Υπάρχουν έξι κοινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας που, αν δεν τα διαχειριστούμε σωστά, μπορεί να οδηγήσουν στο τέλος μιας σχέσης.
Μπορούμε να προβλέψουμε την κατάληξη μιας σχέσης ή ενός γάμου; Υπάρχει τρόπος να μειώσουμε τις αναταράξεις που αντιμετωπίζει, ενισχύοντας τις πιθανότητες όχι για ένα «ευτυχισμένο τέλος», αλλά για μια συνύπαρξη γεμάτη κατανόηση και σεβασμό; Ένας τρόπος είναι η αυτοανάλυση. Αναγνωρίζοντας τα αρνητικά στοιχεία της προσωπικότητάς μας, μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες ενός ενδεχόμενου χωρισμού. Με την αναγνώριση των λαθών μας, την ανάληψη των ευθυνών που μας αναλογούν και την προσπάθεια για αυτοβελτίωση, μπορούμε να εστιάσουμε στο μέλλον και στη χαρά της συνύπαρξης και της συντροφικότητας.
Ποια είναι, λοιπόν, ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μπορεί να συμβάλλουν σε έναν χωρισμό και θα πρέπει να εξετάσουμε;
1. Παρέχουμε συνεχώς φροντίδα:
Η υποχρεωτική φροντίδα αναφέρεται σε μια μορφή προσκόλλησης ενηλίκων, κατά την οποία το άτομο εστιάζει κυρίως στην παροχή φροντίδας προς τον σημαντικό Άλλο, παραμελώντας τη δική του ανάγκη για φροντίδα. Αυτό επισημαίνουν Έλληνες επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό Εγκέφαλος (2021). Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα δυσαρέσκειας και απομόνωσης, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε χωρισμό. Η υπερβολική προσφορά φροντίδας λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας που εμποδίζει την ανάπτυξη αμοιβαιότητας και ισότητας στις σχέσεις, περιορίζοντας την οικειότητα και την ενσυναίσθηση.
2. Αποφεύγουμε τις αντιπαραθέσεις:
Οι διαφωνίες είναι αναγκαίες και αναπόφευκτες σε μια μακροχρόνια σχέση ή σε έναν γάμο. Είναι σημαντικό να εκφράζουμε τα παράπονά μας με ειλικρίνεια. Όταν αυτό γίνεται με σωστό τρόπο, μπορεί να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων και στη βελτίωση της επικοινωνίας. Αντίθετα, η αποφυγή των διαφωνιών σε μια σχέση οδηγεί σε άλυτα ζητήματα και εμποδίζει την πρόοδο της σχέσης.
3. Εκφράζουμε υπερβολές:
Με άλλα λόγια, τείνουμε να υπερβάλλουμε και να δημιουργούμε καταστροφικές καταστάσεις από το παραμικρό. Συνήθως, η αφορμή είναι ασήμαντη, όπως το γεγονός ότι ο/η σύντροφος ξέχασε να πάει στο σούπερ μάρκετ ή στο καθαριστήριο. Ωστόσο, λόγω άγχους, πίεσης ή θλίψης, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και να διογκωθεί. Εάν η τάση για καταστροφολογία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, είναι καλό να την ελέγξουμε, προκειμένου να μειώσουμε τις πιθανότητες ενός ενδεχόμενου χωρισμού.
4. Είμαστε εγωιστές:
Το γεγονός ότι ο ναρκισσισμός αυξάνει την πιθανότητα χωρισμού δεν είναι ιδιαίτερα εκπληκτικό. Συχνά, όταν προκύπτουν προβλήματα ή συγκρούσεις, ένα άτομο με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά τείνει να υιοθετεί τη στάση του θύματος. Ο ναρκισσιστής συνδυάζει αυτή τη στάση με μια υπερβολική αίσθηση αυτοσημαντικότητας, αλαζονεία και έλλειψη ενσυναίσθησης. Ως αποτέλεσμα, δεν διαθέτει την ικανότητα και τον έλεγχο για να επιλύσει τα ζητήματα όταν η σχέση απειλείται. Πώς μπορεί κάποιος να βελτιώσει μια κατάσταση αν δεν αναγνωρίζει την ευθύνη του;
5. Υπάρχει έντονος εγωισμός:
Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας, κατά καιρούς, τοποθετούμε τις δικές μας ανάγκες πάνω από αυτές του/της συντρόφου μας. Αυτή είναι μια πτυχή της προσωπικότητάς μας που δεν οδηγεί απαραίτητα σε χωρισμό. Ωστόσο, το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτή η συμπεριφορά γίνεται συνήθεια, με αποτέλεσμα ο άλλος να αισθάνεται συνεχώς ανίκανος. Μια σχέση μπορεί να οδηγηθεί σε κατηφόρα αν ο εγωισμός παραμένει μόνιμα παρών.
6. Διαθέτουμε ένα ευαίσθητο Εγώ:
Οι έντονες ανασφάλειες μπορούν να προκαλέσουν αναταραχές σε μια σχέση, καθώς το ανασφαλές άτομο ενδέχεται να αναζητήσει εξωτερικές πηγές στήριξης για να διαχειριστεί ή να επιλύσει τα προβλήματά του. Μια από αυτές τις πηγές μπορεί να είναι η αναζήτηση προσοχής από κάποιον άλλον, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στο πρώτο βήμα προς την συναισθηματική ή άλλη μορφή απιστίας.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!