Connect with us

Hi, what are you looking for?

Πολιτική

Σε τεντωμένο σκοινί η Βολιβία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Σε τεντωμένο σκοινί η Βολιβία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος


Αποχώρησαν οι στρατιώτες από το προεδρικό Μέγαρο • Ο πρόεδρος της χώρας καλεί τους πολίτες να προστατεύσουν τη Δημοκρατία 

Σε κατάσταση συναγερμού η Βολιβία έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Λουίς Άρσε από μια μερίδα στρατιωτικών δυνάμεων υπό τις εντολές του αποπεμφθέντος αρχηγού του στρατού Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα.

Μετά από ώρες αγωνίας η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται προς το παρόν με τον πρόεδρο Άρσε να δηλώνει «θα καταστείλουμε τις αντισυνταγματικές ορέξεις τους», καλώντας τους πολίτες να κινητοποιηθούν.

Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι ο στρατός αποχώρησε από το προεδρικό Μέγαρο. Ο Άρσε διόρισε νέο αρχηγό του στρατού τον Χοσέ Σάντσεθ Βελάσκεζ, ο οποίος διέταξε τους στρατιώτες να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.

«Ο στρατός πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα. Η ιεραρχία δεν πρέπει να σπάσει. Καλούμε τον βολιβιανό λαό να κινητοποιηθεί. Θα νικήσουμε αυτό το πραξικόπημα» υπογράμμισε ο πρόεδρος Άρσε.

Το χρονικό της κρίσης

Αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος Λουίς Άρσε απηύθυνε κάλεσμα προς τον λαό της Βολιβίας καταγγέλλοντας «παράτυπες κινητοποιήσεις ορισμένων μονάδων του βολιβιανού στρατού», ενώ προχώρησε σε έκκληση να «γίνει σεβαστή η Δημοκρατία».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν εικόνες με στρατό στους δρόμους της πρωτεύουσας Λα Πας, αλλά και τανκ στο προεδρικό μέγαρο, ενώ ένα τεθωρακισμένο όχημα έσπασε την πόρτα του μεγάρου και στρατιώτες προσπάθησαν να το καταλάβουν.

Στρατιώτης στην κεντρική πλατεία της Λα Πας επιχειρεί να διώξει δημοσιογράφους | (AP Photo/Juan Karita)
Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Λα Πας | (AP Photo/Juan Karita)

Πραξικόπημα κατήγγειλε μέσω του Χ και ο ιστορικός ηγέτης της χώρας, Έβο Μοράλες, γράφοντας «σε εξέλιξη πραξικόπημα. Δεν θα επιτρέψουμε στις ένοπλες δυνάμεις να παραβιάσουν τη Δημοκρατία και να τρομοκρατήσουν τον λαό». Ο πρώην πρόεδρος της χώρας έχει δημοσίως πάρει αποστάσεις από τον διάδοχό του Λουίς Άρσε, όμως ανήκουν στο ίδιο κίνημα.

Οι εξελίξεις ήρθαν μια ημέρα μετά την αποπομπή του επικεφαλής του στρατού,  Χοσέ Ζουνίγκα, ο οποίος είχε ανακοινώσει πως δεν θα επιτρέψει νέα κυβέρνηση υπό τον ηγέτη του Κινήματος προς το Σοσιαλισμό (MAS).

Μέσα ενημέρωσης της Βολιβίας, νωρίτερα, φιλοξένησαν δηλώσεις του Ζουνίγκα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν στην κεντρική πλατεία της Λα Πας από… ενόχληση και συμπλήρωσε ότι σύντομα θα σχηματιστεί νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Ζουνίγκα ανέφερε ότι ο Λουίς Άρσε παραμένει πρόεδρος της Βολιβίας «προς το παρόν».

«Θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο σύντομα. Θα υπάρξουν αλλαγές σε υπουργούς, η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Αυτό είναι το καθήκον μας, η υποχρέωσή μας για να πάρουμε πίσω την πατρίδα μας. Αρκετά με την φτωχοποίηση της χώρας και τον εξευτελισμό του στρατού» είπε ο Ζουνίγκα για να τονίσει πως οι τρεις διοικητές των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται στη Λα Πας για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Μαγαζίνο

Σε πυρετώδεις ετοιμασίες για την παράσταση «Brokeback Mountain» στην οποία θα πρωταγωνιστήσει τον Οκτώβριο βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Μιχαήλ Ταμπακάκης. Το «Brokeback Mountain»...

Αθλητικά

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας, Στέφανος Τσιτσιπάς θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπος με τον παίκτη που τον απέκλεισε πρόωρα στο πρόσφατο US Open. Ο «Στεφ»...

Αθλητικά

Όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη ο Ολυμπιακός, η Εύη Κουτσαυτάκη, η οποία ως τις 10 Ιουλίου του 2024 εργαζόταν στον ΣΚΑΪ, είναι η νέα...

Πολιτική

Μετά το μπλόκο στους λογαριασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε ιδιώτης ο οποίος εδώ και ένα μεγάλο διάστημα δεν πληρώθηκε τα χρήματα που του χρωστούσε...