Συστατικά
2 ¼φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως,
1 ½ κουταλάκι ξηρή μαγιά,
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα,
¼ κουταλάκι αλάτι,
½ φλ. ελαιόλαδο,
1 φλ. νερό.
#Για τη γέμιση:#
2 ½ φλ. ταχίνι,
½ φλ. αμύγδαλα αλεσμένα
(μην τα κάνετε σκόνη),
¾ φλ. ζάχαρη κρυσταλλική,
2 κουταλιές μέλι,
2 κουταλιές χαρουπόμελο,
¼ κουταλάκι μαγειρική σόδα.
#Για την επικάλυψη:#
4 κουταλιές μέλι,
4 κουταλιές νερό.
#Για τη ζύμη:# Αναμιγνύετε το αλεύρι με το αλεύρι ολικής αλέσεως, τη μαγιά, τη σόδα και το αλάτι.
Προσθέτετε το νερό, το ελαιόλαδο και ανακατεύετε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη.
Αλείφετε ένα μπολ με λίγο ελαιόλαδο.
Βάζετε μέσα τη ζύμη και τη στριφογυρίζετε να πάει το ελαιόλαδο παντού.
Σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.
#Ετοιμάζετε τη γέμιση:#Αναμιγνύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
Χωρίζετε τη γέμιση σε 4 (περίπου) ίσα μέρη.
#Φτιάχνετε την πλεξούδα:# Χωρίζετε το ζυμάρι σε 4 ίσα μέρη. Ανοίγετε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε ένα ορθογώνιο 30 εκ. πλάτος Χ 25 εκ. ύψος, περίπου. Με μια μικρή σπάτουλα απλώνετε σε όλη την επιφάνεια του ορθογωνίου, το ¼ της γέμισης. Αρχίζοντας από τη μεγαλύτερη πλευρά, τυλίγετε το ορθογώνιο σε ρολό (φωτό 1). Το αφήνετε στην άκρη και συνεχίζετε μέχρι να έχετε 4 ρολά.
Πάρτε ένα ρολό και με τις παλάμες των χεριών σας το ρολάρετε μέχρι να μακρύνει και να λεπτύνει. Το τελικό του μέγεθος θα είναι περίπου 60 εκατοστά, δηλαδή διπλάσιο από το αρχικό. Στη συνέχεια, το στριφογυρίζετε να γίνει σαν σχοινί (φωτό 2). Επαναλάβετε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα ρολά.
Ακολουθήστε τις οδηγίες στο σχετικό σχεδιάγραμμα και σχηματίστε την πλεξούδα (φωτό 3). Την τοποθετείτε σε ταψί και σκεπάζετε με μια πετσέτα κουζίνας. Την αφήνετε να σταθεί για 30 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C.
Ψήνετε την πλεξούδα στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά. Ενώ ψήνετε ετοιμάζετε την επικάλυψη. Ανακατεύετε το μέλι με το ζεστό νερό μέχρι να διαλυθεί. Μόλις βγάλετε την πλεξούδα από το φούρνο, αλείφετε σε όλη την επιφάνεια το μέλι με το νερό, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο μαγειρικής. Πασπαλίζετε με επιπλέον αμύγδαλα. Αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρετε.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!