Υλικά
Για το μείγμα μαγιάς:
80 γρ. νερό χλιαρό
11 γρ. ξηρή μαγιά
10 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
40 γρ. αλεύρι χωριάτικο
Για το ζυμάρι:
30 γρ. φλούδα πορτοκαλιού (χωρίς το λευκό μέρος)
130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 φακελάκι βανίλια
70 γρ. γάλα, χλιαρό
2 μεγάλα αυγά
460 γρ. αλεύρι χωριάτικο
½ κουταλάκι αλάτι
125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση:
70 γρ. φουντούκια
250 περίπου γρ. πραλίνα φουντουκιού
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε το μείγμα μαγιάς ανακατεύοντας όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ σας. Αφήνετε να σταθούν για 10 -15 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα το μείγμα της μαγιάς θα έχει φουσκάλες και θα φουσκώσει. Αν δεν φουσκώσει τότε η μαγιά δεν είναι καλή και πρέπει να το ξανακάνετε.
Ψήνετε τα φουντούκια στους 180°C στον αέρα για 8 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα τρίβετε με μια πετσέτα για να τα ξεφλουδίσετε. Τα χοντροκόβετε σε ένα μπλεντεράκι και τα αφήνετε κατά μέρος.
Ετοιμάστε το ζυμάρι. Σε ένα μικρό μπλεντεράκι αλέθετε τη φλούδα πορτοκαλιού με την κρυσταλλική ζάχαρη. Αφού φουσκώσει το μείγμα μαγιάς, προσθέτετε στον κάδο του μίξερ την «πορτοκαλένια» ζάχαρη, τα αυγά ελαφρά κτυπημένα, τη βανίλια και το χλιαρό γάλα.
Προσθέστε στον κάδο το αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνετε με τον γάντζο για 10 λεπτά.
Προσθέτετε το βούτυρο σταδιακά σε κομματάκια και συνεχίζετε το ζύμωμα για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να έχετε μια πολύ μαλακιά και ελαστική ζύμη. Μεταφέρετε το ζυμάρι σε βουτυρωμένο μπολ, σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσει για 2-3 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ανοίγετε το ζυμάρι σε ένα ορθογώνιο σχήμα 40Χ50 εκ. περίπου. Αλείβετε με την πραλίνα φουντουκιού και πασπαλίζετε με τα φουντούκια. Τυλίγετε σε ρολό αρχίζοντας από τη μεγάλη πλευρά. Κόβετε στη μέση κατά μήκος. Σταυρώνετε τα δύο κομμάτια μεταξύ τους και δημιουργείτε ένα «σταυρωτό» κυκλικό σχήμα. Μεταφέρετε σε στρογγυλό ταψί 26 εκ. στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Ψήνετε 45-50 λεπτά, στους 160°C στον αέρα.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!