Connect with us

Hi, what are you looking for?

Πολιτική

Τζο Μπάιντεν – Ανάλυση NYT: Πέντε συμπεράσματα για τη συνέντευξή του στο NATO

Τζο Μπάιντεν – Ανάλυση NYT: Πέντε συμπεράσματα για τη συνέντευξή του στο NATO


Επί σχεδόν μία ώρα, με πολλή προσπάθεια και δύο κολοσσιαίες γκάφες, ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να πείσει, στη συνέντευξη στο ΝΑΤΟ, ότι είναι ικανός να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ για ακόμα μία τετραετία.

Οι New York Times, με άμεση ανάλυσή τους, επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το πώς τα πήγε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου στο ΝΑΤΟ, ο οποίος απέδειξε πως αντιστέκεται σθεναρά σε πιέσεις απ’ έξω αλλά και μέσα από το Δημοκρατικό Κόμμα για να βάλει τέλος στην υποψηφιότητά του απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο Τζο Μπάιντεν, που έχει καταλάβει καλά στο πετσί του τον τελευταίο καιρό ότι κάποιες φορές είναι καλύτερο να μασάς… παρά να μιλάς, ειδικά μετά το ντιμπέιτ με τον Τραμπ, απάντησε σε πληθώρα ερωτήσεων των δημοσιογράφων, κάνοντας κάποιες γκάφες, αλλά δίνοντας σε γενικές γραμμές μία πολύ διαφορετική εικόνα από εκείνη στο προ δύο εβδομάδων τηλεμαχία.

Παρόλα αυτά η συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, δύσκολα μπορεί να καταπνίξει την ολοένα αυξανόμενη πίεση από το εσωτερικό του κόμματός του να εγκαταλείψει την κούρσα επανεκλογής.

Η επιμονή του ότι είναι σε θέση για να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου φαίνεται να προκαλεί περισσότερο εκνευρισμό παρά να καθησυχάζει.

Τα περισσότερα μέσα εστίασαν στα δύο ηχηρά ολισθήματα: είπε Πούτιν αντί για Ζελένσκι, κάτι που πάντως αντιλήφθηκε αμέσως, διορθώνοντας το λάθος του, και αντιπρόεδρος Τραμπ αντί για αντιπρόεδρος Χάρις.

Θα μπορούσε να πει ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα και ίσως να μην δίναμε τόση σημασία εάν δεν είχαν προηγηθεί το καταστροφικό ντιμπέιτ και άλλες δημόσιες εμφανίσεις, που μαρτυρούν ότι ο 81χρονος Μπάιντεν χάνει τον ειρμό της σκέψης του και μπερδεύει τα λόγια του αλλά και την ισορροπία του.

Ολοένα κι ένας αυξανόμενος αριθμός Δημοκρατικών βουλευτών, δωρητών και εκλεγμένων αξιωματούχων παροτρύνουν τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα μετά την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ τον περασμένο μήνα, ενώ την σκυτάλη πήρε και το Χόλιγουντ.

Ο Μπάιντεν μίλησε για κάτι λιγότερο από μία ώρα, απευθυνόμενος σε 10 δημοσιογράφους και απαντώντας σε 19 ερωτήσεις.

Ωστόσο οι δύο γκάφες του Μπάιντεν έκαναν αίσθηση και αυτή τη φορά και σχολιάστηκαν όχι μόνο στα social media αλλά και από τα ίδια τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Τζο Μπάιντεν «σκόνταψε» από νωρίς, αλλά προσπάθησε να φανεί στιβαρός απέναντι στις ερωτήσεις σχετικά με την ικανότητά του να συνεχίσει την εκστρατεία του.

Δυσκολεύτηκε να διατυπώσει μια συνεκτική υπόθεση για την υποψηφιότητά του, παρόλο που υπερασπίστηκε σθεναρά το ιστορικό του και έδειξε ότι κατέχει καλά την εξωτερική πολιτική.

Ακολουθούν πέντε συμπεράσματα από τους New York Times…

Είπε ότι δεν φεύγει και δεν φεύγει 

Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε να παραμείνει στην προεδρική κούρσα και τηρεί τον λόγο του. «Είμαι αποφασισμένος να είμαι υποψήφιος», δήλωσε. Απέρριψε τις δημοσκοπήσεις που τον εμφανίζουν να χάνει από τον κ. Τραμπ και επέμεινε: «Πιστεύω ότι είμαι ο καταλληλότερος για να κάνω τη δουλειά».

Παραδέχθηκε όμως επίσης ότι το πρόγραμμα της προεδρίας έχει γίνει πρόκληση. «Απλά πρέπει, απλά, να βάλω λίγο περισσότερο ρυθμό στον εαυτό μου», είπε ο κ. Μπάιντεν.

Πριν από το ντιμπέιτ, είπε, το πρόγραμμά του ήταν γεμάτο και έκανε το «ηλίθιο λάθος» να ταξιδέψει πολύ και να ξενυχτήσει πολύ πριν από το ντιμπέιτ.

Ο Μπάιντεν κατηγόρησε επίσης το επιτελείο του για τις γεμάτες ημέρες λέγοντας ότι το «αγαπάει» αλλά «προσθέτουν πράγματα όλη την ώρα στο τέλος».

Μία δύσκολη αρχή

Η απάντηση του Μπάιντεν στην πρώτη ερώτηση περιείχε το είδος του ατοπήματος που έχει προκαλέσει ανησυχία στους Δημοκρατικούς. Ερωτηθείς σχετικά με την ικανότητα της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις να νικήσει τον κ. Τραμπ, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι «δεν θα επέλεγε την αντιπρόεδρο Τραμπ για αντιπρόεδρο αν πίστευα ότι δεν είχε τα προσόντα να γίνει πρόεδρος».

