Με τα μανταρίνια φτιάχνουμε τις πιο νόστιμες μαρμελάδες για το πρωινό αλλά και για πάστα φλόρα. Σε αυτή τη συνταγή αξιοποιούμε όλο το φρούτο, φλούδα και ψίχα, και πετάμε μόνο τα κουκούτσια.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προετοιμασία για τη φλούδα: Πλένουμε τα μανταρίνια με άφθονο νερό, αφαιρούμε τις φλούδες, τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό και αφήνουμε να πάρουν μία καλή βράση. Μόλις βράσουν καλά τις σουρώνουμε και τις ψιλοκόβουμε, σε λεπτά ραβδάκια.
Βήμα 2
Προετοιμασία για την ψίχα: Με ένα ψαλίδι κόβουμε το σκληρό μέρος της ψίχας και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ την ψίχα. Ζυγίζουμε τα πολτοποιημένα μανταρίνια, τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης. Για παράδειγμα εάν είναι 1 κιλό τα πολτοποιημένα μανταρίνια, προσθέτουμε 1 κιλό ζάχαρη. Σημείωση: Στο επόμενο στάδιο θα προστεθούν οι φλούδες που διατηρούν ένα μέρος από την πίκρα τους και θα ισορροπήσουν την αναλογία.
Βήμα 3
Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει στον πάτο. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμη όταν δείτε να ομογενοποιούνται τα συστατικά, δηλαδή δεν θα χωρίζει η ψίχα από τον χυμό.
Βήμα 4
Αν έχετε θερμόμετρο μπορείτε να ελέγχετε τη θερμοκρασία και να σταματήσετε το δέσιμο μόλις φτάσει τους 105oC. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή μέθοδο, δηλαδή να βάλετε μία κουταλιά μαρμελάδας σε ένα γυάλινο πιάτο και να τη χωρίσετε στα δύο με το κουτάλι. Αν τα δύο «βουναλάκια» παραμείνουν χωριστά, τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη, δεμένη. Αν όχι, τότε χρειάζεται λίγο ακόμη βράσιμο.
Στο τέλος, στύβουμε μισό λεμόνι, ανακατεύουμε μία τελευταία φορά, γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζουμε με το καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!