«Αν το σπίτι δεν μοσχομυρίσει βουτυρένια κουλουράκια δεν καταλαβαίνεις Πάσχα» έλεγαν οι παλιές νοικοκυρές, αυτό δεν σημαίνει βέβαια απαραίτητα ότι θα φτιάξουμε με τα χεράκια μας και θα φουρνίσουμε μόνοι μας τα αγαπημένα μας πασχαλινά κουλουράκια. Η παράδοση τα θέλει αφράτα και τραγανά, φρέσκα και μυρωδάτα, δηλαδή όπως ακριβώς τα φτιάχνουν τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία που εμπιστευόμαστε. Αν δεν προλαβαίνουμε λοιπόν να μπούμε στη διαδικασία ή δεν το έχουμε και πολύ με τη ζαχαροπλαστική σε κάθε γειτονιά της πόλης θα βρούμε κουλούρια εξαιρετικά απολαυστικά.
Ηπείρου Γεύσεις
Παρ’ ότι δε κρατά η σκούφια μου από την Ήπειρο, τα γιαννιώτικα πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία, που βρίσκω -κατά μία παράδοξη αλλά ευτυχή συνθήκη- όλο το χρόνο, στις γυάλινες προθήκες του «Ηπείρου Γεύσεις» στα Ιλίσια, με κάνουν πολύ συχνά, ειδικά αυτές τις ημέρες, να λέω χαλάλι οι ανηφόρες, χαλάλι η δίαιτα, χαλάλι και η νηστεία (τα δάκρυα και οι πίκρες χαλάλι) και να φτάνω ως εκεί για αγοράζω μερικά για το σπίτι (άσχετα από το αν τα περισσότερα τα τρώω ήδη στο δρόμο). Εντάξει, την τελευταία φορά μπήκα στον πειρασμό και ζήτησα να μου χωρέσουν στο κουτί και μερικά σμυρνέικα, μιας και η μυρωδιά από το βούτυρο γάλακτος μου έσπαγε τα ρουθούνια. Στο τέλος, δε, μου πρόσθεσαν και μία χούφτα κανέλας (ξέρετε αυτές τις μικρές ζαχαρωμένες, στρογγυλές και τραγανές μπουκίτσες που γίνονται με πορτοκάλι) για να προετοιμαστώ ψυχολογικά για τις γιορτές, χωρίς απωθημένα. Λ. Χρ.
Νείλου 1, Ιλίσια, τηλ.: 210 7774 837
Φωτογραφία: Instagram/@daremabakery
Δαρεμά
Αυτό το αρτοποιείο 4ης γενιάς έχει ταυτίσει το όνομά του με τα κάθε λογής κουλούρια, όλα χειροποίητα και φτιαγμένα με τα αγνότερα των υλικών. Στην ίδια φιλοσοφία με τα διάσημα μουστοκούλουρά του αλλά και με όλα τα υπόλοιπα είδη, τα πασχαλινά (σμυρνέικα κουλούρια) είναι τόσο αφράτα και νόστιμα που αξίζει να φτάσει κανείς μέχρι τον φούρνο τους στο Μαρκόπουλο για να τα προμηθευτεί. Τα βρίσκετε και σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Αθήνα. Ζ.Π.
Σουνίου 2, Μαρκόπουλο Αττικής, τηλ.: 22990 25 744
Ρίζος Βασίλειος και Θωμάς
Πρόκειται για έναν συνοικιακό φούρνο στη γειτονιά των Άνω Αμπελοκήπων, κοντά στο Γηροκομείο Αθηνών, ο οποίος εκτός από το καθημερινό ψωμί παρασκευάζει όλο το χρόνο και μεγάλη γκάμα σε κουλούρια. Γι’ αυτό και στην ταμπέλα του υπάρχει το Αρτοποιία – Κουλουροποιία. Τα δύο αφέρφια έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα χειροποίητα κουλούρια και κριτσίνια που ξεφουρνίζουν καθημερινά και μπαίνοντας στο μαγαζί κανείς βλέπει γύρω του μεγάλες λαμαρίνες με ένα σωρό επιλογές, αλμυρές, γλυκές αλλά και νηστίσιμες. Το Πάσχα προσθέτουν και τρεις ακόμη πασχαλινούς τύπους κουλουριών: στρογγυλά, πλεξούδα και στρογγυλά με ζάχαρη ως επικάλυψη. Προσωπικά προτιμώ τις πλεξούδες, αλλά πάντα παίρνω μαζί και λίγα σμυρναίικα, που βγάζουν όλο τον χρόνο, αλλά εμένα έχουν συνδεθεί στο μυαλό μου με αυτές τις ημέρες της Λαμπρής. Ε.Σ.
Αρτοποιείο Καλατζή
Ο φούρνος του Καλατζή στον πεζόδρομο της Μητροπόλεως στο Μαρούσι, είναι το μαγαζί που θέλουμε να ξέρουμε ότι βρίσκεται πάντα εκεί. Με ιστορία που ξεπερνάει τα 100 χρόνια, και άπειρες ώρες λειτουργίας, έχει μία από τις πιο νοσταλγικές ποικιλίες των κουλουριών που μας φτιάχνουν τη διάθεση. Όχι ένα είδος, αλλά μία βιτρίνα ολόκληρη γεμάτη με κουλουράκια κάθε είδους, παραδοσιακά πλεξιδάκια ή και ελαφρώς πειραγμένα με σοκολάτα, βουτήματα old-school, cookies σε διάφορες εκδοχές για νέους, γέρους και παιδιά, με ξηροκάρπια ή ζαχαρωτά, βουτύρου ή νηστίσιμα. Είναι ίσως ο μόνος φούρνος που φτιάχνει πια τις πιο φουσκωτές κουλούρες ούζου που είναι υπόλευκες και θυμίζουν σύννεφα. Τα πασχαλινά κουλουράκια συστήνονται για όσους δεν προλαβαίνουν ή δεν μπορούν να φτιάξουν, θυμίζουν «γιαγιά» και αυτό τα λέει όλα. Γ.Μπ.
