Connect with us

Hi, what are you looking for?

Πολιτική

Τι απαντά η Κομισιόν στην «Εφ.Συν.» για την επιστολή Μητσοτάκη

Τι απαντά η Κομισιόν στην «Εφ.Συν.» για την επιστολή Μητσοτάκη


Πολλά λόγια, αλλά από ουσία τίποτα. Η απάντηση της Κομισιόν στην «Εφ.Συν.» για την επιστολή που έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν συμπεριλαμβάνει καμία συγκεκριμένη δράση που είναι διατεθειμένη να κάνει για να πέσουν οι τιμές των πολυεθνικών στην Ελλάδα

Επισήμως, η Κομισιόν εξετάζει την επιστολή και θα απαντήσει εν ευθέτω χρόνω. Παραδέχεται πάντως ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλα κράτη-μέλη.

«Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να προστατεύσει τους καταναλωτές διερευνώντας αυτές τις περιπτώσεις κατά προτεραιότητα. Ενώ η επιβολή του ανταγωνισμού ως τέτοια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο», σημειώνει εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν χωρίς να προσδιορίζεται ο ρόλος αυτός.

Και μετά έρχεται μια μάλλον… προεκλογική προσέγγιση. «Η κρίση κόστους ζωής καθιστά ακόμη πιο ευαίσθητο το θέμα των τιμών για τους καταναλωτές. Στο μεταβατικό μονοπάτι για το οικοσύστημα λιανικής που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2024, η Επιτροπή πρότεινε την έναρξη διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, δηλαδή των διεθνών προμηθευτών επώνυμων προϊόντων, λιανοπωλητών και καταναλωτών, να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω συζήτηση με τα κράτη μέλη», καταλήγει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Αναλυτικά, η απάντηση της Κομισιόν στην «Εφ.Συν.» είναι η εξής:

Λάβαμε την επιστολή του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, που απευθύνεται στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική μας, θα απαντήσουμε στην επιστολή σε εύθετο χρόνο.

Χαιρετίζουμε επίσης την επιστολή ως συμβολή στον συνολικό προβληματισμό για το μέλλον της ενιαίας αγοράς, ο οποίος θα υποστηριχθεί από την έκθεση του Mario Draghi για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και την έκθεση του Enrico Letta για το μέλλον της ενιαίας αγοράς.

Η Κομισιόν παραμένει διαρκώς προσηλωμένη στην κατάργηση των αδικαιολόγητων ρυθμιστικών και μη φραγμών για να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Οι εδαφικοί περιορισμοί προσφοράς (TSC) ισοδυναμούν με μη ρυθμιστικούς φραγμούς για την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Η Επιτροπή διεξήγαγε μια μελέτη το 2020 η οποία επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτών των μη κανονιστικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από τους προμηθευτές στους λιανοπωλητές, εμποδίζοντάς τους να προμηθεύονται τις πηγές τους στη χώρα της επιλογής τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, αυτές οι συμφωνίες είναι παράνομες και αυτές οι μονομερείς πρακτικές απαγορεύονται εάν ο κατασκευαστής κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά εισαγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει και παρακολουθεί μια σειρά από τέτοιες υποθέσεις.

Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να προστατεύσει τους καταναλωτές διερευνώντας αυτές τις περιπτώσεις κατά προτεραιότητα. Ενώ η επιβολή του ανταγωνισμού ως τέτοια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Πολλά κράτη μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή να εξετάσει αυτό το ζήτημα και να εντοπίσει μια λύση για την ενιαία αγορά πέρα από τους κανόνες ανταγωνισμού.

Η κρίση κόστους ζωής καθιστά ακόμη πιο ευαίσθητο το θέμα των τιμών για τους καταναλωτές.

Στο μεταβατικό μονοπάτι για το οικοσύστημα λιανικής που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2024, η Επιτροπή πρότεινε την έναρξη διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, δηλαδή των διεθνών προμηθευτών επώνυμων προϊόντων, λιανοπωλητών και καταναλωτών, να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις. 

Κατά τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω συζήτηση με τα κράτη μέλη.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Μαγαζίνο

Σε πυρετώδεις ετοιμασίες για την παράσταση «Brokeback Mountain» στην οποία θα πρωταγωνιστήσει τον Οκτώβριο βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Μιχαήλ Ταμπακάκης. Το «Brokeback Mountain»...

Αθλητικά

Όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη ο Ολυμπιακός, η Εύη Κουτσαυτάκη, η οποία ως τις 10 Ιουλίου του 2024 εργαζόταν στον ΣΚΑΪ, είναι η νέα...

Μαγαζίνο

Ο Πέτρος Ξεκούκης έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό» και μεταξύ άλλων μίλησε για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ενώ εξήγησε ότι ο ίδιος είναι ομοφοβικός. Αρχικά, ο...

Αθλητικά

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα δύο αγώνες για την τρίτη και τελευταία ημέρα της πρεμιέρας της League Phase του Champions League. Η Μπενφίκα,...