Το φθινόπωρο του 2003, μία πολύ γνωστή αλυσίδα καφέ προσθέσε στον κατάλογό κάποιων καταστημάτων της, τα pumpkin spice latte. Μετά από 21 χρόνια μπορούμε με μεγάλη ασφάλεια να πούμε πως το συγκεκριμένο ρόφημα δεν έχει μόνο ταυτιστεί με το κατάστημα παγκοσμίως, αλλά το ρόφημα έχει γίνει σύμβολο της αλλαγής της εποχής. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά ακριβά mix, που μπορείτε να προσθέσετε στον καφέ, το φαγητό ή τα γλυκά, αλλά και έτοιμα blends για καφέ. Συνήθως, τα mix αυτά δεν περιέχουν μέσα πραγματική κολοκύθα, αλλά διαφορετικά μπαχαρικά. Τα δύο βασικά συστατικά τους είναι η κανέλα και το μοσχοκάρυδο, ωστόσο υπάρχουν μείγματα, που περιέχουν από τζίντζερ και μπαχάρι μέχρι μαύρο πιπέρι, σπόρους κόλιανδρου και μαχλέπι.
Ακολουθούν δύο συνταγές: η πρώτη είναι ιδανική για να προστεθεί σε πίτες, κέικ κλπ. και η δεύτερη είναι ιδανική για ροφήματα.
Η βασική συνταγή
Τα βασικά μπαχαρικά που θα χρειαστείτε, βρίσκονται εύκολα στο σουπερμάρκετ και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε έτοιμα αλεσμένα μπαχαρικά, είτε να τα αλέσετε μόνοι/ες.
Υλικά
4 κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
⅓ κουτ. γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
½ κουτ. γλυκού κάρδαμο
Προαιρετικά
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ
½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο
Συνταγή pumpkin spice mix με κολοκύθα (ιδανική για ροφήματα)
Υλικά
2 κουτ. σούπας πουρέ κολοκύθας
1 κουτ. σούπας κανέλα
2 κουτ. γλυκού τζίντζερ
½ κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
Διαδικασία
Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι τον πουρέ κολοκύθας, τα μπαχαρικά και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα να κάνει φουσκάλες. Ρίξτε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε. Αποσύρετε από τη φωτιά και με ένα ραβδομπέλντερ ομογενοποιείστε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα.
Μερικές συμβουλές για το μείγμα
– Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, σε κάποιο cheesecake ή παγωτό μπορείτε να προσθέσετε σπόρους κόλιανδρου, τζίντζερ, μαύρο πιπέρι, αλλά και αστεροειδή γλυκάνισο.
– Αν δεν τρίβετε μόνοι σας τα μπαχαρικά, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αναμείξετε τα έτοιμα αλεσμένα με κάποιο είδος λαδιού – λίπους π.χ. βούτυρο, ώστε να απελευθερωθούν τα αρώματα.
– Όταν φτιάχνετε καφέ φίλτρου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μείγμα μπαχαρικών ανακατεμένο με τον αλεσμένο καφέ, για μία πιο φθινοπωρινή εκδοχή.
Το άρθρο της εβδομάδας
FOOD SCIENCE
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!