Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Σταθερά ανοδικά το Χρηματιστήριο για την ανάκτηση των 1.450 μονάδων

Σταθερά ανοδικά το Χρηματιστήριο για την ανάκτηση των 1.450 μονάδων


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:46

του Μάνου Χαχλαδάκη

Σταθερά ανοδικά συνεχίζει η αγορά της Αθήνας με στήριξη κυρίως από την ΕΤΕ και την Coca Cola, στην τελευταία συνεδρίαση ενόψει των αργιών για το Πάσχα και την Πρωτομαγιά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.455,6 μονάδες με +0,55% και τον τζίρο στα 53 εκατ. ενώ έχουν διακινηθεί 13 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,3% στις 1.253 μονάδες, ο FTSE σημειώνει άνοδο 0,6% στις 3.533 μονάδες, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM υποχωρεί κατά 0,4% στις 2.361 μονάδες.

Μετά από μία ισχυρή εβδομάδα με νέα υψηλά 13 ετών η αγορά κινείται στην “κουτσουρεμένη” τρέχουσα με περιορισμένη διάθεση ανάληψης ρίσκου, κάτι μάλλον λογικό δεδομένου ότι η Λεωφόρος Αθηνών που ακολούθησε χτες τις ευρωπαϊκές αγορές μένοντας κλειστή λόγω Πρωτομαγιάς, μετά τη σημερινή συνεδρίαση θα επανέλθει στις συναλλαγές την Τετάρτη (λόγω των αργιών του Πάσχα και τη μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς).

Από τη μία ο κίνδυνος αρνητικών συσχετισμών στα διεθνή ταμπλό αυτές τις ημέρες και από την άλλη η πρόσφατη ισχυρή ανοδική κίνηση θεωρητικά δίνουν ένα προβάδισμα στους πωλητές, ωστόσο με επιλεκτικές κινήσεις των επενδυτών η Λ. Αθηνών συντηρείται σε θετικό πρόσημο και με αυξημένο τζίρο, έχοντας στόχο σε πρώτη φάση την ανάκτηση των 1.450 μονάδων.

Στα της επικαιρότητας, στη χτεσινή της συνεδρίαση η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της όπως ήταν μάλλον δεδομένο, την ώρα που τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν να έχουν κλείσει την πόρτα σε μία μείωση του κόστους δανεισμού τον Ιούνιο, κάτι που πριν μερικούς μήνες φαινόταν ως το πιθανότερο ενδεχόμενο. Στις δηλώσεις του όμως ο κεντρικός τραπεζίτης Τζέι Πάουελ απέκλεισε τουλάχιστον μία αύξηση στην επόμενη συνάντηση της Fed καθησυχάζοντας τους επενδυτές.

Στο ταμπλό

Όπως προαναφέρθηκε, στις βασικές επιλογές των αγοραστών είναι η Εθνική που κινείται με ισχυρά κέρδη 2,7% και τζίρο 4 εκατ. ευρώ, έχοντας στο πλευρό της τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χτες με αύξηση της κερδοφορίας της κατά 45%.

Μαζί της η ΕΤΕ παίρνει και τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο, που ακολουθεί ανοδικά αλλά σε ήπιους τόνους, στο +0,75% η Πειραιώς, στο +0,7% η Alpha και στο +0,6% η Eurobank .

Στις πρώτες θέσεις του τζίρου διατηρείται η Epsilon, κινούμενη σταθερά στα 12 ευρώ της δημόσιας πρότασης με τζίρο 4 εκατ. προς ώρας.

Ισχυρά ώθηση δίνει στην αγορά η δεικτοβαρής Coca Cola με +1,9%, ενώ στις υπόλοιπες επιλογές των αγοραστών είναι η Aegean με +1%, η Motor Oil με +0,7%, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με +0,6% και η Βιοχάλκο με +1%. 

Από την άλλη, πτωτικά κινούνται ο Τιτάνας με -0,85%, ο Μυτιληναίος με -0,3%, η Cenergy με -0,25% και οι Λάμδα και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -0,5%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Austriacard κινείται με ισχυρή πτώση 5% και αυξημένο τζίρο ήδη άνω των 2,6 εακτ. ευρώ, διορθώνοντας προς την τιμή του placement (6 ευρώ) ενώ Intracom και Intralot κινούνται ελαφρώς ανοδικά.

Υπέρ των πωλητών είναι οι πλέον οι ευρύτεροι συσχετισμοί, με 52 μετοχές να κινούνται ανοδικά έναντι 67 πτωτικών.

Η εικόνα διεθνώς

Στις ΗΠΑ οι δείκτες χτες εν μέσω έντονης μεταβλητότητας τελικά κατέληξαν να κλείσουν με περιορισμένες μεταβολές (+/-0,3%) διαφορετικά πρόσημα (θετικός ο Dow Jones, πτωτικοί οι S&P 500 και Nasdaq) με την προθεσμιακή αγορά όμως σήμερα να δείχνει σαφές προβάδισμα των αγοραστών.

Τα futures του Dow Jones κινούνται στο +0,35%, του S&P 500 στο +0,6% και του Nasdaq στο +0,95%.

Στην Ευρώπη οι τάσεις είναι μικτές, με τον γερμανικό DAX στο +0,1%, τον βρετανικό FTSE 100 στο +0,35% και τους δείκτες σε Ιταλία και Ισπανία ελαφρώς ανοδικά, ενώ ο γαλλικός CAC κινείται στο -0,8% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στo 0 -0,4%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ υποχώρησε χτες κάτω του 4,6% κατά τη διάρκεια της ομιλίας Πάουελ αλλά η κίνηση φαίνεται πως ήταν παροδική έχοντας επανέλθει σήμερα στο 4,613% με το 2ετές ΗΠΑ 4,939%, ενώ το ελληνικό 10ετές βλέπει τη δική του στο 3,520%.

Αντίθετα, αισθητά μειωμένες είναι οι τιμές του πετρελαίου μετά τη βουτιά περί του 3% με φόντο την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων. Το Brent κινείται στα 84,2 δολάρια το βαρέλι σήμερα και το WTI στα 79,5 δολ. μαζεύοντας ένα μικρό μέρος των χτεσινών απωλειών.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Είναι κοινό μυστικό ότι εδώ και αρκετό καιρό υπήρχε γκρίνια στη Νέα Δημοκρατία σε σχέση με διάφορες παρεμβάσεις του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριου Σαλμά. Κατά...

Αθλητικά

O Άκης Μάντζιος κατάφερε να εξουδετερώσει τα ατού του Ολυμπιακού και οδήγησε τον Άρη σε μία σπουδαία νίκη με 2-1 σκορ επί των Πειραιωτών...

Πολιτική

Πριν απο λίγο υπερψηφίστηκε η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας για εκλογές στις 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου , αν χρειαστεί, και έκτακτο συνέδριο απο...

Ελλάδα

Τροχαίο ατύχημα μετά από τρελή πορεία ΙΧ σημειώθηκε στην Πάτρα τα ξημερώματα. Ήταν περίπου 02:00 το βράδυ όταν ο οδηγός του αυτοκινήτου που κινούνταν...