Connect with us

Hi, what are you looking for?

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Παράταση στο αδιέξοδο – Οι «Κασσελίστας» προειδοποιούν πως φεύγουν, η Ρένα Δούρου έρχεται

ΣΥΡΙΖΑ: Παράταση στο αδιέξοδο – Οι «Κασσελίστας» προειδοποιούν πως φεύγουν, η Ρένα Δούρου έρχεται


Με μια σκληρή διατύπωση στην πολιτική της απόφαση αποδοκίμασε χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία την προσωπική ψηφιακή πλατφόρμα του πρώην Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη και μαζί την κίνησή του να καλέσει σε μαζική εγγραφή τους υποστηρικτές του κι ενώ κινητικότητα εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες από στελέχη, πέραν των «87», με ορίζοντα το Συνέδριο.

«Παραπλανητική» η επιλογή ιστοσελίδας

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, το καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογράμμισε με νόημα πως «η δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας, αποτελεί άλλο ένα πρωτοφανές και πρωτόγνωρο γεγονός, μετά την αποστολή του εξωδίκου στην ΚΕ και την ΠΓ του κόμματος». «Είναι μια επιλογή συνειδητά παραπλανητική, αφού χρησιμοποιεί στο domain name και στο εσωτερικό της, το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και ανταγωνιστική στο κόμμα μας», συνεχίζει η πολιτική απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, κάνοντας ακόμη λόγο για «προσβλητικές αναφορές σχετικά με τους δήθεν 50 εργαζόμενους μέλη της Κ.Ε.».

«Πιστή τήρηση» των αποφάσεων

Αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 8-10 Νοεμβρίου, η χθεσινή απόφαση αναφέρει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει συντεταγμένα, με συλλογικότητα, πιστή τήρηση του Καταστατικού και των αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων του προς την εκλογή προέδρου» εκπέμποντας εμμέσως ένα πρώτο μήνυμα εφαρμογής του υφιστάμενου οδικού χάρτη προς τις κάλπες, αν και «ο εσωκομματικός διάλογος, από τις προσυνεδριακές διαδικασίες μέχρι τις προεδρικές εκλογές οφείλει να γίνει στη βάση της πολιτικής συζήτησης, της κατάθεσης πολιτικών σχεδίων για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της ελληνικής κοινωνίας», καθιστώντας τον εκ των ουκ άνευ, όπως επισημαίνεται, στον απόηχο των επεισοδίων που σημειώθηκαν προχθές στην οργάνωση μελών Καλλιθέας.

Αποστάσεις, ωστόσο, από τις διατυπώσεις που αφορούσαν τις εσωκομματικές εξελίξεις, τήρησαν χθες πέντε μέλη του καθοδηγητικού οργάνου, δηλαδή οι: Θεοδώρα Τζάκρη, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης και Ρένα Δούρου, παρότι συμφώνησαν με το πολιτικό σκέλος της ανακοίνωσης. Στην περίπτωση της κυρίας Δούρου, όμως, χθες η ίδια τοποθετήθηκε για πρώτη φορά αναφορικά με δημοσιεύματα που την θέλουν να κατέρχεται υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Σε δήλωσή της, «το κρίσιμο είναι να κτίσουμε την εναλλακτική, αξιόπιστη, προοδευτική, προγραμματική πρόταση με την οποία το κόμμα μας θα γίνει η κινητήρια δύναμη της δημοκρατικής, αριστερής, προοδευτικής παράταξης. Από το κάλεσμα αυτό δεν περισσεύει καμία και κανείς» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου κι ενώ εντείνονται οι πληροφορίες που θέλουν την Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να δέχεται πιέσεις από στελέχη και υποστηρικτές της να καταθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, στο προσεχές Συνέδριο.

