Η Τσικνοπέμπτη έχει πολλούς αγαπημένους κρεατομεζέδες, αλλά οι τηγανιές είναι από τους πιο ωραίους. Φτιαγμένες με το συνδεδεμένο με την παράδοση των χοιροσφαγίων χοιρινό, που η λαϊκή φαντασία αξιοποιούσε δημιουργικά με πολλούς τρόπους, αλλά και με άλλα κρέατα, όπως αρνί ή κοτόπουλο, παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα τραπέζια που στρώνονται σε όλη την Ελλάδα.
Πολλά μπαίνουν στο τηγάνι δίνοντας έξτρα γεύση και ένταση σε αυτό τον μερακλίδικο μεζέ που είναι ταμάμ για μοίρασμα. Αυγά, τυριά, πράσο, φετούλες αγκινάρας, ντοματίνια κρεμμύδι, πιπεριές, φρέσκα ή ξερά μυρωδικά… Και το καλύτερο με τις τηγανιές είναι ότι γίνονται εύκολα και γρήγορα. Σε ένα μισάωρο περίπου είναι έτοιμες. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι να κόψουμε τα κομμάτια του κρέατος σε μικρά και ισομεγέθη κομμάτια, ώστε να ψηθούν γρήγορα και να μαλακώσουν ομοιόμορφα.
Παρακάτω έχουμε διάφορους ιδιαίτερους συνδυασμούς για να διαλέξετε. Μια πλούσια τηγανιά με με σουτζούκι, παστουρμά και αυγά με κρόκο που σπάει και ρέει και θέλει ένα ωραίο προζυμένιο ψωμί για βούτες, μια με αρνίσια συκωταριά και επίσης αρνίσια λουκάνικα, μια σαγανιά –έτσι λέγεται η τηγανιά με χωριάτικα λουκάνικα Χαλκιδικής που ετοιμάζεται σε σαγανάκι–, μια άλλη, πληθωρική και αυτή, με χοιρινό λαιμό, σύγκλινο και απάκι, που παντρεύει Μάνη και Κρήτη, μια ακόμη, μυρωδάτη και ελαφρά καυτερή, με κοτόπουλο και μπίρα…
Άντε και τις φτιάξαμε. Τις βάλαμε σε μια πιατελίτσα. Τι πίνουμε; Οι τηγανιές είναι γλεντζέδικες. Ανοίγουμε παρεΐστικες ρετσίνες, ρουστίκ Ξινόμαυρα και υπέροχα τσίπουρα χωρίς γλυκάνισο και δεν ξεχνάμε και τις μπίρες.
Δείτε εδώ 5 ξεχωριστές τηγανιές από τους σεφ του Γαστρονόμου:
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!