Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Ράλι ρεκόρ για τον χρυσό

Ράλι ρεκόρ για τον χρυσό


Ο χρυσός συνεχίζει το ράλι του με τις τιμές να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την Πέμπτη, καθώς κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν ράβδους χρυσού σε ποσότητες ρεκόρ.

Η τιμή του χρυσού ανά ουγγιά άγγιξε σήμερα τα 2.203 δολάρια ενώ η αξία μπορεί να αυξηθεί ακόμα και στα 2.300 δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με φόντο τις εκτιμήσεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια την ίδια περίοδο, δήλωσε στο CNBC ο Ακάς Ντόσι, επικεφαλής της Citi στη Βόρεια Αμερική, στο τμήμα ερευνών για την αξία των εμπορευμάτων.

Οι τιμές του χρυσού τείνουν να ακολουθούν μια αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια υποχωρούν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία σταθερής απόδοσης, όπως τα ομόλογα, τα οποία τείνουν να έχουν ασθενέστερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

O αυστραλιανός όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Macquarie επίσης προβλέπει ότι οι τιμές του χρυσού θα σημειώσουν νέα υψηλά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Παρότι αναγνωρίζουν ότι η τάση αγοράς χρυσού έχει δώσει ώθηση στις τιμές, στρατηγικοί αναλυτές της εταιρείας αποδίδουν την πρόσφατη άνοδο κατά 100 δολάρια σε «σημαντικές αγορές προθεσμιακών συμβολαίων».

Οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες προέβησαν σε αγορές χρυσού που άγγιξαν ιστορικά επίπεδα τα τελευταία δύο χρόνια, θα συνεχίσουν να είναι βασικοί αγοραστές και το 2024, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού για τις Κεντρικές Τράπεζες Σαοκάι Φαν.

Αυτές οι αγορές έχουν ενισχύσει τις τιμές του χρυσού παρά τα υψηλά επιτόκια και το ισχυρό δολάριο, δήλωσαν παρατηρητές της αγοράς στο CNBC. Τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να μειώνουν την ελκυστικότητα του χρυσού σε σύγκριση με τα ομόλογα, καθώς δεν αποδίδουν τόκους, ενώ όταν το δολάριο είναι ισχυρότερο, μειώνεται η «λάμψη» των ράβδων.

Η ισχυρή ζήτηση για χρυσό τροφοδοτείται επίσης από την ελκυστικότητά του ως ασφαλές περιουσιακό στοιχείο εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

«Την τελευταία δεκαετία, η Ρωσία και η Κίνα ήταν οι δύο μεγαλύτεροι αγοραστές. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διαφοροποίηση στις αγορές των κεντρικών τραπεζών», λέει ο Ντόσι. 

Πηγή CNBC

 

 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Κατηφόρα για τη Βαλένθια και πλέον ο εφιάλτης του υποβιβασμού σκιάζει το «Μεστάγια». Οι «Νυχτερίδες» πάνε από το κακό στο χειρότερο και η εντός...

Τεχνολογία

Η Κρήτη δεν είναι απλώς ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, αλλά αναδεικνύεται σε παγκόσμιο κόμβο τηλεπικοινωνιακών υποδομών, με το μέλλον να προδιαγράφεται ψηφιακά πιο λαμπρό...

Μαγαζίνο

Η κάμερα της εκπομπής «Το Πρωινό» συνάντησε τον Snik στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο γνωστός τράπερ ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για τα αρνητικά σχόλια του...

Πολιτική

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, με ανάρτησή του το πρωί της Τρίτης (22/10) αποκάλυψε πώς θα πρέπει να παραμείνει σε αφωνία για τις...