Μητροπόλεως 35, Μαρούσι, τηλ.: 210 8050 220
The sweet shop
Τραγανά πλεξουδάκια γεμάτα άρωμα και γεύση αληθινού βουτύρου, είναι ολόιδια με αυτά που τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά από τα χέρια της μαμάς και της γιαγιάς μας. Κάθε μέρα ζυμώνονται με τα καλύτερα υλικά, φουρνίζονται και ξεπουλάνε μέσα σε λίγες ώρες. Ζ.Π.
Βασ. Σοφίας 21, Μαρούσι, τηλ.: 210 6123 888
Rita’s cookies
Η Ρίτα Αμιραλιάν φτιάχνει όλο τον χρόνο διάφορα κουλουράκια και μπισκοτάκια, όλα φανταστικά. Ειδικά αυτές τις ημέρες όμως όλη η Κοκκινιά μυρίζει βούτυρο αφού το εργαστήριο της δε σταματάει να ξεφουρνίζει αφράτα και τραγανά κουλούρια που μοσχοβολάνε και λιώνουν στο στόμα. Αξίζει να διασχίσετε όλη την Αθήνα για να τα δοκιμάσετε, μαζί με το μεταξένιο τσουρέκι βέβαια. Ζ.Π.
Δομοκού 40, Παλιά Κοκκινιά, τηλ.: 210 4912 323
Αφοί Ασημακόπουλοι
Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, που βρίσκεται από το 1915 στο ίδιο ακριβώς σημείο, χαρακτηρίζεται για τις ποιοτικές πρώτες ύλες του (όπως το γάλα από έμπιστους παραγωγούς των Μεσογείων και το αιγοπρόβειο βούτυρο). Τα κουλουράκια που βρίσκουμε αυτές τις ημέρες εκεί είναι τριών ειδών: τα κλασικά σμυρναίικα, τα γάλακτος σε σχήμα πλεξούδας (με αμμωνία και βανίλια) και τα στρογγυλά «πάστα φλώρα», που είναι πολύ ιδιαίτερα αφού έχουν τη ζύμη του δημοφιλούς γλυκού και θα αρέσουν πολύ στους λάτρεις του. Ε.Σ.
Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ. 210 3610092
Bread BC
Ένας φούρνος νέας γενιάς που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια στο Χαλάνδρι και συνεχώς εξελίσσεται με νέα προϊόντα και προσεγμένα υλικά. Αξίζει να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά κουλούρια του με φρέσκο βούτυρο και πασχαλινά αρώματα. Εδώ θα βρείτε και μαστιχωτά τσουρέκια με βανίλια Μαδαγασκάρης αλλά και χειροποίητα σοκολατένια αυγά σε 3 ιδιαίτερες γεύσεις. Στον artisanal φούρνο φέτος θα βρείτε κι ένα Easter Bag με όλα τα προϊόντα εποχής: κουλουράκια, τσουρέκι, ένα σοκολατένιο αυγό και λαμπάδα (σε διάφορα χρώματα). Ν.Κ.
Αγ. Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6851 961
Στάνη
Λίγο πιο κάτω από την πλατεία Ομονοίας, υπάρχει αυτό το διαχρονικό, καλτ ζαχαροπλαστείο. Συνήθως οι περισσότεροι να το γνωρίζετε για τις παλιού τύπου πάστες και για τις φανταστικές κρέμες – αχ αυτό το ρυζόγαλο. Όμως, σε αυτή τη μικρή πηγή των γλυκών φτιάχνουν και εκπληκτικά πασχαλινά κουλούρια που μοσχοβολούν βούτυρο (χρησιμοποιούν το δικό τους, το οποίο μπορείτε και να αγοράσετε). Μην κάνετε εκπτώσεις στην αγορά τους γιατί βουτιούνται υπέροχα στο γάλα αλλά συνοδεύουν και φανταστικά τον καφέ. Β.Δ.
Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, τηλ. 210 5233 637
Σταυρόπουλος
Σαν αυτόν τον πολίτικο φούρνο δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βγείτε φορτωμένοι με σακούλες. Ανάμεσα στα πολλά και νόστιμα που φτιάχνουν, για αυτές τις γιορτινές μέρες ετοιμάζουν σιφνέικα κουλούρια με βούτυρο αγελάδος από τη Νάξο που ξεχειλίζουν από άρωμα βανίλιας. Στη σακούλα βάλτε και το τσουρέκι, με πολίτικη συνταγή και απίθανα αφράτο. Β.Δ.
Γαμβέτα 4, Αθήνα, τηλ. 210 3847 035
Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς, Γιάννα Μπαλαφούτη, Ζωή Παπαφωτίου, Εύη Σκλατινιώτη, Λουκία Χρυσοβιτσάνου, Νίκη- Μαρία Κοσκινά.
Το άρθρο της εβδομάδας
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!