Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Το Ισραήλ χτύπησε το Ιράν

Το Ισραήλ χτύπησε το Ιράν


Εκρήξεις ακούστηκαν στην Τεχεράνη και στην κοντινή πόλη Καράτζ τα ξημερώματα του Σαββάτου, με το Ισραήλ να ανακοινώνει πως ξεκίνησε την επίθεση αντιποίνων στο Ιράν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο Στρατιωτικό Ραδιόφωνο ότι το Ισραήλ άρχισε να πλήττει στόχους σε όλο το Ιράν, ενώ και οι IDF έβγαλαν ανακοίνωση.

«Οι IDF επιτίθενται επί του παρόντος σε ακριβείς στόχους στο Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι. “Αυτό είναι ως απάντηση στις επίμονες επιθέσεις του ιρανικού καθεστώτος στο κράτος του Ισραήλ.” Ο Ισραηλινός Στρατός είναι πλήρως προετοιμασμένος για επίθεση και άμυνα».

Ο Χαγκάρι ανέφερε ότι αξιολογείται διαρκώς η κατάσταση και κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχών.

Νετανιάχου και Γκάλαντ στο υπουργείο άμυνας – στο κέντρο ελέγχου επιχειρήσεων στο Τελ Αβίβ

Το υπουργικό συμβούλιο σύμφωνα με πηγές από το Ισραήλ έδωσε την έγκρισή του αργά το βράδυ της Παρασκευής και ο Νετανιάχου τηλεφωνικά έδωσε το οκ στην στρατιωτική ηγεσία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η επικοινωνία έγινε με αυτό τον τρόπο για να μην υπάρξει διαρροή των σχεδίων της επίθεσης

Εκρήξεις ακούστηκαν και πάνω από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης «Ιμάμ Χομεϊνί», με αποτέλεσμα οι πτήσεις να εκτρέπονται. Την ίδια ώρα μαχητικά πετούσαν πάνω από το βορειοανατολικό Ιράν, στα σύνορα Ιράκ-Ιράν.

Σύμφωνα με αναφορές τα πλήγματα είχαν στόχο το αρχηγείο των Φρουρών της Επανάστασης, το οποίο βρίσκεται στα δυτικά της Τεχεράνης. Το πρακτορείο Fars του Ιράν αναφέρει πως έχουν χτυπηθεί αρκετές βάσεις και στρατιωτικές υποδομές στα προάστια της Τεχεράνης.







iran_1

Υπάρχουν πληροφορίες πως το Ιράν έδωσε εντολή απογείωσης στα μαχητικά του και σύμφωνα με τοπικά μέσα τουλάχιστον πέντε απογειώθηκαν. Δεν αναφέρθηκαν αερομαχίες.







iran_2

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν και στην αμερικανική βάση στα εδάφη του Ιράκ στα σύνορα με το Ιράν.







iran_3

Το Ισραήλ σχεδίαζε μια απάντηση στις επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου – η δεύτερη άμεση επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ μέσα σε έξι μήνες.

Οι ιρανικές αρχές είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην εξαπολύσει επίθεση, λέγοντας ότι οποιοδήποτε χτύπημα στο Ιράν θα αντιμετωπιζόταν με ισχυρότερα αντίποινα.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας ανέφερε επίσης ότι εκρήξεις ακούστηκαν στην ύπαιθρο και την κεντρική περιοχή της Δαμασκού.

Ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιηθεί λίγο πριν ξεκινήσουν τα χτυπήματα, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα.

«Άσκηση νόμιμης άμυνας» τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώθηκε από το Ισραήλ για την επίθεση εναντίον του Ιράν λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση και δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή σε αυτήν, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Κατανοούμε ότι το Ισραήλ εξαπολύει πλήγματα ακριβείας εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, ασκώντας το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και ως απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σον Σαβέτ.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε την Τετάρτη ότι τα αντίποινα του Ισραήλ δεν πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Μυστήριο με εγκαταστάσεις έξω από τη Μόσχα – Ο Πούτιν επεκτείνει εγκαταλελειμμένα εργαστήρια όπλων βιολογικού πολέμου

Ντομινίκ Πελικό: «Τη βίασα σε βενζινάδικο αυτοκινητόδρομου, ήταν φαντασίωσή μου» παραδέχτηκε ωμά ο 71χρονος

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου είναι η μετενσάρκωση της Μέριλιν Μονρόε

Πριν από 3 ώρες η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες μάχης για την επίθεση – απάντηση στο Ιράν που αναμένεται από την 1η Οκτωβρίου. Η πολιτική απόφαση φαίνεται πως ελήφθη και είναι πολλά τα χτυπήματα και οι αναφορές για να μην απαντάει το Ισραήλ.



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Επιμέλεια: Δημήτρης Διατσίδης KOVE FACTORY RACING TEAM WSBK-SSP 300 Jerez 2024 ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Η Kove Racing Team έγραψε ιστορία στον τελευταίο γύρο του WSBK-SSP300...

Πολιτική

«O Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να αυτοπαρουσιάζεται ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρνούμενος να αποδεχθεί τη δημοκρατική, ξεκάθαρη και καταστατικά άψογη απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

Αθλητικά

Στα προημιτελικά του Swiss Indoor της Βασιλείας προκρίθηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς.  Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας απέκλεισε με 7-6(3), 7-5 σε 1 ώρα και 46 λεπτά ...

Πολιτική

Σκηνικό σύγκρουσης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά στήνεται τα τελευταία 24ωρα στη ΝΔ, μετά και τα όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή...