Ενώ η πρόταση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για αποστολή βοήθειας 100 δισ. δολ. στην Ουκρανία τα επόμενα πέντε χρόνια αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, το πιο δύσκολο νατοϊκό μέλος έρχεται να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για την Ατλαντική Συμμαχία.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο μοναδικός ηγέτης κράτους μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, θέλει να αλλάξει το στάτους της χώρας του στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
Σκοπός του Όρμπαν είναι να αποφύγει να βοηθήσει την Ουγγαρία εναντίον της Ρωσίας στο μέτωπο.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία προσπάθησε να περιορίσει την υποστήριξη της Δύσης και του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, καθ’ όλη τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας.
Τον Απρίλιο του 2022, ο Όρμπαν αναφέρθηκε στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως έναν από τους «αντιπάλους» του.
Αρνείται να στείλει όπλα στην Ουκρανία, ενώ και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 μπλόκαρε την απελευθέρωση κονδυλίων δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ για το Κίεβο.
Πρόσφατα είπε ότι υποστήριξε την πολιτική του ΝΑΤΟ να βοηθά άλλα μέλη εάν δέχονταν επίθεση, αλλά δεν υποστήριξε την παροχή χρημάτων και όπλων στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος.
Είπε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στρατευμάτων.
Ο Όρμπαν είπε επίσης ότι δεν συμφωνεί με τις απόψεις ορισμένων μελών του ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει σε χώρες στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας, αντ’ αυτού περιέγραψε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως πόλεμο μεταξύ «δύο σλαβικών χωρών».
Έτσι, μιλώντας ο Όρμπαν, στο κρατικό ουγγρικό ραδιόφωνο την Παρασκευή 24 Μαϊου δήλωσε ότι θα «επαναπροσδιορίσει» τη συμμετοχή της Ουγγαρίας, στο ΝΑΤΟ.
«Οι δικηγόροι και οι αξιωματικοί μας εργάζονται σκληρά για να δουν πώς η Ουγγαρία μπορεί να διατηρήσει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ με τρόπο που να μην χρειάζεται να συμμετέχει σε ενέργειες του ΝΑΤΟ εκτός ΝΑΤΟ έδαφος», σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Όρμπαν είπε ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και δικηγόροι στη χώρα προσπαθούσαν να βρουν τρόπους για να επιτρέψουν στην Ουγγαρία να ενεργεί διαφορετικά από τα άλλα μέλη της συμμαχίας.
Είπε ότι το να επιτραπεί στην Ουγγαρία να εξαιρεθεί επίσημα από τις συζητήσεις του ΝΑΤΟ σχετικά με την επέκταση του ρόλου της στην τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε ένα νέο είδος ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!