Επίσης, ξέφυγε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, λέγοντας ότι ακολουθεί τις συμβουλές του αρχηγού του -που είναι ο πρόεδρος- πριν διορθώσει τον εαυτό του και αναφερθεί στους ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές του.

Ωστόσο, απέφυγε τις παρατεταμένες, επώδυνες στιγμες του ντιμπέιτ, κατά τις οποίες αδυνατούσε να ολοκληρώσει μια σκέψη, ακόμη και όταν κατά καιρούς περιπλανιόταν στις απαντήσεις του.

Έδειξε να γνωρίζει καλά την εξωτερική πολιτική

Απέναντι στις αμφιβολίες σχετικά με την πνευματική του οξύτητα, ο Τζο Μπάιντεν έδειξε ότι εξακολουθεί να γνωρίζει καλά τις διεθνείς υποθέσεις.

Έδωσε μακροσκελείς και λεπτομερείς απαντήσεις για διάφορα θέματα εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ άλλων όταν είπε ότι ήταν έτοιμος να διακόψει τη σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο Σι καταλαβαίνει ότι υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσει», είπε ο κ. Μπάιντεν, αναφερόμενος στον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας.

Επανέλαβε την πάγια θέση του ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας και του Κρεμλίνου.

Ακόμα περιέγραψε λεπτομερώς τις προσπάθειές του να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ περιστασιακά ήταν «λιγότερο από συνεργάσιμο».

Έκανε επίσης λόγο για το παγκόσμιο διακύβευμα των εκλογών, λέγοντας ότι συνάδελφοί του παγκόσμιοι ηγέτες του είπαν ότι «πρέπει να κερδίσει», διότι ο κ. Τραμπ θα ήταν καταστροφή για τις χώρες τους.

«Μάχη» για να εξηγήσει γιατί είναι το καλύτερο πρόσωπο για να νικήσει τον Τραμπ

Σε μία αγωνιώδη προσπάθεια και επιχειρηματολογία για την υποψηφιότητά του, ο Μπάιντεν επιδόθηκε σε μακροσκελείς απαγγελίες για το τι έχει πετύχει ως πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να συνεχίσει, αλλά ποτέ δεν κατέληξε σε ένα συνοπτικό μήνυμα για το γιατί είναι το καλύτερο πρόσωπο για να το κάνει.

«Είμαι αποφασισμένος να είμαι υποψήφιος», είπε.

«Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να είμαι ρεαλιστής, να καθησυχάσω τους φόβους. Έχω δει – αφήστε τους να με δουν εκεί έξω, αφήστε με να τους δω εκεί έξω, ξέρετε – για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ήταν, ξέρετε, “ο Μπάιντεν δεν είναι προετοιμασμένος να καθίσει μαζί μας χωρίς σενάριο – ο Μπάιντεν δεν είναι προετοιμασμένος να…”».

Ήταν μερικές μόνο από τις στιγμές που η σκέψη του περιπλανιόταν δίχως σαφές συμπέρασμα.

Στη συνέχεια άρχισε να ανατρέχει σε στατιστικά στοιχεία σχετικά με την εμβέλεια της εκστρατείας επανεκλογής του για την προεδρία των ΗΠΑ και άφησε να εννοηθεί ότι όλη η δουλειά θα ήταν άχρηστη αν αποχωρούσε από την κούρσα.

Μετά η κουβέντα πέρασε στο ιστορικό του στη Γερουσία, προσθέτοντας: «Τέλος πάντων, θα γυρίσω γύρω γύρω και θα παρουσιάσω τα πράγματα που νομίζω ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε και πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ό,τι έχουμε κάνει».

Είπε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι ο ισχυρότερος υποψήφιος για να νικήσει τον κ. Τραμπ, αλλά παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι και άλλοι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να το κάνουν.

«Πιστεύω ότι είμαι ο καταλληλότερος για να κυβερνήσω και πιστεύω ότι είμαι ο καταλληλότερος για να κερδίσω, αλλά υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να νικήσουν τον Τραμπ», είπε.

Υπερασπίστηκε την Κάμαλα Χάρις

Ενώ ορκίστηκε να παραμείνει στην κούρσα, ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε επίσης σε πολλές περιπτώσεις τα διαπιστευτήρια της αντιπροέδρου του. Εξήρε το έργο της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στην άμβλωση και «την ικανότητά της να χειρίζεται σχεδόν οποιοδήποτε θέμα στο συμβούλιο».

Αλλά ξεκαθάρισε επίσης ότι τυχόν δημοσκοπήσεις που θα έδειχναν την Κάμαλα Χάρις να τα πηγαίνει καλύτερα σε μια αναμέτρηση με τον κ. Τραμπ δεν θα τον υποχρέωναν να παραιτηθεί. «Εκτός αν επέστρεφαν και έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσετε», είπε ο Μπάιντεν καταλήγοντας ότι «Κανείς δεν το λέει αυτό».

Πληροφορίες από New York Times

Πηγή φωτογραφιών: Reuters



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, τρεις περιφέρειες της χώρας που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων μηνών,...

Πολιτική

Ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα παντρευτεί τη σύντροφό του, Γεωργία Πολυτάνου. Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο Star,...

Αθλητικά

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα δύο αγώνες για την τρίτη και τελευταία ημέρα της πρεμιέρας της League Phase του Champions League. Η Μπενφίκα,...

Οικονομία

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε να μειώσει κατά 50 μονάδες, στο 4,75-5% τα επιτόκια βάσης, για πρώτη φορά από το 2020, ενώ...