Αναλυτικά, η δήλωση της Ρένας Δούρου:

«Το κρίσιμο σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ είναι να πάψει να τροφοδοτεί τα παραπολιτικά. Το κρίσιμο είναι να κτίσουμε την εναλλακτική, αξιόπιστη, προοδευτική, προγραμματική πρόταση με την οποία το κόμμα μας θα γίνει η κινητήρια δύναμη της δημοκρατικής, αριστερής, προοδευτικής παράταξης. Από το κάλεσμα αυτό δεν περισσεύει καμία και κανείς.

Με σεβασμό στις καταστατικές διαδικασίες του κόμματος, την εσωκομματική δημοκρατία και την πολυφωνία, οφείλουμε στους πολίτες που μας στήριξαν, μας στηρίζουν, να δείξουμε ωριμότητα, ευθύνη και να λειτουργήσουμε ενωτικά. Η δουλειά που κάνουμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δείχνει το δρόμο. Νομίζω ότι σήμερα αυτό είναι το πιο ουσιαστικό, από το να λειτουργούμε στείρα, διαψεύδοντας ανυπόστατα πράγματα, όπως τα κατά καιρούς δημοσιεύματα περί υποψηφιότητάς μου για τη θέση του προέδρου του κόμματος.

Δεν λειτούργησα ποτέ με όρους αυτοπρότασης, δεν λειτούργησα ποτέ με όρους παραπολιτικών. Και αυτό δεν θα αλλάξει τώρα».

Κατά ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως «προπομπός» της δήλωσης της Τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος εκλήφθηκε η δήλωση του πρώην Γραμματέα του κόμματος και σταθερού συνομιλητή της, Πάνου Ρήγα, ο οποίος τόνισε πως «μπορεί να καταθέσει οποίος θέλει υποψηφιότητα οποίος στο συνέδριο», παρατείνοντας, έτσι, υποθετικά το χρόνο υποβολής υποψηφιοτήτων που εκπνέει στις 24 Οκτωβρίου. Όπως τόνισε ο κ. Ρήγας, «μπορεί να καταθέσει όποιος θέλει υποψηφιότητα στο συνέδριο. Η οποία πλειοψηφία που διαμορφώνεται στο Συνέδριο, αποφασίζει τα πάντα», ζητώντας να μην «τροφοδοτεί την εσωστρέφεια» με ανακοινώσεις της η Πολιτική Γραμματεία.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που η Ρένα Δούρου εισέλθει στην εκλογική κούρσα, τότε η διάθεσή της δεν φαίνεται να απέχει από το να «λειτουργήσουμε ενωτικά», όπως επισήμανε στη χθεσινή δήλωσή της, ιδίως στην περίπτωση που δεν καταφέρει να κατέλθει υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης. Υπό αυτό το πρίσμα και με ενεργή την απόφαση απόρριψης της υποψηφιότητας του πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την Κεντρική Επιτροπή, η κυρία Δούρου θα μπορούσε να «κληροδοτήσει αναίμακτα ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης των Κασσελίστας αν όχι ολόκληρη», όπως σχολίασε στο protothema.gr, προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Κύμα φυγής

Από πλευράς του, «ο Στέφανος Κασσελάκης θα εξαντλήσει όλα τα μέσα» ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Kontra, ο Ευάγγελος Αντώναρος αναφορικά με την υποψηφιότητα του πρώην Προέδρου κι ενώ η πλευρά του εντείνει την πίεση προς το αντίπαλο εσωκομματικό στρατόπεδο με όχημα την απώλεια του κοινοβουλευτικού στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν αποχωρήσουν, άλλωστε, από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μόνο 4 βουλευτές, αυτή η απώλεια αρκεί να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν η Χαριλάου Τρικούπη άνοιξε χθες ακόμη περισσότερο την ψαλίδα της με την Κουμουνδούρου, όπως κατέγραψε η δημοσκόπηση της GPO.

