Μπορούμε να κάνουμε τα αγαπημένα μας κόκκινα φρούτα μια πεντανόστιμη ζουμερή μαρμελάδα χωρίς περιττές θερμίδες; Φυσικά και μπορούμε αφού οι χουρμάδες δίνουν και πάλι τη λύση! Εκμεταλλευόμαστε τη γλύκα τους για να φτιάξουμε πηχτές μαρμελάδες από φράουλες, σμέουρα και μύρτιλλα. Μια έξυπνη και απόλυτα θρεπτική επιλογή για κάθε ώρα της ημέρας: δοκιμάστε τις πάνω σε ζεστές φέτες ψωμιού, σε φρυγανιές και ριζογκοφρέτες ή μέσα σε γιαούρτι για ένα ολόγλυκο πρωινό, πάνω σε λαχταριστά pancakes για το απογευματινό σνακ ή σε μια σπιτική τάρτα ή πάστα φλώρα για το γλυκό στο οικογενειακό τραπέζι.
Δείτε παρακάτω τις συνταγές:
Μαρμελάδα μύρτιλλου (blueberry) χωρίς ζάχαρη
Υλικά
Για 1 βάζο 212 ml
4 χουρμάδες βασιλικούς
2 φλιτζ. μύρτιλλα φρέσκα ή κατεψυγμένα
Διαδικασία
Προετοιμάζουμε τα υλικά: Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε χουρμάδες με κουκούτσια, φροντίζουμε πρώτα να τα αφαιρέσουμε. Κόβουμε τους χουρμάδες σε κομμάτια. Βάζουμε τα μύρτιλλα (χωρίς να τα ξεπαγώσουμε εκ των προτέρων) και τους χουρμάδες σε μια μεσαία κατσαρόλα. Σκεπάζουμε.
Φτιάχνουμε τον πολτό: Ρυθμίζουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν με κλειστό καπάκι για περίπου 10-14 λεπτά. Ξεκινάμε να ελέγχουμε τον πολτό μας στα 10 λεπτά. Αν τα μύρτιλλα φαίνονται ήδη αρκετά ζαρωμένα και μειωμένα σε όγκο, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 3-5 επιπλέον λεπτά. Η μαρμελάδα μνας θα είναι έτοιμη όταν σύροντας την κουτάλα στον πάτο της κατσαρόλας, το μείγμα αφήνει κενό στον πάτο της κατσαρόλας.
Πολτοποιούμε το μείγμα: Αν έχουμε ραβδομπλέντερ, μπορούμε να πολτοποιήσουμε το μείγμα αμέσως. Αν δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, περιμένουμε να κρυώσει το πριν το βάλουμε στο μπλέντερ. Σε κάθε περίπτωση, πολτοποιούμε μέχρι να γίνει λείο και ομοιόμορφο.
Μαρμελάδα φράουλας χωρίς ζάχαρη
Υλικά
Για 1 βάζο 212 ml
4 χουρμάδες βασιλικούς
2 φλιτζ. φράουλες φρέσκες ή κατεψυγμένες
Διαδικασία
Προετοιμάζουμε τα υλικά: Αν χρησιμοποιούμε φρέσκες φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις κόβουμε σε φέτες. Αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένες φράουλες, τις αποψύχουμε. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε χουρμάδες με κουκούτσια, φροντίζουμε πρώτα να τα αφαιρέσουμε. Κόβουμε τους χουρμάδες σε κομμάτια.
Πολτοποιούμε τα υλικά: Προσθέτουμε τις φράουλες και τους χουρμάδες σε μια μικρή κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν. Μόλις τα υλικά μας ζεσταθούν και μαλακώσουν, χρησιμοποιούμε έναν πουρέ πατάτας για να τα συνθλίψουμε ελαφρά στην κατσαρόλα ώστε να απελευθερωθεί λίγος χυμός από την φράουλα.
