Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Το κλειδί για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης βρίσκεται στη χορτοφαγική ή vegan διατροφή

Το κλειδί για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης βρίσκεται στη χορτοφαγική ή vegan διατροφή


Το κλειδί για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης μπορεί τελικά να βρίσκεται σε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης, τα επίπεδα της LDL, της λεγόμενης “κακής” χοληστερόλης, ήταν χαμηλότερα στους χορτοφάγους συμμετέχοντες σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν και κρέας.

Η ανάλυση βασίζεται στα αποτελέσματα 30 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών (που διεξήχθησαν από το 1982 έως τον Οκτώβριο του περασμένου έτους), οι οποίες εξέτασαν τις επιδράσεις μιας χορτοφαγικής ή vegan διατροφής σε όλους τους τύπους χοληστερόλης και απολιποπρωτεΐνης Β (apoB) (οι λιποπρωτεΐνες είναι σημαντικοί μεταφορείς της χοληστερόλης). Η μέτρηση της απολιποπρωτεΐνης Β χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του κινδύνου αθηρωματικής καρδιαγγειακής νόσου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal. Στη δοκιμή συμμετείχαν 2.400 συμμετέχοντες από 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για μέγιστη διάρκεια 18 μηνών. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων κυμαινόταν από 28 έως 67 έτη.

Ορισμένες δοκιμές αφορούν υγιή άτομα χωρίς υποκείμενη νόσο, ενώ άλλες αφορούν άτομα με παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά, όπως η παχυσαρκία ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους, τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης των χορτοφάγων και των vegans μειώθηκαν κατά 7% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Οι χορτοφάγοι συμμετέχοντες είχαν επίσης κατά μέσο όρο 10% μείωση της “κακής” LDL χοληστερόλης και 14% μείωση των επιπέδων της apoB.

Η καθηγήτρια Ruth Fricke-Schmidt, συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο BBC News: “Πρόκειται για το ένα τρίτο της επίδρασης των δισκίων στατίνης”. Όπως επεσήμανε, η θεραπεία με στατίνες είναι ανώτερη όσον αφορά τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Ωστόσο, το ένα δεν αποκλείει το άλλο και ο συνδυασμός των στατινών με μια χορτοφαγική διατροφή είναι πιθανό να έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση της χοληστερόλης.

Η χοληστερόλη μπορεί να χωριστεί σε δύο είδη:

– Η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL) ή HDL χοληστερόλη, ή “καλή” χοληστερόλη, έχει προστατευτική επίδραση στην αθηροσκλήρωση- μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα HDL αποτελούν παράγοντα κινδύνου για αθηρωματική πλάκα, ενώ η αύξηση των επιπέδων HDL βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Δείχνει ότι: Η HDL είναι η πιο αποτελεσματική και πιο αποτελεσματική από τις υπόλοιπες πρωτεΐνες.

– Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή LDL χοληστερόλη ονομάζεται “κακή” χοληστερόλη επειδή μπορεί να μεταφέρει λιπίδια στο αρτηριακό τοίχωμα.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το δεξί και με νέα ρεκόρ ξεκίνησε η εβδομάδα στη Wall Street. Παράγοντας-κλειδί στάθηκε η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Για τις νέες ταξινομήσεις θα έχουμε επίσημα στοιχεία με αριθμούς και ποσοστά το αργότερο την 2η εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Λίγο υπομονή και θα δούμε...

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Στους δημοσιογράφους προχώρησε σε δηλώσεις η Δανάη Μπάρκα. Πιο συγκεκριμένα, η παρουσιάστρια έκανε λόγο αναφορικά με τη μετακίνησή της στη μεσημεριανή ζώνη, τα νούμερα...

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Ο «πελαργός» χτυπάει και πάλι την πόρτα της οικίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο και της συζύγου του Μαράια Ριντλσπρίγκερ καθώς περιμένουν το 4ο παιδί τους....