Το μούλιασμα των οσπρίων πριν από το μαγείρεμα βοηθά στη μείωση του χρόνου μαγειρέματος, ενώ κάνει τα όσπρια πιο εύπεπτα και τα βοηθά να διατηρούν τη θρεπτική τους αξία. Ο χρόνος μουλιάσματος διαφέρει ανάλογα με το είδος του οσπρίου.
1. Φασόλια
- Λευκά φασόλια (γίγαντες, μικρά): 8-12 ώρες
- Κόκκινα φασόλια: 8-12 ώρες
- Μαύρα φασόλια: 8-12 ώρες
2. Ρεβίθια
- 8-12 ώρες (ή και περισσότερο, αν είναι πολύ σκληρά).
- Είναι καλή ιδέα να αλλάξετε το νερό 1-2 φορές κατά τη διάρκεια του μουλιάσματος.
3. Φακές
- Πράσινες φακές: 2-4 ώρες (αν και μπορούν να μαγειρευτούν και χωρίς μούλιασμα).
- Κόκκινες φακές: Δεν χρειάζονται μούλιασμα.
4. Φάβα
- Συνήθως δεν χρειάζεται μούλιασμα, αλλά αν το κάνετε, αφήστε την 1-2 ώρες για πιο μαλακή υφή.
5. Μαυρομάτικα φασόλια
6. Φασολάκια μπαρμπούνια
Συμβουλές
- Ζεστό νερό: Αν βιάζεστε, μπορείτε να μουλιάσετε τα όσπρια σε ζεστό νερό για 1-2 ώρες (δεν ενδείκνυται για όλα τα είδη, π.χ. τα ρεβίθια μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο).
- Αλλαγή νερού: Κατά το μούλιασμα, αλλάξτε το νερό 1-2 φορές για να απομακρύνετε τις ουσίες που προκαλούν φούσκωμα.
- Προσθήκη σόδας: Προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας στο νερό (ειδικά για σκληρά όσπρια όπως τα ρεβίθια), τα βοηθάτε να μαλακώσουν πιο γρήγορα.
Μετά το μούλιασμα, τα όσπρια πρέπει να στραγγιστούν και να ξεπλυθούν πριν μαγειρευτούν.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!