Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς τα δεδομένα που συλλέγει η Ουκρανία θα εκπαιδεύσουν την ΑΙ του πολέμου

Πώς τα δεδομένα που συλλέγει η Ουκρανία θα εκπαιδεύσουν την ΑΙ του πολέμου


Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον του πολέμου και η Ουκρανία κάθεται πάνω σε έναν θησαυρό: εκατομμύρια ώρες βίντεο από drone που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που λαμβάνουν αποφάσεις στο πεδίο της μάχης.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εργαλεία ΑΙ χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές  για να αναγνωρίζουν στόχους ταχύτερα από ό,τι μπορούν οι άνθρωποι.

Το OCHI, ένα ψηφιακό σύστημα στην Ουκρανία που συλλέγει και αναλύει εικόνες από 150.00 drone στο μέτωπο έχει ήδη συγκεντρώσει βιντεοληπτικό υλικό διάρκειας 2 εκατομμυρίων ωρών, ή 228 ετών, δήλωσε ο Ολεξάντρ Ντμίτριεφ, ιδρυτής του συστήματος.

«Είναι τροφή για την ΑΙ» είπε ο Ντμίτριεφ στο Reuters. «Αν θέλεις να εκπαιδεύσεις την ΑΙ, της δίνεις 2 εκατομμύρια ώρες βίντεο και αποκτά υπεράνθρωπες ικανότητες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το οπτικό υλικό μπορεί να χρησιμεύσει για την εκπαίδευση μοντέλων στις τακτικές μάχης, την αναγνώριση στόχων και την αξιολόγηση οπλικών συστημάτων μέσω αναλύσεων της βέλτιστης γωνίας βολής.

Προβολείς αεράμυνας φωτίζουν τον ουρανό καθώς ρωσικά drone επιτίθενται στο Κίεβο στις 19 Δεκεμβρίου (Reuters)Προβολείς αεράμυνας φωτίζουν τον ουρανό καθώς ρωσικά drone επιτίθενται στο Κίεβο στις 19 Δεκεμβρίου (Reuters)

Προβολείς αεράμυνας φωτίζουν τον ουρανό καθώς ρωσικά drone επιτίθενται στο Κίεβο στις 19 Δεκεμβρίου (Reuters)

Το OCHI δημιουργήθηκε το 2022 με στόχο να δίνει στον στρατό μια γενική επισκόπηση των μετώπων προβάλλοντας βίντεο από όλα τα drone σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Οι υπεύθυνοι του συστήματος γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι τα δεδομένα θα ήταν πολύτιμο εκπαιδευτικό υλικό για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, οπότε αποφάσισαν να τα αποθηκεύουν.

Κατά μέσο όρο, είπε ο Ντμίτριεφ, τα δεδομένα που συλλέγονται φτάνουν τα 5-6 terabyte ανά ημέρα.

Ήδη, άλλες χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το OCHI, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ένας τέτοιος όγκος δεδομένων θα ήταν πράγματι χρήσιμος στην εκπαίδευση μοντέλων ΑΙ που αναγνωρίζουν αντικείμενα και λαμβάνουν αποφάσεις, συμφώνησε ο Σάμιουελ Μπέντετ του Center for a New American Security, δεξαμενής σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ.

Πύραυλο και drone ουκρανικής κατασκευής σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στις 6 Δεκεμβρίου (Reuters)Πύραυλο και drone ουκρανικής κατασκευής σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στις 6 Δεκεμβρίου (Reuters)

Πύραυλο και drone ουκρανικής κατασκευής σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στις 6 Δεκεμβρίου (Reuters)

«Οι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν ενστικτωδώς, ενώ οι μηχανές όχι. Πρέπει να εκπαιδεύονται βλέποντας τι βρίσκεται ή δεν βρίσκεται στον δρόμο, ένα φυσικό εμπόδιο ή μια ενέδρα» είπε.

Σημαντικό ρόλο παίζει πάντως η ποιότητα των εικόνων, καθώς οι μηχανές πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν αντικείμενα με βάση το σχήμα και το μέγεθός τους, επισήμανε η Κατερίνα Μπόνταρ του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Εκτός από το OCHI, η Ουκρανία διαθέτει και ένα δεύτερο σύστημα, το «Avengers» («Εκδικητές») που αναπτύχθηκε από το υπουργείο Άμυνας ως κεντρικός κόμβος για τη συλλογή εικόνων από drone και κάμερες ασφαλείας.

Το υπουργείο αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το σύστημα, παλαιότερα όμως είχε δηλώσει ότι το Avengers εντοπίζει 12.000 ρωσικά οχήματα και άλλους στόχους ανά εβδομάδα.

Χιλιάδες αυτόνομα drone που πετούν μέχρι τον στόχο χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση χρησιμοποιούνται ήδη και από τις δύο πλευρές του πολέμου, ενώ η Ουκρανία χρησιμοποιεί επίσης τεχνολογίες ΑΙ για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση ναρκών.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί ακόμα εργαλεία ΑΙ για την αναγνώριση στόχων από τα επιθετικά drone Lancet που καταστρέφουν θωρακισμένα οχήματα, ενώ ουκρανικές εταιρείες αναπτύσσουν σμήνη από drone που λειτουργούν ως ομάδα.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Ο Εμμανουήλ Καραλής δίνει στον Σταύρο Θεοδωράκη την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη, μετά το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αλλά και το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Ο Klaus Pflugbeil πίστευε ότι τα είχε υπολογίσει όλα. Να κλέψει μυστικά και τεχνολογίες από την εταιρία που εργαζόταν, να βγάλει...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στο 21′ ο Ματίας Λεσόρ τραυματίστηκε μετά από άτσαλο πέσιμο και οι φωνές του προκάλεσαν σοκ σε όλο το ΟΑΚΑ – Δευτερόλεπτα αργότερα δύο...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψιλοκόβουμε και λιώνουμε την κουβερτούρα γάλακτος ΙΟΝ. Ζεσταίνουμε το γάλα με τα μπαχαρικά και μόλις πάρει 2-3 βράσεις, αποσύρουμε και αφαιρούμε τα μπαχαρικά από...