Το σωστό πλύσιμο των χόρτων για σαλάτα είναι πολύ σημαντικό για την απομάκρυνση χώματος, εντόμων και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.
Αυτή είναι η αναλυτική διαδικασία, που πρέπει να ακολουθούμε, ειδικά όταν μαγειρεύουμε για εγκύους ή και παιδιά.
Αφαίρεση των χαλασμένων φύλλων
Πριν το πλύσιμο, αφαιρέστε τα κιτρινισμένα ή χαλασμένα φύλλα και κόψτε τυχόν σκληρά ή ξυλώδη μέρη των χόρτων.
Μούλιασμα σε νερό
Τοποθετήστε τα χόρτα σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό.
Ανακατέψτε τα απαλά με τα χέρια σας για να φύγει το χώμα και τα υπολείμματα.
Αφήστε τα να μουλιάσουν για 5-10 λεπτά, ώστε να χαλαρώσουν τυχόν ρύποι ή σωματίδια.
Ξέπλυμα σε τρεχούμενο νερό
Αφαιρέστε τα χόρτα από τη λεκάνη (χωρίς να ανακατέψετε το νερό που μπορεί να έχει κατακάθι) και ξεπλύνετε τα καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
Αν είναι πολύ βρώμικα, επαναλάβετε τη διαδικασία με καθαρό νερό.
Ξίδι ή μαγειρική σόδα για απολύμανση (προαιρετικά)
Εάν επιθυμείτε πιο βαθύ καθαρισμό, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξίδι (περίπου 1/4 φλιτζανιού ανά λίτρο νερού) ή μαγειρική σόδα στο νερό κατά το δεύτερο μούλιασμα.
Αφήστε τα χόρτα να καθίσουν για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε ξανά με τρεχούμενο νερό.
Στέγνωμα
Αφού τα πλύνετε, στραγγίξτε τα καλά και αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί κουζίνας ή χρησιμοποιήστε ειδικό στεγνωτήρα σαλάτας (σαλατιέρα). Εάν τα χόρτα είναι πολύ βρεγμένα, η σαλάτα μπορεί να γίνει υδαρής και να χάσει την τραγανότητά της.
Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, τα χόρτα σας θα είναι καθαρά και έτοιμα για μια υγιεινή σαλάτα!
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!