Εξηγήσεις για τη θέση του Ήλιου και την επίδραση που έχει στα φυτά και στα ζώα του πλανήτη Γη
Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης αναφέρει πως ο Ήλιος πέρασε μέσα από ένα τεράστιο σύννεφο υδρογόνου πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια, επηρεάζοντας άμεσα την προστατευτική ηλιόσφαιρά του, κάτι που σημαίνει ότι άλλαξε ριζικά η ζωή στη Γη. Τα στοιχεία γι’ αυτό το γεγονός και οι επιπτώσεις του στο κλίμα της Γης δείχνουν επίσης ότι η θέση του Ήλιου στον γαλαξία μπορεί να έχει άμεση επίδραση στα φυτά και τα ζώα που αναπτύσσονται στον πλανήτη μας.
«Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ποσοτικά ότι υπήρξε μια “συνάντηση” μεταξύ του Ήλιου και κάτι εκτός του ηλιακού συστήματος που θα είχε επηρεάσει το κλίμα της Γης», δήλωσε ο αστροφυσικός Μέραβ Όφερ, καθηγητής αστρονομίας στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Αν και η κλιματική αλλαγή είναι επί του παρόντος ένα πολιτικά φορτισμένο θέμα, τα φυτά και τα ζώα που αναπτύσσονται στη Γη έχουν βιώσει επαναλαμβανόμενες και δραματικές εναλλαγές στο περιβάλλον τους για εκατομμύρια χρόνια. Ιστορικά, γεγονότα όπως ηφαιστειακές εκρήξεις, μετατόπιση τεκτονικών πλακών, αλλαγές στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ακόμη και η κλίση και η περιστροφή της Γης πιθανότατα συνέβαλαν σε αυτές τις ακραίες κλιματολογικές αλλαγές.
Ως αστροφυσικός που ειδικεύεται στη μελέτη της ηλιόσφαιρας του Ήλιου, δηλαδή του «φωτοστέφανου», φορτισμένου με σωματίδια, το οποίο προστατεύει το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα από την επιβλαβή διαστρική ακτινοβολία και τις γαλαξιακές ακτίνες, ο Όφερ υπέθεσε ότι αν ο Ήλιος επρόκειτο να έρθει σε επαφή με μία από τις μεγάλες φυσαλίδες υδρογόνου που επιπλέουν γύρω από τον γαλαξία μας, μπορεί επίσης να έχει άμεση και δραματική επίδραση στο κλίμα του πλανήτη. «Τα αστέρια κινούνται», είπε ο Όφερ, «και τώρα αυτό η μελέτη δείχνει όχι μόνο ότι κινούνται, αλλά αντιμετωπίζουν δραστικές αλλαγές».
Ταξίδι στον χρόνο
Για να δοκιμάσει τη θεωρία της επιστημονικής ομάδας, ο Όφερ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μοντέλα υπολογιστή για να παρακολουθήσει την κίνηση του Ήλιου. Γυρίζοντας το αστρονομικό ρολόι πίσω στον χρόνο, ο Όφερ συνάντησε ένα γεγονός που συνέβη πριν από περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy, ο Όφερ και οι συνεργάτες του εξηγούν πώς μια σειρά από μεγάλα, πυκνά διαστρικά σύννεφα που αποτελούνται από εξαιρετικά ψυχρά άτομα υδρογόνου (σύστημα Local Ribbon of Cold Clouds) τοποθετήθηκε μάλλον επισφαλώς. Κατά τον έλεγχο πιο κοντά, οι προσομοιωτές έδειξαν ότι ένα από τα σύννεφα, το Local Lynx of Cold Cloud, μπορεί να συγκρούστηκε με την ηλιόσφαιρα λόγω της θέσης του.
Σύμφωνα με τον Όφερ και τα συμπεράσματα των προσομοιώσεων, εάν συνέβαινε μια τέτοια σύγκρουση, θα μπορούσε να είχε αλλάξει αρκετά η ηλιόσφαιρα, κάτι που θα στερούσε από τη Γη την «προστασία» της. Αυτό σημαίνει ότι όλη η ζωή στη Γη όχι μόνο θα έφερε απίστευτα ισχυρά επίπεδα διαστρικής ακτινοβολίας και κοσμικών ακτίνων (που μπορούν να αλλάξουν το DNA), αλλά επίσης θα είχε εκτεθεί σε επικίνδυνες ποσότητες ατόμων σιδήρου και πλουτωνίου που έχουν απομείνει από εκρήξεις αστέρων.
*Με πληροφορίες από thedebrief
Σχετικές ειδήσεις
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!