Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τεχνολογία

Τσερνόμπιλ: Στην «υπηρεσία» του ανθρώπου τα… σκουλήκια που εκτίθενται στην ακτινοβολία

Τσερνόμπιλ: Στην «υπηρεσία» του ανθρώπου τα… σκουλήκια που εκτίθενται στην ακτινοβολία


Μελέτη δείχνει ότι τα μικροσκοπικά σκουλήκια που ζουν στο εξαιρετικά ραδιενεργό περιβάλλον της Ζώνης Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, έχουν αποκτήσει ανοσία στην ακτινοβολία.

Η εν λόγω περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο των επιστημονικών ερευνών την τελευταία δεκαετία, αποτελεί ένα είδος «εργαστηρίου» για τους επιστήμονες που ανακαλύπτουν τις μεταλλάξεις και τις γενετικές ανωμαλίες οι οποίες προκαλούνται από τη συνεχή έκθεση σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας.

Για παράδειγμα, οι δεντροβάτραχοι που θα έπρεπε να είναι πράσινοι, είναι μαύροι. Ενώ οι λύκοι φαίνεται να έχουν αναπτύξει ανθεκτικά στον καρκίνο γονιδιώματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Science Alert, δεν ισχύει το ίδιο για τα νηματώδη-μικροσκοπικά σκουλήκια με απλή γενετική σύνθεση, τα οποία αναπαράγονται ταχύτατα.

Οι μελέτες στο «εργαστήριο» του Τσερνόμπιλ

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία επισκέφτηκαν τη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ προκειμένου να μελετήσουν τις επιπτώσεις της παρατεταμένης έκθεσης στην ακτινοβολία στα σκουλήκια που ζουν στην περιοχή.

Αφού συνέλεξαν σκουλήκια του είδους Oschieus tipulae από διάφορες περιοχές με διαφορετικές ποσότητες έκθεσης σε ακτινοβολία, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γονιδίωμα των σκουληκιών δεν παρουσίαζε σημάδια βλάβης.

Τα σκουλήκια είναι ανθεκτικά ή η περιοχή ασφαλής;

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν πως αυτό δεν υποδηλώνει ότι η εν λόγω περιοχή είναι ασφαλής, αλλά μάλλον ότι τα σκουλήκια είναι ανθεκτικά και ικανά να προσαρμοστούν σε συνθήκες που μπορεί να είναι αφιλόξενες για άλλα είδη.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα βιολόγων με επικεφαλής την Σοφία Τιντόρι από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το εύρημα αυτό θα μπορούσε να δώσει νέες πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA.

«Τώρα που γνωρίζουμε ποια στελέχη του O. tipulae είναι πιο ευάλωτα ή πιο ανεκτικά, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να δούμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να υποστούν τις επιπτώσεις των καρκινογόνων ουσιών», εξήγησε η ερευνήτρια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που προκάλεσε ο τυφώνας Γιάγκι στη Μιανμάρ διπλασιάστηκε, φθάνοντας τους 226 νεκρούς, ενώ άλλοι...

Αυτοκίνητο

Από τον Παράδεισο στην Κόλαση Επίπεδα καταπράσινα λιβάδια, μεσαιωνικά κάστρα και μια ενεργή εμπόλεμη ζώνη χωρίζουν την QJMOTOR SRT 800X από τον Παράδεισο και...

Ελλάδα

Με μία τρυφερή φωτογραφία διάλεξε να στείλει στα social media το «τελευταίο αντίο» στον πατέρα της, Ντίνο Καρύδη, που έφυγε από τη ζωή την...

Οικονομία

του Pascal Riché (*) Είναι περίεργη η απήχηση που μπορεί να έχει ένας νεολογισμός, δεκαετίες μετά την πρωτοεμφάνισή του. Το 1970, για να κοροϊδέψουν...