Υλικά
Τεμάχια: για 1 φραντζόλα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ηπειρώτικο προζυμένι ψωμί, αρχικά αναπιάνουμε το προζύμι ως εξής: Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το προζύμι με το 1/3 της ποσότητας των αλεύρων και 80 ml από το νερό.
- Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 8 ώρες.
- Προσθέτουμε στο μπολ με το ζυμάρι τα υπόλοιπα άλευρα, το αλάτι και σταδιακά το υπόλοιπο νερό (μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο) και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και λεία ζύμη.
- Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
- Ξαναζυμώνουμε ελαφρά το ζυμάρι, το καλύπτουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλες 2 ώρες.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές.
- Το ζυμάρι θα πρέπει να έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο και να έχει σχηματίσει μικρές φουσκάλες στην επιφάνειά του.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 200°C, για 30 λεπτά.
- Πλάθουμε το ζυμάρι σε μια μακρόστενη φραντζόλα ή καρβελάκι (ή, αν θέλουμε, το απλώνουμε σε μια καλά λαδωμένη φόρμα 750 ml).
- Για να έχουμε προζύμι για την επόμενη φορά, κρατάμε ένα μπαλάκι ζύμης (στο μέγεθος μανταρινιού) και το διατηρούμε σε καλά κλεισμένο βάζο στο ψυγείο.
- Στον πάτο του φούρνου βάζουμε ένα μικρό ταψάκι με παγάκια. (Ο ατμός που θα δημιουργήσουν θα κάνει την κρούστα του ψωμιού τραγανή και λεπτή.)
- Ψήνουμε για 20 λεπτά και αφαιρούμε το ταψί με τα (λιωμένα πια) παγάκια.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή η κρούστα.
- Ξεφουρνίζουμε το ψωμί πολύ προσεκτικά με μια πετσέτα, για να μην καούμε.
- Χτυπάμε το κάτω μέρος του ψωμιού με τα δάχτυλα και, αν ο ήχος είναι υπόκωφος και υπάρχει αντήχηση, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε λίγο ακόμα.
- Αφήνουμε, το ηπειρώτικο προζυμένιο ψωμί, να κρυώσει σε σχάρα, το καλύπτουμε με βαμβακερή πετσέτα και το διατηρούμε στην ψωμιέρα.
Πηγή: Γαστρονόμος
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!