχει μεγαλώσει τόσο που το νουμεράκι των 2,20 ευρώ που ανέφερα ώς τιμή μετοχής θα είναι και πάλι… μικρό. 

Στη μηνιαία διαγραμματική ανάλυση η μετοχή φαίνεται ότι τώρα μόλις ξεκινάει το μακροπρόθεσμο ταξίδι πρός την περιοχή των 2 ευρώ με μια ίσως μικρή στάση στα 1,70 ευρώ όπου είχε αποτυπωθεί ένας τοπικός τότε πυθμένας στον Αύγουστο του 2014. 

Το να “τσαλαβουτάει” κάποιος μπαινοβγαίνοντας στη μετοχή κάτω από τα 1,50 ευρώ ίσως όντως να είναι ένα ενδιαφέρον “σπορ” αλλά έτσι όπως φαίνεται να εξελίσσεται ο όμιλος σε κάποια στιγμή θα αποβεί μοιραίο μιας που όταν αποδράσει το μετέπειτα ανοδικό περιθώριο θα είναι ταχύτατο και μεγαλύτερο.

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής. 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Στις αρχές της ερχόμενη εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία για την πώληση μεριδίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με πηγές που...

Οικονομία

Με περιορισμένες διακυμάνσεις και χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στην μέχρι τώρα συνεδρίαση, εν μέσω ήπιας πτωτικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. O...

Οικονομία

Την σύμβαση για την προμήθεια 414 πυροσβεστικών οχημάτων, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε εκδήλωση...

Κόσμος

Ο αριθμός των πολιτών του Λιβάνου οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους πλησιάζει πλέον τους 500.000 μετά την κλιμάκωση της ισραηλινής εκστρατείας βομβαρδισμών...