Η Σιδερένια Ακτίνα αποτελεί μέρος ενός «πολυεπίπεδου» συστήματος που χρησιμοποιεί η χώρα για την αντιμετώπιση διαφορετικών απειλών. Το νέο αντιαεροπορικό σύστημα θα αναχαιτίζει τις εισερχόμενες απειλές με τεχνολογία λέιζερ ισχύος 100 κιλοβάτ και θα αποτελεί την τελευταία γραμμή αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, εναντίων ρουκετών και πυρομαχικών πυροβολικού όπως επίσης και όλμων.
Η ισραηλινή κυβέρνηση εκτιμά ότι το σύστημα αυτό θα αλλάξει το «πολεμικό παιχνίδι» επειδή είναι πολύ φθηνότερο στη λειτουργία του από τα υπάρχοντα.
Βάσει των προδιαγραφών της ισραηλινής εταιρείας αμυντικής τεχνολογίας Rafael, το Iron Beam έχει μέγιστη εμβέλεια 7 χιλιομέτρων και η δέσμη λέιζερ μπορεί να καταστρέφει έναν στόχο 4-5 δευτερόλεπτα από τη βολή. Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η «σιδερένια ακτίνα» μετατρέπει τον κίνδυνο σε τέφρα με κόστος… 3,50 δολάρια ανά βολή.
Israel is preparing to use the “Iron Beam” to use LASER technology as another layer of protection from air attacks. The Iron Beam is a 100-megawatt LASER. The cost per use is around 2 dollars USD.
🔉 pic.twitter.com/Qt3cT6y3SK— BiffBifford™ 🇺🇸 (@TBifford) October 28, 2024
Πώς λειτουργεί το Iron Beam
Η εντολή για την κατασκευή της Σιδερένιας Ακτίνας δόθηκε το 2023 αφού στη διάρκεια των δοκιμών κατέστρεψε επιτυχώς ρουκέτες, όλμους, drones και αντιαρματικά βλήματα.
Ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ είχε υποστηρίξει ότι το Ισραήλ θα ύψωνε ένα τείχος με λέιζερ.
Αν και η επιχειρησιακή της λειτουργία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει το νωρίτερο το 2025, με τα νέα πολεμικά δεδομένα, το πρόγραμμα ανατράπηκε.
Οι βολές λέιζερ κατασκευάζονται εν κινήσει και γενικά θεωρείται από τους ειδικούς ως ένα τεχνολογικό θαύμα. Τα κινητά όπλα λέιζερ χρησιμοποιούν μία πολύπλοκη διαμόρφωση κατόπτρων για να ανακατευθύνουν τα φωτόνια από τις διόδους εκπομπής φωτός σε σε μία δέσμη. Για να μην εξαϋλωθούν όλοι οι καθρέπτες, η εταιρεία που το ανέπτυξε προέβλεψε το πρόβλημα και κατασκεύασε αποτελεσματικά συστήματα ψύξης.
Μετά από 10 χιλιόμετρα ταξιδιού, ένα λέιζερ του Iron Beam, έχει τη διάμετρο ενός νομίσματος και είναι ιδιαίτερα ακριβές παρά τις επιπτώσεις του ανέμου και της θερμοκρασίας του αέρα.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το βεληνεκές του Iron Beam, στην καλύτερη περίπτωση θα είναι λίγο πιο αποτελεσματικό από το ένα τρίτο των συστημάτων Tamir, που έχουν την ικανότητα να χτυπήσουν στόχους ακόμη και 70 χιλιόμετρα μακριά. Σύμφωνα, πάντως, με την κατασκευάστρια εταιρεία Rafael, υπάρχει περιορισμός από τις καιρικές συνθήκες οι οποίες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην απόδοσή του. Για παράδειγμα, η υγρασία όπως και ο καπνός απορροφούν την ενέργεια του λέιζερ. Επιπλέον, ένα ακόμη μειονέκτημα της Σιδερένιας Ακτίνας είναι ότι χρειάζεται να αντλήσει αρκετή ενέργεια σε έναν περιστρεφόμενο πύραυλο ώστε να διασπαστεί ή να εκραγεί. Αυτό σημαίνει ότι, ένα πυροβόλο όπλο του Iron Beam, δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έναν βομβαρδισμό πυραύλων, κατά συνέπεια το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τον Σιδερένιο Θόλο, ο οποίος εκτοξεύει ταχύτερα βολές αναχαίτισης.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία Elbit Systems κέρδισε συμβόλαιο ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ IMOD για το σύστημα αεράμυνας λέιζερ υψηλής ισχύος Iron Beam. Mε βάση τη σύμβαση, η Elbit Systems θα προμηθεύσει μη αναφερόμενο αριθμό συστημάτων Iron Beam και την σχετική υποστήριξη, στις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF), γράφει η εφημερίδα The Sun.
Στην Ελλάδα είμαστε σε εμφύλιο από το 1915, είναι βλακώδες, λέει η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου
Η αποκαθήλωση του Αλβέρτου Μπουρλά σε 74 σελίδες – Πώς η Pfizer έχασε 50% των κερδών σε 5 χρόνια
Ασημίνα Αγγελίνη
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!