Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Συγκρατημένος ο Βασίλης Φουρλής για την κατανάλωση στην Ελλάδα λόγω ακρίβειας

Συγκρατημένος ο Βασίλης Φουρλής για την κατανάλωση στην Ελλάδα λόγω ακρίβειας


Του Γιώργου Λαμπίρη

Περιορισμένη αισιοδοξία διατηρεί για το ευρύτερο περιβάλλον της κατανάλωσης στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Fourlis Group, Βασίλης Φουρλής, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της Εθνικής Τράπεζας βάσει των οποίων προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2024 με ενίσχυση του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών και αύξηση του δείκτη τουριστικής κίνησης.

Ο επικεφαλής του ομίλου κατά την ενημέρωση των χρηματιστηριακών αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, ήρθε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η κατανάλωση στο λιανεμπόριο έχει πληγεί λόγω της ακρίβειας και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Πρόσφατη μάλιστα αναφορά του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, έκανε λόγο για διψήφια πτώση εσόδων στα λιανεμπορικά καταστήματα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023 και τις ελπίδες για να κινηθεί η αγορά, να μετατίθενται στην περίοδο του Πάσχα.

“Οι μακροοικονομικοί δείκτες της κατανάλωσης δεν συμβαδίζουν με το ευρύτερο μακροοικονομικό κλίμα στην Ελλάδα. Πιέζονται τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, καθότι τα ενοίκια και τα τρόφιιμα επιβαρύνουν το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα πολλοί κλάδοι της λιανικής να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι δείκτες για τις κατασκευές και οι νέες οικοδομικές άδειες, με όλη αυτή την μακροοικονομική ευφορία που τις συνοδεύει, θα διαχυθούν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα έτσι ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση. Είναι σαφές ότι όλες οι επιχειρήσεις προχωράνε σε αυξήσεις μισθών, ιδιαίτερα μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού. Πιστεύουμε ότι οι αυξήσεις μισθών θα ωφελήσουν τη δραστηριότητα του ομίλου μας στη λιανική, διότι τα προϊόντα που πουλάμε εμείς (IKEA, Ιntersport, Holland & Barrett), είναι ευρείας κατανάλωσης”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ομίλου. 

Παρά τη γενική εικόνα που περιέγραψε, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η εικόνα του Fourlis Group στη λιανική που απαρτίζεται από τις IKEA, Intersport και Holland & Barrett, είναι θετική κατά το πρώτο τρίμηνο τόσο σε πωλήσεις όσο και σε κερδοφορία σε σχέση με πέρυσι. 

Ορόσημο το κατάστημα της ΙΚΕΑ στο Ελληνικό

Σε επίπεδο στρατηγικής ο όμιλος έχει παρουσιάσει το πλάνο που θα τον οδηγήσει έως και το 2027, όπου ανοίγει το τελευταίο μεγάλο κατάστημα της IΚΕΑ στο Ελληνικό. Το 2023 ήταν σημαντικό με αρκετές πρωτοβουλίες που έλαβε ο όμιλος στο επιχειρηματικό πεδίο όπως η έξοδος από την Τουρκία καθώς και η πώληση της Athlete’s Foot, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον σε τομείς που θα φέρουν κερδοφορία. Επίσης έγιναν βελτιώσεις στον τρόπο που τρέχουν οι εταιρείες από πλευράς παραγωγικότητας, κάτι που φαίνεται στο operating leverage, με την κερδοφορία να αυξάνεται ταχύτερα από τις πωλήσεις. 

Κομβικό σημείο αποτελεί η δημιουργία του διαμετακομιστικού κέντρου στον Ασπρόπυργο για λογαριασμό του ομίλου InterIKEA, ο οποίος συνδέει τους δικαιοδόχους της ΙΚΕΑ με την ανάπτυξη της γκάμας των προϊόντων και ευθυγραμμίζει τη συνολική στρατηγική κατεύθυνση της ΙΚΕΑ παγκοσμίως. Θυμίζουμε ότι από το logistics center που θα κατασκευαστεί από την Trade Estates, συμφερόντων του ομίλου Φουρλή και θα δημιουργηθεί ένα hub, από όπου θα προμηθεύονται τα προϊόντα τους όλα τα καταστήματα IΚΕΑ της Μεσογείου. Η συγκεκριμένη επένδυση θα αγγίξει τα 70 εκατομμύρια ευρώ και θα φέρει τη δημιουργία ενός logistics center με επιφάνεια 50.000 τετραγωνικών μέτρων. 

