Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψωμί ηπειρώτικο, προζυμένιο | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ψωμί ηπειρώτικο, προζυμένιο | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Υλικά

Τεμάχια: για 1 φραντζόλα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ηπειρώτικο προζυμένι ψωμί, αρχικά αναπιάνουμε το προζύμι ως εξής: Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το προζύμι με το 1/3 της ποσότητας των αλεύρων και 80 ml από το νερό.
  2. Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 8 ώρες.
  4. Προσθέτουμε στο μπολ με το ζυμάρι τα υπόλοιπα άλευρα, το αλάτι και σταδιακά το υπόλοιπο νερό (μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο) και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και λεία ζύμη.
  5. Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
  6. Ξαναζυμώνουμε ελαφρά το ζυμάρι, το καλύπτουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλες 2 ώρες.
  7. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές.
  8. Το ζυμάρι θα πρέπει να έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο και να έχει σχηματίσει μικρές φουσκάλες στην επιφάνειά του.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 200°C, για 30 λεπτά.
  10. Πλάθουμε το ζυμάρι σε μια μακρόστενη φραντζόλα ή καρβελάκι (ή, αν θέλουμε, το απλώνουμε σε μια καλά λαδωμένη φόρμα 750 ml).
  11. Για να έχουμε προζύμι για την επόμενη φορά, κρατάμε ένα μπαλάκι ζύμης (στο μέγεθος μανταρινιού) και το διατηρούμε σε καλά κλεισμένο βάζο στο ψυγείο.
  12. Στον πάτο του φούρνου βάζουμε ένα μικρό ταψάκι με παγάκια. (Ο ατμός που θα δημιουργήσουν θα κάνει την κρούστα του ψωμιού τραγανή και λεπτή.)
  13. Ψήνουμε για 20 λεπτά και αφαιρούμε το ταψί με τα (λιωμένα πια) παγάκια.
  14. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή η κρούστα.
  15. Ξεφουρνίζουμε το ψωμί πολύ προσεκτικά με μια πετσέτα, για να μην καούμε.
  16. Χτυπάμε το κάτω μέρος του ψωμιού με τα δάχτυλα και, αν ο ήχος είναι υπόκωφος και υπάρχει αντήχηση, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε λίγο ακόμα.
  17. Αφήνουμε, το ηπειρώτικο προζυμένιο ψωμί, να κρυώσει σε σχάρα, το καλύπτουμε με βαμβακερή πετσέτα και το διατηρούμε στην ψωμιέρα.

Πηγή: Γαστρονόμος

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων σε ορισμένα από τα επιμελητήρια. Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει από τις 15 Νοεμβρίου,...

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Η Salma Hayek συμμετέχει στην ταινία «Sacrifice» που γυρίζεται στη Δράμα εδώ και λίγους μήνες. Η γνωστή ηθοποιός έφτασε στην Αθήνα και εντυπωσίασε με...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη αναφέρθηκε μιλώντας στο Mega ο Ευάγγελος Αντώναρος. «Αύριο στο Ίδρυμα Κακογιάννη που...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Με σενάριο βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας -εάν κάποιος έλεγε ότι του θυμίζει εκείνο της ταινίας «I, Robot» με τον Γουίλ Σμιθ, που βασίστηκε...