«Irasshaimase», μας λέει δυνατά και συγχρονισμένα όλο το προσωπικό στο Matsuhisa Paros, με το που κατεβαίνουμε τα σκαλοπάτια του ξενοδοχείου στο οποίο στεγάζεται. Ένα θερμό «καλώς ήρθατε» δηλαδή, σε ένα ακόμα «γαστρονομικό καταφύγιο» του Nobu Matsuhisa. Έχουν περάσει περίπου 38 χρόνια από τότε που ο Ιάπωνας σεφ άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο στο Μπέβερλι Χιλς και το χαμόγελό του παραμένει το ίδιο εγκάρδιο. Με αυτό το χαμόγελο εμφανίστηκε στο ραντεβού μας. «Πάντοτε ελέγχω την ποιότητα, θέλω το τελικό προϊόν να είναι καθαρό, νόστιμο και απλό», μου εξηγεί όταν τον ρωτάω πώς εξασφαλίζει το ίδιο επίπεδο φαγητού σε όλα τα εστιατόριά του. Αυτή είναι η φιλοσοφία ενός σεφ που ξεκίνησε από την πόλη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας και πλέον έχει αφήσει το στίγμα του σε πάνω από 40 σημεία ανά τον πλανήτη.
Η ελληνική κουζίνα και η κάππαρη
Για τον Nobu, η Αθήνα, η Μύκονος και η Πάρος έχουν έναν κοινό παρονομαστή: το απλό, ποιοτικό φαγητό χωρίς περιπλοκότητες. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που αποφάσισε να τις συμπεριλάβει στη γαστρονομική του πορεία στην Ελλάδα. Τι κοινό όμως έχουν η ελληνική και η ιαπωνική κουζίνα; «Πολλές», μου λέει. «Μπορεί να μην έχουν ακριβώς το ίδιο στυλ μαγειρέματος, αλλά έχουν μια κοινή φιλοσοφία». Μου αποκαλύπτει ότι η «γούνα», μια παραδοσιακή συνταγή της Πάρου για ψάρι λιαστό, που στεγνώνει και σιγοψήνεται για αρκετές ώρες στον ήλιο, μοιάζει αρκετά με μια παρασκευή της πατρίδας του που λέγεται «himono».
Στην Ελλάδα όμως ο Nobu δεν βρίσκει απλώς έναν πρόσφορο και συναφή επιχειρηματικό προορισμό, αλλά κυρίως μια γη που του δίνει γευστικές και ποιοτικές πρώτες ύλες. «Πολλά ελληνικά υλικά που γνώρισα εδώ τα χρησιμοποιούμε πλέον για τα εστιατόριά μας σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως η κάππαρη και το ελληνικό ελαιόλαδο», μου αναφέρει. Μάλιστα, το Nobu έχει μια ελληνική σαλάτα -Nobu style φυσικά- με φέτα, κρεμμύδια, ντομάτες και κάππαρη. Ο λόγος; Είναι το αγαπημένο του ελληνικό πιάτο, μαζί με το ψητό χταπόδι και τα ντολμαδάκια.
Η χαρά της μαγειρικής
«Μου αρέσει να χαζεύω τον κόσμο που έρχεται στο εστιατόριό μου για να απολαύσει την κουζίνα του τόπου μου. Χαίρομαι όταν τους βλέπω να χαμογελούν και να γελούν φεύγοντας. Αυτό είναι το κίνητρό μου. Αυτή είναι η στιγμή που με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο. Γι’ αυτό θέλω να συνεχίσω να μαγειρεύω και να αναπτύσσω την επιχείρησή μου», μου λέει. «Η μαγειρική είναι όλη μου η ζωή, δεν ξέρω να κάνω καμία άλλη δουλειά», συνεχίζει χαμογελώντας. Δεν νομίζω, εξάλλου, ότι κανείς στον κόσμο θα ήθελε ο Nobu Matsuhisa να κάνει κάποιο άλλο επάγγελμα. Είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι προσφέροντάς μας απλό, γευστικό και ποιοτικό φαγητό. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.
info
Matsuhisa Paros, Avant Mar Hotel, τηλ. 22844 40320, avantmar.com
Κείμενο: Πέγκυ Μπαμπάθα
Το άρθρο της εβδομάδας
FOOD SCIENCE
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!