Ανοίγοντας, πάντως, παράθυρο εξόδου τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι «Κασσελίστας» βουλευτές, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Πέτρος Παππάς κάθε άλλο παρά απέρριψαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που φαντάζει ως casus belli για την πλευρά των «87». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «αν αποκλειστεί προφανώς δεν έχω θέση στον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς θα ανεξαρτητοποιηθώ» αποκάλυψε για τον Στέφανο Κασσελάκη ο Βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η τοποθέτηση του Βουλευτή Κέρκυρας, Αλέξανδρου Αυλωνίτη. «Αν είναι υποψήφιος και δεν εκλεγεί, όλοι εμείς θα μείνουμε στο κόμμα μας, αν δεν είναι υποψήφιος που το θεωρούμε συνταρακτικό στοιχείο για ένα αριστερό κόμμα, κάποιοι από εμάς θα φύγουμε και ένας εξ αυτών είναι μπροστά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρξουν αποχωρήσεις για να μην πω ότι θα πάρει τη μορφή διάσπασης», περιέγραψε ο κύριος Αυλωνίτης.

Η «μάχη» της πλατείας

Μέχρι τότε, ωστόσο, με έντονους συμβολισμούς εξελίσσεται η «μάχη της Πλατείας» ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον προκάτοχό του, με δεδομένο ότι ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τοποθετηθεί για την… οικονομία τουλάχιστον, την ερχόμενη Τρίτη 22 Οκτωβρίου, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου του, στον Πειραιά. Μια ημέρα νωρίτερα, ωστόσο, δηλαδή τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, είχε προγραμματιστεί η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, με ομιλία του στην Πλατεία Κολοκοτρώνη, μπροστά στην παλιά Βουλή. Αν και το αίτημα εστάλη αρχικά από ομάδα υποστηρικτών του, ακολούθησε και νέα γραπτή επικοινωνία με το δήμο Αθηναίων, με την οποία ο κ. Κασσελάκης ζητούσε δια του συνηγόρου του τη χορήγηση σχετικής άδειας ως πολιτικής εκδήλωσης του «Προέδρου και υποψήφιου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ». Με δεδομένη την… υπογραφή, η Πλατεία Κοτζιά ικανοποίησε το πρώτο αίτημα, καθώς η πολιτική υπογραφή του κ. Κασσελάκη έχει μεταβληθεί μετά την πρόταση μομφής, ενώ αναμένεται να αποφασίσει οριστικά σήμερα για το εάν τελικά θα παραχωρήσει την Πλατεία Κολοκοτρώνη για ομιλία την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου μετά από νέο αίτημα της πλευράς Κασσελάκη, η οποία φαίνεται να θέλει να πει την τελευταία λέξη, μετά τον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Τρομακτικό βίντεο: Η στιγμή που τεράστιο κύμα «καταπίνει» 20χρονο τουρίστα στην Ινδονησία που πόζαρε για φωτογραφία

Φρίκη για 10χρονη στην Ισπανία: Ο πατριός της τη βίασε και την άφησε έγκυο

Έφθασαν στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης από τη Γερμανία, αναμένονται F-16 από τη Νορβηγία



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Η BMW ανακοίνωσε πρόσφατα την ανανέωση της σχεδιαστικής της ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η νέα BMW 2 Series Gran Coupe,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

του Νεκτάριου Διατσίδη   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Η KTM έχει αναπτύξει μια ολοκαίνουργια εποχή ηλεκτρονικής αρχιτεκτονικής, που αναδείχθηκε από τα ταμπλό της οθόνης αφής V80...

Κόσμος

Στη σύλληψη του 19χρονου γιου του Βρετανού φωτορεπόρτερ Πολ Λόου προχώρησαν οι αρχές της Καλιφόρνια, που τον κατηγορούν για τη δολοφονία του πατέρα του,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Το ανανεωμένο plug-in υβριδικό Audi A3 Sportback TFSI ε, είναι γεγονός και μαζί του φέρνει περισσότερη ιπποδύναμη από τον προκάτοχο του,...