Η εμπιστοσύνη στις σχέσεις είναι Α και Ω, και όταν δεν υπάρχει, είναι σαν να προσπαθείς να χτίσεις έναν πύργο στην άμμο. “Χωρίς εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει τίποτα. Δεν υπάρχει τίποτα να οικοδομήσουμε“, εξηγεί ο ψυχολόγος Les Parrot. Αλλά τι γίνεται με τη σχέση όταν καταρρέει; Υπάρχει τρόπος να ανακτήσετε την ασφάλεια ή να μιλήσετε για το τι την προκάλεσε να χαθεί;
5 βήματα για να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη
1. Από τώρα και στο εξής, πρέπει να δώσετε κάθε πληροφορία στο άλλο μισό σας και να είστε απόλυτα ειλικρινείς. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να κρατάτε κάποιες πληροφορίες για να μην βλάψετε περαιτέρω τον σύντροφό σας, αλλά η αλήθεια, όπως επιβεβαιώνει ο Les Parrot, είναι ότι κάποια στιγμή η αλήθεια έρχεται στο φως, οπότε με αυτόν τον τρόπο κάνουν περισσότερη ζημιά. Επομένως, πρέπει να συζητήσουμε και να παραθέσουμε όλα τα στοιχεία και τα συναισθήματα και των δύο. «Εάν υπάρχει πρόβλημα με την εμπιστοσύνη, δεν είναι ένα πρόβλημα. Γίνεται θέμα της σχέσης. Έτσι και οι δύο πρέπει να επενδύσουν σε αυτό», εξηγεί ο Laino.
2. Μια συγγνώμη πρέπει να προέρχεται από το άτομο που έκανε το λάθος και πρέπει να γίνει με καλή πίστη. Σε αυτό, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του, να βρει έναν τρόπο να διορθώσει τα λάθη του και τα ψέματα με αλήθεια. Συνιστάται η συγγνώμη να είναι ανοιχτή στην αλήθεια και το άτομο που έκανε το λάθος να δεχθεί ερωτήσεις. Ωστόσο, οι προδομένοι πρέπει να ξέρετε ότι ο σύντροφός σας μπορεί να μην έχει όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις σας.
3. Η αλήθεια πονάει, αλλά ανεξάρτητα από την πλευρά στην οποία βρίσκεστε, πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε την άλλη πλευρά. «Είναι συναρπαστικό να προστατεύεις τον εαυτό σου. Αλλά αντί να είστε αμυντικοί, και οι δύο πρέπει να το αφήσετε στην άκρη και να εργαστείτε πραγματικά για την κατανόηση των προοπτικών του άλλου. Και να καταλήγετε στην ενσυναίσθηση», επισημαίνει ο Les Parrot. Για να γίνει αυτό, ο προδομένος πρέπει να καταλάβει γιατί ο σύντροφός του ήθελε να το κάνει. «Οι άνθρωποι που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο τις περισσότερες φορές επειδή αντιμετωπίζουν πόνο και προβλήματα. Βοηθά αν προσπαθήσετε να καταλάβετε γιατί το έκανε και να το δείτε ως κάποιον που τραυματίστηκε, όχι κάποιον που προσπαθούσε να σας βλάψει.»
4. Σε αυτό το σημείο, εσείς που κάνατε λάθος θα πρέπει να δείξετε μια αλλαγή στη στάση σας και να προσπαθήσετε να το δείξετε στους άλλους. Εάν ο λόγος ήταν οι πληροφορίες που είχατε, πρέπει να είστε απόλυτα ειλικρινείς και να μοιραστείτε τα πάντα. Εάν ο λόγος ήταν η απιστία, μπορείτε να αφήσετε το τηλέφωνό σας σαφώς ορατό για να δείξετε ότι δεν έχετε τίποτα να κρύψετε. Ταυτόχρονα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να μειώσετε κάποια δραστηριότητα προς το παρόν εάν διακινδυνεύσουν την εμπιστοσύνη του συντρόφου σας. «Αυτό είναι σημαντικό γιατί όταν η εμπιστοσύνη προδίδεται σοβαρά, ο τραυματίας χρειάζεται αποδείξεις ειλικρίνειας για να αισθάνεται πιο σίγουρος», δήλωσε ο ψυχολόγος Paul Coleman. Για παράδειγμα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχουν όλες τις κινήσεις του άλλου ατόμου. «Η εμπιστοσύνη σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα και να δώσουμε σε άλλους ανθρώπους μείωση της αμφιβολίας», λέει. «Ως εκ τούτου, ο τραυματίας πρέπει να μάθει να αντέχει στο άγχος του να μην γνωρίζει με βεβαιότητα, χωρίς πάντα να ζητά επιβεβαίωση ή αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο Coleman. Ταυτόχρονα, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απαιτεί χρόνο, οπότε αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς πρέπει να είναι συχνή και να μην συμβαίνει μία φορά.
5. Αυτή η διαδικασία είναι μια καλή ευκαιρία για να ελέγξετε τη σχέση σας και να εντοπίσετε εάν υπάρχουν άλλα ζητήματα πέρα από ένα συγκεκριμένο γεγονός. Περνάτε αρκετό ποιοτικό χρόνο μαζί, υπάρχουν άλλα προβλήματα ή έχει αδικηθεί κάποιος; Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν για να αποφευχθούν νέα προβλήματα.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!