Σε επικίνδυνα μονοπάτια κινείται η κυβέρνηση με φόντο τις πολύμορφες κινητοποιήσεις των φοιτητών σε όλη τη χώρα οι οποίες συνεχίζονται για περισσότερο από δύο μήνες.
Βλέποντας ότι δεν μπορεί να ελέγχει ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών και πανεπιστημιακών δασκάλων που εκφράζουν τις αγωνίες τους για την υποβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης εξαιτίας της επικείμενης ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ, η κυβέρνηση δεν διστάζει να προχωρήσει σε καταστολή σε χώρους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, να χρησιμοποιήσει βία για να διαλύσει ειρηνικές διαδηλώσεις φοιτητών αλλά και να βαφτίσει μειοψηφίες τις συλλογικές αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων.
Μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος αφού πρώτα απέρριψε τα περί «πάρτι» στα πανεπιστήμια αναφέρθηκε στα «επεισόδια» που ακολούθησαν λέγοντας πως «πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών».
Μάλιστα έσπευσε να πετάξει και το μπαλάκι στις διοικήσεις των ΑΕΙ, λέγοντας πως «είναι ευθύνη των πειθαρχικών οργάνων των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος, που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί».
Τα περιστατικά εισβολής αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια της χώρας έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, με τους φοιτητές να απαντούν με δυναμικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και συλλαλητήρια.
Η επέμβαση στο ΑΠΘ
Οι πληροφορίες ότι άγνωστοι προσπάθησαν να προκαλέσουν φθορές στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού ήταν αρκετή για την κυβέρνηση ώστε να ακολουθήσει η εισβολή των ΜΑΤ στο χώρο του ιδρύματος.
Η έφοδος της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Θετικών Επιστημών στο ΑΠΘ, η οποία τελεί υπό κατάληψη.
Παρά τα όσα ανέφεραν οι φοιτητές οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι διοργάνωσαν με εκδήλωση με μουσική, φαγητό και κρασί στον εξωτερικό χώρο του campus, η ΕΛ.ΑΣ. είχε διαφορετική άποψη.
Τα αποτελέσματα γνωστά. Ακολούθησαν 49 συλλήψεις με τον εισαγγελέα μάλιστα να ασκεί σε βάρος τους ποινική δίωξη .
Από την πλευρά τους οι 49 συλληφθέντες που οδηγήθηκαν σήμερα στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν τις αστυνομικές Αρχές τονίζοντας ότι κατά την αστυνομική επιχείρηση έσπασαν το κτίριο αφού πρώτο πολιόρκησαν για ώρα.
«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ένα άσυλο αγώνα και ελευθεριών και γενικότερα ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας» σημείωσαν χαρακτηριστικά.
Ελεύθεροι οι 49
Νωρίς το μεσημέρι, πάντως οι 49 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς αναβλήθηκε η δίκη.
Μετά την εις βάρος τους ποινική δίωξη για σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΑΕΙ) και απείθεια (οι 48 από τους 49 αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δακτυλοσκοπική εξέταση), οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν, με την αυτόφωρη διαδικασία, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.
Η δίκη στο Αυτόφωρο αναβλήθηκε λόγω απουσίας μαρτύρων και το δικαστήριο ανέβαλε την υπόθεση για τις 29 Μαρτίου, αίροντας (αυτοδικαίως) την κράτηση και των 49 κατηγορουμένων (ηλικίας 19 έως 30 ετών και μεταξύ αυτών 31 άνδρες και 18 γυναίκες).
Έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν άτομα σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες.
Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης
Εκτός από τους φοιτητικούς συλλόγους και πολιτικά κόμματα αντέδρασαν οργισμένα στη νέα επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων σε πανεπιστημιακό χώρο.
Ο Ηλίας Κονδύλης, καθηγητής – γραμματέας συλλόγου ΔΕΠ-ΑΠΘ, δήλωσε: «Η κυβέρνηση με την αρωγή απ’ ότι φαίνεται των πρυτανικών αρχών επιχειρούν να εμπεδώσουν ένα κλίμα καταστολής και τρομοκράτησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».
Έντονη ήταν η αντίδραση της ΚΝΕ η οποία αναφερόμενη στην εισβολή των ΜΑΤ τη χαρακτήρισε ως αναίτια και απρόκλητη.
«Η αστυνομική επιχείρηση συνδέεται με την αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει τον αγώνα χιλιάδων φοιτητών ενάντια στον νόμο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να παρουσιάσει συλλήβδην τους φοιτητές ως «εγκληματίες», να επιβάλει «σιωπητήριο» στις δίκαιες φοιτητικές διεκδικήσεις για αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές για όλους!»
«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και η Νέα Αριστερά.
«Η χθεσινή αστυνομική εισβολή στο ΑΠΘ είχε εκδικητικά χαρακτηριστικά. Η αστυνομία συνέλαβε 49 φοιτητές και φοιτήτριες που υπερασπίζονταν τις καταλήψεις των σχολών τους αποδίδοντας τους βαριές κατηγορίες».
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!