Eurovision χωρίς κάτι «πρόχειρο» για να σνακάρουμε στον καναπέ, δεν νοείται. Πίτσες και σουβλάκια είναι οι πιο συνηθισμένες επιλογές όλων, όμως υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές που αξίζει να δοκιμάσουμε. Πιο νόστιμες, πιο υγιεινές, πιο πρωτότυπες και πιο οικονομικές.
Επιλέξαμε για εσάς συνταγές για finger food από γνωστούς σεφ, κατάλληλες ακόμα και για αρχάριους μάγειρες, που θα πάρουν αβίαστα το 12άρι στην φετινή Eurovision 2024.
Λαδένια Κιμώλου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά:
Για τη ζύμη:
750 γρ. αλεύρι για ψωμί ή για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
2 πρέζες ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
500 γρ. νερό χλιαρό
Από πάνω:
4 σουτ. Σούπας ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια
3 μεγάλες ντομάτες
Ρίγανή ή θρούμπι
Αλάτι
Εκτέλεση:
Σε μίξερ ή με τα χέρια ζυμώνουμε όλα τα υλικά, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη με λεία επιφάνεια.
Την βάζουμε σε ευρύχωρο μπολ (να χωράει όταν θα διπλασιαστεί) που το έχουμε αλείψει με ελάχιστο λάδι και την αφήνουμε 40 λεπτά περίπου να διπλασιαστεί, αφού την κλείσουμε αεροστεγώς με μεμβράνη ή βρεγμένη πετσέτα.
Αλείφουμε με λάδι τη βαθιά λαμαρίνα του φούρνου.
Με λαδωμένα χέρια για να μην κολλήσει, απλώνουμε τη ζύμη στη λαμαρίνα, φροντίζοντας να έχει όσο γίνεται ομοιόμορφο πάχος.
Ραντίζουμε με λάδι την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θρούμπι. Απλώνουμε το κρεμμύδι που έχουν κόψει σε φέτες σχετικά λεπτές και σκεπάζουμε με τη ντομάτα κομμένη σε κύβους ή σε φέτες.
Προσοχή! Η ντομάτα πρέπει να έχει στραγγίσει από τα ζουμιά της.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να γίνει τραγανή και οι ντομάτες να έχουν στεγνώσει.
TIP: Μπορούμε να φτιάξουμε διπλή δόση ζύμης και να την φυλάξουμε στο ψυγείο.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Τυρένια Φολεγάνδρου από τον Τίμο Ζαχαράτο
Υλικά:
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελλάκι μαγιά
1 κουτ. γλυκού αλάτι
800 ml χλιαρό νερό
Για τη γέμιση:
700 γρ. ανθότυρο
700 γρ. ξινομυζήθρα
3 αβγά
αλάτι
πιπέρι
Ελαιόλαδο για το ταψί
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά στο μίξερ με τον ειδικό γάντζο ή στο χέρι.
Ξεκουράζουμε τη ζύμη για 10-15 λεπτά -δεν περιμένουμε να φουσκώσει.
Σε καθαρή επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο, χωρίς να αγχωνόμαστε ιδιαίτερα για το σχήμα. Σκοπός μας είναι να καλύπτει όλη την επιφάνεια της λαμαρίνας του φούρνου και να γυρίζει λίγο.
Σε ένα μπολ ενώνουμε τα υλικά της γέμισης και προσθέτουμε αλάτι ανάλογα με τα τυριά που έχουμε επιλέξει.
Απλώνουμε τη ζύμη σε λαδωμένη λαμαρίνα και πιέζουμε με την ανάποδη του πιρουνιού παντού, να αφήσει σημάδια.
Γεμίζουμε με το μείγμα των τυριών και γυρίζουμε όλη τη ζύμη που εξέχει από το ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Κεσαντίγιας με κοτόπουλο από τη Γωγώ Δελογιάννη
Υλικά:
600 γρ. κοτόπουλο στήθος ψιλοκομμένο (μπορεί να είναι και μαγειρεμένο που έμεινε από την προηγούμενη.
1 κουτ. γλ. καπνιστή πάπρικα
1/2 κουτ. γλ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κουτ. γλ. σκόρδο σε σκόνη
1 κουτ. γλ. πελτέ
λίγο τσίλι σε σκόνη
1 κόκκινη πιπεριά καρέ
1 πράσινη πιπεριά καρέ
250 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη + 150 γρ. τσένταρ τριμμένο ή οποιοδήποτε άλλο τυρί λειώνει
6 μεγάλες τορτίγιες
150 γρ. γιαούρτι
φρέσκος μαϊντανός
ξύσμα λάιμ
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Ψήνουμε το κοτόπουλο σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς προσθήκη λίπους. Ραντίζουμε με τα μπαχαρικά, το σκόρδο και αλατάκι και προσθέτουμε λίγο νερό. Ψήνουμε μέχρι να είναι έτοιμο.
Εναλλακτικά, αν έχουμε κοτόπουλο έτοιμο, ψημένο ή βρασμένο, το κόβουμε σε μπουκίτσες, προσθέτουμε την πάπρικα, το τζίντζερ και το σκόρδο, παραλείποντας το αλάτι, αφού είναι προφανώς αλατισμένο το κρέας.
Όταν όλα είναι έτοιμα, αρχίζουμε την ετοιμασία για τις τορτίγιες.
Τοποθετούμε μία τορτίγια σε αντικολλητικό τηγάνι με την ίδια διάμετρο. Σκορπίζουμε επάνω της κάμποσο τριμμένο τυρί. Από πάνω σκορπίζουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές και όσο κοτόπουλο θέλουμε.
Σκεπάζουμε με μια ακόμα τορτίγια και βάζουμε σε μάτι σε μέτρια φωτιά. Καλό είναι όσο ψήνετε να πιέζουμε με το χέρι μα για να κολλήσουν τα υλικά.
Μόλις αρχίσει το τυρί να λειώνει, αναποδογυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο από την άλλη πλευρά. Αναποδογυρίζουμε όσες φορές θέλουμε.
Σερβίρουμε τις κεσαντίγιας κομμένες στα τέσσερα, σαν το club sandwich, με λίγο γιαούρτι, λάιμ και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Λαχματζούν από τον Γιώργο Τσούλη
Υλικά:
Για τον κιμά:
200 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
200 γρ. κιμάς από αρνί
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κου. γλ. πελτέ
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
3 κουτ. σούπας ρας αλ χανούτ (μαροκινό μείγμα μπαχαρικών)
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Αντί για να φτιάξουμε πίτες, επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε τορτίγιες ή αραβικές πίτες
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε τον κιμά σε ελάχιστο ελαιόλαδο, σε πολύ υψηλή φωτιά – ο αρνίσιος κιμά έχει αρκετά λιπαρά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον πελτέ και το ρας αλ χανούτ και συνεχίζουμε τι ανακάτεμα μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Τοποθετούμε τις πίτες σε ταψί ελαφρά λαδωμένο, απλώνουμε τον κιμά και ψήνουμε στο γκριλ.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!