Μήπως τελικά η πασίγνωστη φράση βγήκε απλά για να περιγράψει το σπουδαίο και περίφημο αυτό φαγητό; Τα δικά μας κυπριακά λάχανα, τα σκουροπράσινα, τα πλατύφυλλα, με την ελαφριά πικράδα, με τα εύγευστα λευκά νεύρα και τη λεπτεπίλεπτη υφή είναι η καλύτερή μου εκδοχή για λαχανοντολμάδες-αυγολέμονο. Με πλούσια γέμιση, ακανόνιστα τυλιγμένα και λουσμένα με βελούδινη σάλτσα αυγολέμονο σφραγίζουν την εκτίμηση και την αγάπη μας για την παραδοσιακή κουζίνα, περνώντας από γενιά σε γενιά, αναλλοίωτα και σταθερά.
*Τσιγαρίστε σε φυτικό λάδι ένα μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να καραμελώσει. *Προσθέστε 300γρ. κιμά καρικεύοντάς τον με αλάτι, μαύρο πιπέρι, ξηρό δυόσμο, κανέλα, κύμινο και ζωμό λαχανικών σε σκόνη και ανακατέψτε καλά. *Όταν μισοψηθεί προσθέστε 1/2 φλυτζάνι ρύζι, 1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένη ντομάτα, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 1/2 φλυτζάνι νερό. *Κλείστε το και αφήστε το να σιγοβράσει για 5-6 λεπτά. *Σβήστε τη φωτιά και διπλώστε μέσα μπόλικο φρέσκο δυόσμο και άνηθο ψιλοκομμένο, καθώς και το χυμό από μισό λεμόνι. * Αφήστε το να κρυώσει. *Κόψτε τα κοτσάνια από τα λάχανα και βουτήξτε τα σε καυτό νερό να μαλακώσουν ελάχιστο. *Στραγγίστε τα και χαράξτε το κεντρικό νεύρο με κοφτερό μαχαίρι. *Βάλτε στο καθένα μια γενναιόδωρη κουταλιά γέμιση και τυλίξτε τα προσεκτικά. *Σφηνώστε τα στην κατσαρόλα που έχετε αλείψει με ελαιόλαδο, πασπαλίστε τα με λίγη ψιλοκομμένη ντομάτα, ζωμό λαχανικών σε σκόνη, χυμό από μισό λεμόνι, ελάχιστο ελαιόλαδο, ελάχιστο νερό και σφραγίστε τα από πάνω με ένα πιάτο. *Σιγοβράστε τα για 5-6 λεπτά μέχρι τα λάχανα να αλλάξουν χρώμα και να μαλακώσουν. *Για τη σάλτσα αυγολέμονο λιώστε 2 κουταλιές βούτυρο και ανακατέψτε μέσα ζωηρά 2 κουταλιές αλεύρι και 2 αυγά. *Προσθέστε 1/2 φλυτζάνι νερό, ζωμό λαχανικών σε σκόνη, το χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι και λίγο αλάτι. *Ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να αρχίσει να πήζει. *Λούζετε τα λάχανα και πασπαλίζετε με κλωναράκια από άνηθο. *Πόσο σπουδαία είναι τώρα αυτά τα λάχανα!
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!