της Ελευθερίας Κούρταλη
Με τίτλο “Μην φύγετε από ό,τι αγοράσατε τον Μάιο” η Bank of America δηλώνει bullish και τηρεί εποικοδομητική στάση για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΕΜΕΑ), παρατηρώντας πως τα διεθνή funds που επενδύουν σε αυτές είναι overweight στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνει, η θετική της στάση για την αγορές της περιοχής για το β’ εξάμηνο του 2024 οφείλεται στο γεγονός ότι ο κύκλος της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες αγορές αλλάζει, με την ΕΚΤ να προχωρά στην πρώτη μείωση επιτοκίων αυτή την εβδομάδα. Όπως τονίζει, αν και η Fed ίσως καθυστερήσει τη δική της πρώτη μείωση, προς το τέλος του έτους, η BofA συνεχίζει να αναμένει ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί στο δεύτερο μισό του 2024 και αυτός παραμένει ο παράγοντας – κλειδί πίσω από την bullish στάση της για τις μετοχές της ΕΕΜΕΑ.
Η περιοχή EEMEA στο σύνολό της σημείωσε τις ισχυρότερες εισροές σε περισσότερο από ένα χρόνο τον περασμένο μήνα, όπως σημειώνει η BoA, αν και διέφεραν από χώρα σε χώρα. Οι εισροές ήταν πιο ισχυρές στην Κεντρικής και Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία, έναντι περιστασιακών εκροών από το τις χώρες του Κόλπου. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές συνέχισαν να μειώνουν την έκθεση στη Νότια Αφρική, πιθανότατα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας μετά τις εκλογές. Η θέση βελτιώθηκε περισσότερο στη Νότια Αφρική, την Ουγγαρία και την Τουρκία, αλλά συνέχισε να μειώνεται στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, η θέση παραμένει ουδέτερη έως underweight σε όλη την περιοχή, με την Ουγγαρία να είναι το κύριο overweight έναντι της Σαουδικής Αραβίας που είναι το μεγάλο underweight των funds.
Τα funds των αναδυόμενων αγορών διεθνώς είναι επίσης overweight στην Ελλάδα, παρατηρεί η BofA, όπως και στις Ουγγαρία (που προαναφέρθηκε) και Αίγυπτο ενώ είναι underweight στις περισσότερες άλλες αγορές της περιοχής της ΕΕΜΕΑ. Όπως εξηγεί, τα στοιχεία είναι της EPFR και βασίζονται σε δείγμα 140 funds ενεργής διαχείρισης (active funds) με σημείο αναφοράς τον MSCI Αναδυόμενων Αγορών, με 123 δισεκατομμύρια δολάρια σε υπό διαχείριση ενεργητικό.
Από πλευράς rankings, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν την πρώτη θέση χάρη στα ισχυρά μερίσματα και τις υποστηρικτικές αποτιμήσεις, η Αίγυπτος είναι δεύτερη, η Τουρκία επέστρεψε στην τρίτη θέση και η Ελλάδα ακολουθεί την Ουγγαρία στην πέμπτη θέση, με επίσης ελκυστικά μερίσματα και αποτιμήσεις. Από την άλλη πλευρά, η αποδυνάμωση των κερδών έχει ωθήσει το Κουβέιτ στην τελευταία θέση των rankings.
To risk premium της Ελλάδας είναι το πέμπτο υψηλότερο, στο 9,5%, ενώ η απόδοση κερδών τοποθετείται στο 10,9% για φέτος και στο 11,2% για το 2025. Παράλληλα η ελληνική αγορά παρουσιάζει από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις στην περιοχή, στο 5,9% φέτος και στο 6,2% το 2025, οι οποίες σε επίπεδο αναδυομένων αγορών της Ευρώπης είναι οι δεύτερες υψηλότερες μετά από αυτές της Τσεχίας που τοποθετούνται στο 7,3% φέτος και στο 6,6% το 2025.
Ο δείκτης P/E της ελληνικής αγοράς διαμορφώνεται στο 9,3x, ενώ ο δείκτης λογιστικής αξίας P/B στο 1,7x, και οι δύο κάτω από τον μέσο ορό των τελευταίων 24 ετών, όπως σημειώνει η BofA, με τον δείκτη P/E ειδικότερα να κινείται χαμηλότερα και από τον μέσο όρο στις αναδυόμενες αγορές συνολικά.
Στις 20 κορυφαίες μετοχές από την περιοχή της ΕΕΜΕΑ τοποθετείται η Eurobank, στην οποία και τηρεί σύσταση buy η BofA, καθώς και η ΔΕΗ την οποία ωστόσο δεν καλύπτει.
Αντίθετα, η μετοχή του ΟΠΑΠ τοποθετείται στις 20 μετοχές στις οποίες τα funds των αναδυόμενων αγορών είχαν τους τρεις τελευταίους μήνες τις χαμηλότερες τοποθετήσεις.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!