Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Τώρα και οι Γάλλοι θέλουν ελληνικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους για τους Oλυμπιακούς;

Τώρα και οι Γάλλοι θέλουν ελληνικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους για τους Oλυμπιακούς;


Νέα συνδρομή ευρωπαϊκών χωρών ζήτησε το Παρίσι για την προστασία των Ολυμπιακών Αγώνων, ειδικότερα από εναέριες απειλές και μη επανδρωμένα αεροχήματα της κατηγορίας ιπτάμενων βομβών («kamikaze drone»).

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες λένε ότι το σχετικό αίτημα για συστήματα μικρού βεληνεκούς-SHORADS (Short Range Air Defence Systems) διαβιβάστηκε σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ανάμεσά τους και στην Αθήνα.

Εκτιμάται ότι το γαλλικό αίτημα στην περίπτωσή μας αφορά το γαλλικής κατασκευής CROTALE NG/GR που εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003 και αφορά σε κινητό (ρυμουλκούμενο και όχι αυτοκινούμενο) αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς παντός καιρού με κλωβό, το οποίο φέρει το ραντάρ έρευνας και εγκλωβισμού, το ηλεκτροοπτικό σύστημα υποβοήθησης FLIR, το σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τα οκτώ βλήματα έτοιμα για βολή.

Το παλμικό Doppler ραντάρ έρευνας στόχων έχει εμβέλεια άνω των 20 km, ενώ το παλμικό Doppler ραντάρ εγκλωβισμού στόχων έχει αντίστοιχες επιδόσεις με τη διαδικασία εμπλοκής να υποβοηθείται (ειδικά σε περιβάλλον εφαρμογής ηλεκτρονικών αντιμέτρων) από την θερμική κάμερα  εγκλωβισμού στόχων. Το βλήμα VT-1 έχει ταχύτητα 3,5 Mach, ικανότητα εμπλοκής σ 11 km σε απόσταση και 6 km σε ύψος.

Αποστολή του CROTALE NG/GR είναι η παροχή αντιαεροπορικής προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αεροσκαφών και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.

Από δημοσιοποιημένα στοιχεία είναι γνωστό ότι έχουν αποκτηθεί ένδεκα συστήματα, εννέα από τα οποία είναι ενταγμένα στην Πολεμική Αεροπορία και δυο στο Πολεμικό Ναυτικό για την προστασία ναυστάθμων. Παρουσίαζαν χαμηλές διαθεσιμότητες την προηγούμενη δεκαετία λόγω έλλειψης προγράμματος υποστήριξης, αλλά τον Μάιο του 2023 υπογράφηκαν συμφωνίες FOS τόσο για το σύστημα όσο και τους πυραύλους που απαιτούσαν επαναπιστοποίηση/ανακατασκευή.

Η Γαλλία ζητά τον δανεισμό συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για μια περίοδο μερικών εβδομάδων -ο τύπος και ο αριθμός των οποίων δεν έχει προσδιοριστεί- για την κάλυψη των αναγκών προστασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ πιστεύεται ότι εκτός των SHORADS ίσως αφορά και σε συστήματα μέσης/μεγάλης εμβέλειας.

Σημειώνεται ότι κάποια γαλλικά πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, περιλαμβανομένων μέσου-μεγάλου βεληνεκούς SAMP/T που αξιοποιούν Aster 15/30 και πιθανότατα δυο συστοιχίες Crotale, έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία και κατά τα φαινόμενα το αίτημα αφορά την συμπλήρωση των κενών.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους δυο χρήστες CROTALE NG στην Ευρώπη, εκτός Γαλλίας με την δεύτερη χώρα να είναι η Φινλανδία, η οποία διαθέτει 21 αυτοκινούμενα συστήματα γνωστά ως ITO90M, πάνω σε τεθωρακισμένα Sisu XA0181.

Υπογραμμίζεται ότι η ομπρέλα αντιαεροπορικής άμυνας δεν αφορά μόνο το Παρίσι, όπου διεξάγονται οι αγώνες, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις όπως και στρατηγικές υποδομές, περιλαμβανομένων των πυρηνικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Μαγαζίνο

Σε πυρετώδεις ετοιμασίες για την παράσταση «Brokeback Mountain» στην οποία θα πρωταγωνιστήσει τον Οκτώβριο βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Μιχαήλ Ταμπακάκης. Το «Brokeback Mountain»...

Αθλητικά

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας, Στέφανος Τσιτσιπάς θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπος με τον παίκτη που τον απέκλεισε πρόωρα στο πρόσφατο US Open. Ο «Στεφ»...

Ελλάδα

Εδώ και περίπου 10 χρόνια η ιαπωνική κατασκευάστρια ICOM έχει σταματήσει να παράγει τα γουόκι τόκι που πιστεύεται πως ανατινάχθηκαν την Τετάρτη στον Λίβανο σκοτώνοντας...

Αθλητικά

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα δύο αγώνες για την τρίτη και τελευταία ημέρα της πρεμιέρας της League Phase του Champions League. Η Μπενφίκα,...