Στον τομέα του δικτύου των καταστημάτων, ο διευθύνων σύμβουλος του Fourlis Group, Δημήτρης Βαλαχής, τόνισε πως σε ό,τι αφορά την IKEA ολοκληρώνεται η αναμόρφωση των καταστημάτων, ενώ πρόσφατα λειτούργησε το καινούργιο κατάστημα της ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία. Το τελευταίο διάστημα λειτούργησαν τρία νέα καταστήματα Intersport στην Ελλάδα και ένα στη Ρουμανία, ενώ ο όμιλος ολοκλήρωσε την ανανέωση των καταστημάτων της αλυσίδας αθλητικών ειδών στο εσωτερικό. “Επίσης έχουμε επενδύσει στη Holland & Barrett και στον τομέα υγείας και ευεξίας με έξι καταστήματα έως τώρα στη Ελλάδα, ενώ ήδη λειτουργεί η πλατφόρμα του ecommerce και τα αποτελέσματα της πρώτης χρονιάς είναι πολύ ενθαρρυντικά (κύκλος εργασιών 0,8 εκατ. ευρώ)”, είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φουρλή. 

Τρία νέα καταστήματα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα

Στο πλάνο της House Market. A.E. θυγατρικής του ομίλου είναι να αναπτύξει τρία νέα καταστήματα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, από τα οποία το πρώτο θα λειτουργήσει φέτος στην Πάτρα στο νέο retail park του ομίλου. Θα ακολουθήσει το Ηράκλειο όπου επίσης κατασκευάζεται εμπορικό πάρκο και στα μέσα του 2027 αναμένεται να ολοκληρωθεί το project του retail park στο Ελληνικό. Επίσης πριν από το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το νέο εμπορικό πάρκο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών – εκεί που βρίσκονται σήμερα τα ΙΚΕΑ – όπου θα λειτουργήσει το Fourlis Retail Hub με τρεις ενοικιαστές επιπλέον, ήτοι την Intersport, τη Holland & Barrett και έναν ακόμη μεγάλο λιανέμπορο, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Για την Intersport ο όμιλος αναζητά ευκαιρίες κυρίως στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στο προσεχές διάστημα, καθότι υφίστανται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, συμπλήρωσε ο κύριος Βαλαχής. 

Η συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος

Σε ό,τι αφορά την αλυσίδα προϊόντων υγείας και ευεξίας, Holland & Barrett, ο ίδιος ανέφερε ότι το μοντέλο λειτουργίας, ενώ στάθηκε και στη στρατηγική συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος που ξεκίνησε από το κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο Ελληνικό και συνεχίζεται τον επόμενο μήνα στο κατάστημα ΑΒ της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στη Νέα Ερυθραία και στη Θεσσαλονίκη, στο κατάστημα ΑΒ στο εμπορικό πάρκο Florida1. H συνεργασία με την ΑΒ θα συνεχιστεί εντονότερα στο β’ εξάμηνο του 2024, ενώ το 2025 θα υλοποιηθεί η επέκταση της Holland & Barrett στη Ρουμανία. 

Στόχος η αύξηση του EBIT λιανικής από το 4% στο 8% με ώθηση από την ΙΚΕΑ

Στόχος του ομίλου είναι να διπλασιάσει το EBIT margin τα επόμενα χρόνια και να αυξήσει το operating leverage. Πιο συγκεκριμένα το περιθώριο EBIT της λιανικής από 4% το 2023 θα γίνει τουλάχιστον 8% με κύριο πόλο ανάπτυξης της κερδοφορίας να αποτελεί η ΙΚΕΑ. 

Έως και το 2027 ο όμιλος θα έχει τζίρο στα 750 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα της λιανικής και δεδομένης της απόσχισης του κλάδου real estate της Trade Estates ΑΕΕΑΠ. Θυμίζουμε ότι το 2023 ο κύκλος εργασιών του ομίλου μόνο για τη δραστηριότητα λιανικής ήταν 523 εκατ. ευρώ, αυξημένoς κατά 10% σε σύγκριση με το 2022.
 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Συνεδριάζει το πρωί της Δευτέρας, 30 Σεπτεμβρίου, στις 11:00, το Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν...

Πολιτική

Με ένα ακόμη αιχμηρό σχόλιο επανέρχεται στην κριτική του για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης. Αφορμή το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» της...

Μαγαζίνο

Η διατήρηση μιας φιλίας από απόσταση μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Ποιες μέθοδοι μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις...

Αθλητικά

Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός κοντράρονται στο Κλειστό της Καλλιθέας στη Ρόδο για το Super Cup (ΕΡΤ3) με φόντο τον πρώτο τίτλο της σεζόν. Οι...