Μαγειρεύουμε το μείγμα: Μαγειρεύουμε σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία μέχρι οι φράουλες να αρχίσουν να βράζουν και να αφρίζουν. Ανακατεύουμε περιστασιακά για να μην κολλήσουν. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια-χαμηλή και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά ακόμα, μέχρι να πήξουν οι φράουλες και να υπάρχει λιγότερος χυμός στην κατσαρόλα. Οι φράουλες έχουν φυσική πηκτίνη, οπότε προσέχουμε να μην το παραβράσουμε, γιατί η μαρμελάδα θα πήξει αρκετά καθώς κρυώνει.
Μαρμελάδα σμέουρου (raspberry) χωρίς ζάχαρη
Υλικά
Για 1 βάζο 212 ml
4 χουρμάδες βασιλικούς
2 φλιτζ. σμέουρα φρέσκα ή κατεψυγμένα
Διαδικασία
Προετοιμάζουμε τα υλικά: Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε χουρμάδες με κουκούτσια, φροντίζουμε πρώτα να τα αφαιρέσουμε. Κόβουμε τους χουρμάδες σε κομμάτια. Αν δεν είναι αρκετά μαλακοί, φροντίζουμε πρώτα να τους μουλιάσουμε σε ζεστό νερό (βλ. παρακάτω στα Χρήσιμα Tips) ή να τους βράσουμε σε μια κατσαρόλα.
Πολτοποιούμε τα υλικά: Βάζουμε τα σμέουρα (χωρίς να τα ξεπαγώσουμε εκ των προτέρων) και τους χουρμάδες στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μαγειρεύουμε το μείγμα: Στη συνέχεια μεταφέρουμε τον πολτό σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε για άλλα 10 με 15 λεπτά. Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν θα έχει πήξει στον βαθμό που επιθυμούμε.
Χρήσιμα tips
-Μούλιασμα των χουρμάδων: Οι χουρμάδες σε κάθε περίπτωση μαλακώνουν εάν βράσουν. Εναλλακτικά, μπορούμε να τους βυθίσουμε σε ένα μπολ με πολύ ζεστό νερό για 15 λεπτά σκεπάζοντας με ένα καπάκι για καλύτερο αποτέλεσμα (για να παγιδεύσουμε τη θερμότητα). Μόλις οι χουρμάδες μαλακώσουν, πετάμε το νερό και τους βάζουμε στον επεξεργαστή τροφίμων μαζί με όλα τα άλλα υλικά.
– Γλυκαντική ουσία: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι χουρμά ή οποιοδήποτε άλλο φυσικό γλυκαντικό επιθυμούμε. Η ποσότητα για τις αναλογίες των παραπάνω συνταγών αντιστοιχεί σε 1/4 φλιτζ.
– Έξτρα γεύση: Θέλετε να δώσετε περισσότερη σπιρτάδα στη μαρμελάδα σας; Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (1 κουτ. σούπας είναι αρκετό για ένα βάζο 212 ml) και/ή μια πρέζα αλάτι. Τα 2 αυτά υλικά αναδεικνύουν ιδιαίτερα τις γεύσεις μόλις με μια μικρή ποσότητα.
– Έξτρα βιταμίνες: Για να κάνετε την μαρμελάδα σας πλουσιότερα σε ενέργεια, δοκιμάστε να προσθέσετε σπόρους chia, μια πολύ καλή πρωτεΐνης, μαγνησίου και άλλων θρεπτικών στοιχείων με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Μάθετε παραπάνω για τη διατροφική αξία των σπόρων chia στον ολοκληρωμένο μας οδηγό. Ρίχνουμε τους σπόρους chia και ανακατεύουμε απαλά (στο στάδιο που τα υλικά μας βρίσκονται στην κατσαρόλα) για 2 επιπλέον λεπτά.
– Αποθήκευση και συντήρηση: Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει για 10 λεπτά πριν την βάλουμε σε καθαρό γυάλινο βάζο (προτιμάται το αποστειρωμένο) που κλείνει αεροστεγώς. Αυτό μάλιστα επιτρέπει στους σπόρους chia (σε περίπτωση που έχουμε προσθέσει) να πήξουν τη μαρμελάδα επιπλέον. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!