Άνοιξε πριν από ένα χρόνο, στον παράδρομο της Μιχαλακοπούλου στα Ιλίσια. Σέρβιρε κρητική κουζίνα καφενείου με τον ανάλογο διάκοσμο και μουσική. Ακόμα έχω τη γεύση από τους μπουμπουριστούς κοχλιούς με την ξιδάτη αίσθηση στο στόμα και επίσης δεν μπορώ να ξεχάσω ούτε το τηγανητό κουνέλι ούτε φυσικά το αντικριστό. Πλέον μεταμορφώθηκε σε μια κλασική ταβέρνα με πιάτα που αντλούν έμπνευση από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, με μια κρητική τσαχπινιά. Κάτι εντελώς φυσιολογικό μιας και η ομάδα του Σήφη Μανουσέλη στην κουζίνα κρατάει από το νησί.
Ο κατάλογος δεν είναι μεγάλος, όμως έχει αρκετές επιλογές. Από τυροκαυτερή που τη φτιάχνουν με φέτα από την Κοζάνη και τη σερβίρουν με τραγάνα ψητά φύλλα με θυμαρίσιο μέλι – μην τρομάξετε της πάει – ντολμαδάκια, τα οποία τυλίγονται ένα ένα στο χέρι μέχρι μουσακά με αρχοντική, νόστιμη μπεσαμέλ – πιάτο δεν χάνετε – παϊδάκια αρνίσια αλλά και προβατίνας και χυλωμένο κυριακάτικο γιουβέτσι με μοσχάρι.
Ειδική μνεία θα κάνω στους νόστιμος, μελωμένους γίγαντες Πρεσπών με σπανάκι και σέσκουλα. Έρχεται μέσα σε πήλινο σκεύος και από την πρώτη πιρουνιά είμαι σίγουρος ότι θα θέλετε να βουτήξετε μέσα σε αυτό. Όπως και τους λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο. Ένα πιάτο βαθιά νόστιμο με τη σάλτσα να είναι αρκετά λεμονάτη αλλά και να χρειάζεται κάτι καυτερό για να έρθει σε μια ωραία ισορροπία.
Και πως να αφήσω απέξω από όλα αυτά το τηγανητό κουνέλι. Το κράτησαν από τον προηγούμενο κατάλογο – και καλά έκαναν – που μαγειρεύεται με τον κρητικό τρόπο, ήτοι με σάλτσα ξιδιού και δεντρολίβανο. Είναι ένας γευστικός μεζές που η μια μερίδα δεν φτάνει, ειδικά αν έχετε πάει με μερακλίδικη παρέα. Εδώ να σας αναφέρω ότι έχουν κρατήσει και το αντικριστό, όμως μόνο τις Κυριακές το μεσημέρι. Δυστυχώς, εγώ το επισκέφτηκα Σάββατο και απλά το είδα την προετοιμασία του.
Από αυτό το «φειδωλό» γεύμα δεν έλειψε ο τζιγεροσαρμάδες – αυθεντικός παρακαλώ – με σταμναγκάθι, που για να σας είμαι ειλικρινής δεν ήταν και από τα αγαπημένα μου, αλλά ούτε και τα κεφταδάκια στα οποία οι αντιστάσεις μου είναι μηδενικές. Καλοτηγανισμένα και γευστικά ήθελαν τη συνοδεία τηγανητής πατάτας, για να ολοκληρωθούν ως πιάτο (αν βρείτε τα κολοκυθάκια που λόγω εποχής γίνεται δύσκολο, να τα ζητήσετε και αυτά για συνοδευτικό στα κεφτεδάκια).
Για το τέλος, μην φύγετε χωρίς να πάρετε τη ρετρό την πάστα serano με κερασάκι μέσα. Τους την ετοιμάζει ο Αλέξανδρος Κονιάρης ένας φοβερός ζαχαροπλαστής που θα το διαπιστώσετε μόλις τήν δοκιμάσετε.
Δεν θα σας πω ότι μου αρέσει περισσότερο η τωρινή μορφή του Αοριτή από την προηγούμενη γιατί απλά δεν θεωρώ ότι αλλάξαν και πολλά. Τα πιάτα που σερβίρουν είναι το ίδιο νόστιμα και η ατμόσφαιρα το ίδιο ζεστή και φιλόξενη με το άψογο σέρβις. Το μόνο που άλλαξε η φιλοσοφία του φαγητού. Προσωπικά θα πήγαινα ξανά, και πάντα μεσημέρι.
info
Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, τηλ. 210 7255699
Το άρθρο της εβδομάδας
ΘΕΜΑΤΑ
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!