Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τεχνολογία

Σε απεργία κατεβαίνουν ηθοποιοί λόγω της απειλής της χρήσης ΑΙ στα βιντεοπαιχνίδια – Games

Σε απεργία κατεβαίνουν ηθοποιοί λόγω της απειλής της χρήσης ΑΙ στα βιντεοπαιχνίδια – Games


Πολλοί εκφράζουν ανησυχίες ότι η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μιμηθεί τη φωνή και την εμφάνισή τους.

Σημαντικές εταιρίες στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών, όπως η Activision, η Warner Bros και η Walt Disney, βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων εκ μέρους των ηθοποιών, εξαιτίας της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο.

Προηγήθηκε ενάμιση χρόνος διαπραγματεύσεων, με στόχο την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης μεταξύ των εταιριών και συνδικαλιστικού φορέα που εκπροσωπεί περισσότερους από 2.500 ηθοποιούς που συμμετέχουν στην παραγωγή βιντεοπαιχνιδιών.

Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι έχουν έρθει σε συμφωνία πάνω σε μια σειρά σημαντικών παραμέτρων, όπως το ύψος των αμοιβών και η ασφάλεια στους χώρους εργασίας, όμως τα μέτρα προστασίας από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό εμπόδιο.

Την κάθοδο σε απεργία πρότεινε η Sag-Aftra, η ομοσπονδία που πέρυσι οδήγησε το Χόλυγουντ σε παράλυση, μέσα από την απεργία των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ηθοποιών.

Οι ηθοποιοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο τα διάφορα στούντιο να καταφύγουν στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να αναπαράξουν τις φωνές και την εξωτερική τους εμφάνιση, ώστε να χρησιμοποιηθεί στο animation χαρακτήρων σε βιντεοπαιχνίδια, χωρίς να τους καταβάλουν εύλογη αποζημίωση.

“Παρότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία σε πολλά ζητήματα […] οι εργοδότες αρνούνται να δηλώσουν ρητά, με όρους σαφείς και εφαρμόσιμους, ότι θα προστατέψουν όλους τους καλλιτέχνες που καλύπτονται από το συμβόλαιο στις αναφορές τους περί τεχνητής νοημοσύνης”, ανέφερε η Sag-Aftra σε ανακοίνωσή της.

“Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην υπογραφή σύμβασης η οποία επιτρέπει στις εταιρίες να καταχραστούν την τεχνητή νοημοσύνη, σε βάρος των μελών μας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά τους, τα στούντιο επισημαίνουν ότι έχουν κάνει ήδη αρκετές παραχωρήσεις έναντι των αιτημάτων του συνδικάτου.

“Μας λυπεί το γεγονός ότι το συνδικαλιστικό όργανο επέλεξε να αποχωρήσει από τις συζητήσεις τη στιγμή που βρισκόμαστε τόσο κοντά σε μια συμφωνία”, δήλωσε η Όντρεϊ Κούλινγκ, εκπρόσωπος των 10 παραγωγών βιντεοπαιχνιδιών που διαπραγματεύονται με τη Sag-Aftra.

“Η πρότασή μας ανταποκρίνεται ευθέως στους προβληματισμούς της Sag-Aftra και προβλέπει ουσιώδεις προστασίες έναντι της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης της συναίνεσης και της καταβολής εύλογης αποζημίωσης προς όλους τους καλλιτέχνες που εργάζονται [στο πλαίσιο της Συμφωνίας Διαδραστικών  Μέσων”, συμπλήρωσε.

Η Συμφωνία Διαδραστικών Μέσων καλύπτει εκείνους τους καλλιτέχνες που δανείζουν τη φωνή τους αλλά και εμφανίζονται επί της οθόνης, ως χαρακτήρες σε βιντεοπαιχνίδια.

Η τελευταία τέτοια συμφωνία, που δεν περιλάμβανε πρόνοιες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, επρόκειτο να εκπνεύσει το Νοέμβριο του 2022, όμως έκτοτε ανανεωνόταν σε μηνιαία βάση, καθώς συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι τηλεοπτικοί και κινηματογραφικοί ηθοποιοί στις ΗΠΑ εξασφάλισαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια υπό τη μορφή νέων αμοιβών και προνοιών, καθώς και μέτρα προστασίας από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, μετά από απεργία την οποία οργάνωσε η Sag-Aftra.

Η απεργία, διάρκειας 118 ημερών, ήταν η πλέον μακρόχρονη στην ενενηκονταετή ιστορία του συνδικαλιστικού οργάνου.

Σε συνδυασμό με την ξεχωριστή απεργία των σεναριογράφων, οι απεργιακές κινητοποιήσεις προκάλεσαν σημαντική αναστάτωση στην κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή, ενώ στοίχισαν στην οικονομία της Καλιφόρνια περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος Deadline, που αναλύει τα τεκταινόμενα στη συγκεκριμένη βιομηχανία.



  • Like


    2

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 40 τραυματίστηκαν – εκ των οποίων ορισμένοι υπέστησαν πολύ σοβαρά εγκαύματα – από την έκρηξη σε βυτιοφόρο μεταφοράς...

Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «σώος και αβλαβής» μετά από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν σε μια κοντινή απόσταση όπου βρισκόταν, ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα προεκλογικής του εκστρατείας,...

Αθλητικά

Στην κορυφή της Ligue1 παρέμεινε η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία με ανατροπή έκανε το «4Χ4» στο γαλλικό πρωτάθλημα. Η πρωταθλήτρια νίκησε 3-1 τη...

Μαγαζίνο

Η Ρία Ελληνίδου και ο Χρήστος Σαντικάι ετοίμασαν μια ευχάριστη έκπληξη για τα γενέθλια του Πέτρου Ιακωβίδη το βράδυ της Παρασκευής 13/9 στο νυχτερινό...