Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

«Σαλπάρουν» για Πειραιά ή όχι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; – 24h.com.cy

«Σαλπάρουν» για Πειραιά ή όχι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; – 24h.com.cy


Σε λίμπο οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων – Τελικά μπορούν να μπαίνουν στο πλοίο για Πειραιά; – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τη μετακίνηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και plug in hybrid με το πλοίο που κάνει το δρομολόγιο για Πειραιά. Η κυβέρνηση «σπρώχνει» προς πράσινη μετάβαση, αλλά ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί όλες οι λεπτομέρειες για την υποδομή και τις κανονιστικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διευκόλυνση αυτής ακριβώς της μετάβασης. Οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων βρίσκονται σε μια αβέβαιη κατάσταση, περιμένοντας να μάθουν αν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις ίδιες μεταφορικές υπηρεσίες που θεωρούν δεδομένες οι υπόλοιποι οδηγοί.

Η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου δημιουργεί αμφιβολίες και ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των επιβατών και των οχημάτων. Εφόσον η σχετική εγκύκλιος του Υφυπουργείου Ναυτιλίας αποτελεί μόνον κατευθυντήριες οδηγίες, κάθε εταιρεία μπορεί να εφαρμόζει τις δικές της πολιτικές. Αυτό το πλαίσιο αφήνει περιθώρια για ασάφειες και διαφορετικές προσεγγίσεις, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ασφάλεια των επιβατών και των οχημάτων.

Χ. Μανώλη: Απαραίτητη η συνεργασία για ασφαλή μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων

«Μόνο με κατευθυντήριες γραμμές δεν μπορεί να λειτουργήσει το θέμα», είπε στο Economy Today ο κ. Χαράλαμπος Μανώλη, εκ των διευθυντών της εταιρείας Scandro Holding Ltd, που εκτελεί το δρομολόγιο Λεμεσός-Πειραιάς. «Θα πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους φορείς, ούτως ώστε να έρθει και η ασφάλεια του πλοίου να συναινέσει με την μεταφορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία έχουν ορισμένες προδιαγραφές».

«Εμείς από την πλευρά μας θα θέσουμε τα ερωτήματα στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας και στο Υπουργείο Μεταφορών ώστε να ξέρουμε ακριβώς πού βρισκόμαστε».

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η εγκύκλιος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με Αρ. Πρωτ.: 2070.0/28541/2024 ορίζει ότι για να εισέλθει ένα αμιγώς ηλεκτρικό ή plug-in υβριδικό αυτοκίνητο σε πλοίο το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας του δεν πρέπει υπερβαίνει το 40% της συνολικής χωρητικότητας.

Αυτό σημαίνει ότι, αν διαπιστωθεί από τους διενεργούντες τον έλεγχο κατά την επιβίβαση ενός ηλεκτρικού ΙΧ στο πλοίο ότι το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας είναι άνω του 40%, τότε η είσοδος στο του αυτοκινήτου στο γκαράζ θα απαγορευτεί.

Περιορισμούς υφίστανται και τα οχήματα λοιπών εναλλακτικών καυσίμων (βλ. υγραερίου, φυσικού αερίου κ.ο.κ.), μιας και για να μεταφερθούν με πλοίο πρέπει οι δεξαμενές τους να μην περιέχουν καύσιμο άνω του 50% της συνολικής τους χωρητικότητας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελλαδικού τύπου, τη συγκεκριμένη εγκύκλιο ακολουθούν όλες οι μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών στην Ελλάδα, εξαιρουμένης μίας που -τουλάχιστον προς το παρόν- δεν δέχεται καθόλου τα οχήματα που λειτουργούν με εναλλακτικά καύσιμα, όπως τα ηλεκτρικά, τα plug-in υβριδικά, τα φυσικού αερίου και υγραερίου, ανεξάρτητα από το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας ή το πόσο καύσιμο έχουν οι δεξαμενές τους.

Κίνδυνοι και προκλήσεις

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Προστασίας κατά των Πυρκαγιών (NFPA), οι φωτιές σε αυτοκίνητα εξοπλισμένα με ηλεκτρικές μπαταρίες δεν είναι εκ προοιμίου συχνότερες ή περισσότερο επικίνδυνες από εκείνες στα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, αλλά απαιτούν ειδικές διαδικασίες και, επομένως, ειδική εκπαίδευση.

Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται πολύ περισσότερο νερό για την κατάσβεσή τους και είναι συχνό οι μπαταρίες να αναφλέγονται εκ νέου ώρες ή και πολλές ημέρες μετά την αρχική εκδήλωση φωτιάς, εξαιτίας του φαινομένου θερμικής παγίδας που μπορεί να παραχθεί στις μπαταρίες ιόντων λιθίου που έχουν υποστεί ζημιά.

Επί του πλοίου, η δημιουργία αυτής της θερμικής παγίδας είναι σχεδόν αναπότρεπτη, αν το πλήρωμα δεν επέμβει αστραπιαία για να ελέγξει τη φωτιά. Δυστυχώς η επέμβαση αυτή του πληρώματος σπάνια είναι εφικτή, ελλείψει επαρκώς έγκαιρης ανίχνευσης της φωτιάς, λόγω ελλείψεων προσωπικού στα πληρώματα και λόγω έλλειψης επαρκών μέσων επί του πλοίου για την αντιμετώπιση της φωτιάς.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (EMSA) συνέστησε το 2022 την εκπαίδευση των ναυτικών για την ταυτοποίηση των αυτοκινήτων ως προς το καύσιμο που χρησιμοποιούν, με αυτοκόλλητα, για παράδειγμα, ώστε να εντοπίζονται ταχύτερα στα αμπάρια σε περίπτωση φωτιάς. Η EMSA συνιστά τη φόρτιση των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μόνο στο 20% έως 50% των δυνατοτήτων τους: πέραν αυτού, οι κίνδυνοι ανάφλεξης αυξάνονται.

πηγή: Economy Today

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αστυνομική επιχείρηση για ναρκωτικά είναι σε εξέλιξη, από νωρίς το πρωί, στο Μενίδι και συγκεκριμένα στο πρώην στρατόπεδο Καποτά. Στην επιχείρηση συμμετέχουν δυνάμεις της...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο χρόνος για την παράδοση του μετρό Θεσσαλονίκης απέχει μόλις λίγα εικοσιτετράωρα. Και μπορεί η 30η Νοεμβρίου να σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τον...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο η 33η Athens International Sailing Week 2024 που διοργανώνει η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία σε συνεργασία με 6 ναυτικούς ομίλους....

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Ο Αντώνης Λυμπέρης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών. Ο γνωστός εκδότης τον τελευταίο καιρό έδινε γενναία μάχη με τον καρκίνο, ωστόσο...