Connect with us

Hi, what are you looking for?

Πολιτική

Τραμπ και Μπάιντεν “κατακρημνίζουν” τις μετοχές των εταιρειών τσίπ παγκοσμίως

Τραμπ και Μπάιντεν “κατακρημνίζουν” τις μετοχές των εταιρειών τσίπ παγκοσμίως


Οι μετοχές των εταιρειών ημιαγωγών (τσιπ) ανά τον κόσμο υποχωρούν απότομα, με τις ASML, Nvidia και TSMC να καταγράφουν πτώση εν μέσω αναφορών για αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ και έξαρση των γεωπολιτικών εντάσεων που τροφοδοτούνται από σχόλια του πρώην (και εκ νέου υποψήφιου) προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η μετοχή της ASML στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας υποχωρεί κατά 6,5%, ενώ η μετοχή της Tokyo Electron στην Ιαπωνία έκλεισε σχεδόν 7,5% χαμηλότερα.

Οι κινήσεις έρχονται αφότου το Bloomberg ανέφερε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο μιας ευρείας σαρωτικής καταστολής για να περιορίσει τις εταιρείες που εξάγουν κρίσιμο εξοπλισμό κατασκευής τσιπ στην Κίνα.

Ο FDPR (foreign direct product rule) επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να ελέγχουν τα ξένα προϊόντα, ακόμη και αν χρησιμοποιούν τη μικρότερη δυνατή ποσότητα αμερικανικής τεχνολογίας. Κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει εταιρείες και εκτός ΗΠΑ.

Το CNBC επικοινώνησε με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας και το Γραφείο του Αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το Διεθνές Εμπόριο για σχολιασμό σχετικά με το ρεπορτάζ.

Η πτώση της μετοχής της ASML ήρθε ακόμη και αφότου ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς για το β’ τρίμηνο. Ωστόσο, το 49% των πωλήσεών της κατά τη διάρκεια της περιόδου πραγματοποιήθηκε στην Κίνα — υπογραμμίζοντας πόσο κίνδυνο αποτελεί αυτό για την εταιρεία, σε περίπτωση αυστηρότερων περιορισμών. Η ASML κατασκευάζει τις μηχανές που απαιτούνται για την κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ στον κόσμο.

Τα σχόλια του πρώην προέδρου Τραμπ ενέτειναν περαιτέρω το αρνητικό κλίμα γύρω από τις μετοχές ημιαγωγών.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι η Ταϊβάν θα πρέπει να πληρώσει τις ΗΠΑ για την άμυνα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Businessweek που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Ο πρώην πρόεδρος ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ταϊβάν υπέκλεψε “περίπου το 100%” της αμερικανικής δραστηριότητας στο πεδίο ημιαγωγών.

Οι δηλώσεις έθεσαν αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ταϊβάν εάν ο Τραμπ γίνει πρόεδρος και σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα, η οποία βλέπει το δημοκρατικά διοικούμενο νησί ως μέρος της επικράτειάς της.

Η μετοχή της TSMC στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν έκλεισε με πτώση 2,4% την Τετάρτη.

H δε μετοχή της Nvidia υποχωρούσε εξάλλου περίπου 3% στις προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα παντρευτεί τη σύντροφό του, Γεωργία Πολυτάνου. Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο Star,...

Κόσμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, τρεις περιφέρειες της χώρας που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων μηνών,...

Αυτοκίνητο

του Δημήτρη Διατσίδη   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Υπάρχουν πολλά να συμβούν στη γραμμή εκκίνησης καθώς το paddock του MotoGP επιστρέφει στο υπέροχο Misano World Circuit...

Τεχνολογία

Η Ελλάδα σχεδιάζει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της με την αγορά των σύγχρονων drones Switchblade από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου...